Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyskän Varastomyymälän yrittäjäpariskunta Sakari ja Marjatta Puustinen siirtyy eläkkeelle ja luopuu samalla huikeasta puutarhakodistaan

Hyvä suunnittelma helpottaa puutarhanhoitoa ja luo kauniin pihan jossa ei tarvitse aina kitkeä.

Kun Puustisten pariskunta osti Vaajakosken Talsanniemestä talon noin 18 vuotta sitten, sen pitkänomaisessa pihassa kulki vain kapea polku rantaan. Nyt parvekkeelta aukeaa näkymä hoidettuun puutarhaan, jossa jokainen yksityiskohta on paikoillaan. Pihassa seisoo muun muassa useita rakennuksia, iso kasvihuone, kesäkeittiö, laituri ja lastenlasten rakastama makkaranpaistokota.

Linnunpönttöjen ja hyönteishotellin edessä seisoo 100-vuotiaasta kuusiaidasta otettuja, ajan hiomia kiipeilypuita.

– Tästä pimentopaikasta on tehty paikka linnuille ja oraville, Sakari Puustinen esittelee.

Puutarhan ideat ovat syntyneet omassa päässä ja suunnittelijan avulla. Toteutus on tehty pääsääntöisesti itse.

– Apumiehiä on ollut, mutta hoitotöihin ei pääse muut kuin minä, Puustinen sanoo napakasti ja hymyilee.

Hän kertoo tottuneensa fyysiseen työhön. Lumilapiota hän heilutteli jo lapsena kun sotainvalidi isä kärsi astmasta ja laittoi 10-vuotiaan poikansa kolaamaan kaupan pihaa. Kolaamista on riittänyt Talsanniemessäkin.

– Työpäivän jälkeen lumitöitä on parhaimmillaan riittänyt kolmeksi tunniksi, Puustinen sanoo.

Pariskunta on pitänyt pihan kulkuväylät vapaina niin, että pääsy rantaan, saunaan ja kodalle on avoin ympäri vuoden.

– Tätä saunaan minä tulen kaipaamaan, Marjatta Puustinen sanoo pihan puusaunan luona.

Kun Puustiset alkoivat tehdä pihasta omannäköistään, he raivasivat sieltä ryteikköä ja huonokuntoisia puita niin paljon, ettei polttopuita tarvinnut ostaa useaan vuoteen. Oman tontin antimia on riittänyt myös ruokapuolella.

– Kyllä tämä kasvihuone on neljä perhettä pitänyt tomaateissa ja kurkuissa, Sakari Puustinen sanoo.

Samaa pätee muun muassa viinimarjoihin. Tontin mustaherukkapensaatkin ovat poikkeuksellisen korkeita. Ne kipuavat noin 2.5 metrin korkeuteen. Syy hyvään kasvuun löytynee paksusta multakerroksesta, kevätlannoituksesta ja kastelusta – tai sitten ihan vaan viherpeukalosta.

Puustisten puutarhassa yhdistyy monta tekijää. Yksi on hyötykasvien määrä, toinen pariskunnalle rakas Lappi, joka näkyy kiviaiheina ja esimerkiksi revontulivalaistuksena kodassa. Kolmas on helppohoitoisuus. Rakennusten seinustoja kiertää betoniin valetut luonnon kivet, jotka estävät tehokkaasti heinän kasvun. Myös nurmialueen ja kyllästetystä puusta tehtyjen polkujen reunoja kiertävät upotetut kivialueet, joiden yli voi huoletta ajaa ruoholeikkurilla. Pihan alaosaan vie ajotie, joka helpottaa kunnossapitoa. Myös pihakalusteissa on seurattu kestävyyden ja helppohoitoisuuden punaista lankaa.

–  Kitkemisen määrä on pyritty minimoimaan, vaikka kyllä sitä vielä riittää. Hoidan itse mielelläni kitkemisin. Marjatan tehtäviksi ovat jääneet kastelu ja lannoitus, Sakari Puustinen sanoo.

Marjatta Puustinen sanoo hymyillen, että tämä työnjako ei ole harmittanut häntä ollenkaan.

Jyskän Varastomyymälän yrittäjinä tunnetut Puustiset ovat tuttu näky kaupassa. Nyt 74-vuotiaat yrittäjät puhuvat eläkkeelle siirtymisestä vuoden vaihteessa.

– Minulla on tuo elämäntapa ollut sellainen, että kun terveyttä on riittänyt, en ole malttanut olla pois, Sakari Puustinen naurahtaa.

Eläkkeelle siirtymiseen liittyy myös se, että talo puutarhoineen on myynnissä. Vaikka puutarhapuuhastelu ja lumien työntelykin on mukavaa, sitoo se kaiken vapaa-ajan.

– Olisi kiva käydä vaikka Lapissa tai kotiseudulla Savossa useammin, mutta kesäisin puutarhaa pitää kastella päivittäin. Ja jos on kuuma päivä, kahdesti päivässä, Marjatta Puustinen toteaa.

Hän sanoo talon myynnin tuntuvat helpottavalta, vaikka kaihoisa olo varmasti hiipiikin sydämeen kun talo aikanaan siirtyy uudelle asukkaalle.

Vielä on kysyttävä, että mitenköhän multasormille käy tulevana kasvukautena. Vaikka nykyisessä kerrostaloasunnossa on iso parveke, ei käsiä ihan sydän multaan pääse siellä työntämään.

– Onneksi lapsilla on isot pihat ja päästään niihin tarvittaessa auttamaan ja puuhastelemaan, Sakari Puustinen sanoo.