Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso videolta pysyvätkö teippi ja tulitikut partiolaisten käsissä, kun Vaajakosken suurtapahtuman järjestäjät ottavat toisistaan mittaa partiotaitokisasta raakatussa rastitehtävässä

Vaajakoskella ollaan valmiita tulevana viikonloppuna kun Tehas22-partiotaitokilpailu tuo paikalle 450 kisaajaa.

Vaajakoski on tunnettu vanhasta tulitikku-, naula- ja harjatehtaastaan. Nyt alueelle nousee yksi tehdas lisää viikonloppuna kun Järvi-Suomen Partiolaiset järjestävät Vaajakoskella partiotaitojen vuoden 2022 syys-SM-kilpailun nimeltä Tehas22. Tapahtuma tuo alueelle 450 kisaajaa. Järjestäjiä on 300, joten Vaajakosken näkyvin asuste lienee viikonlopun aikana partiohuivi.

Yleensä partiotaitokilpailut järjestetään kaukana urbaanista ympäristöstä. Kilpailun toteutuksesta ja ideoinnista vastaavat Vaajan Valppaat, Uuraisten Partiolaisten ja Tikkakosken partiolaiset, päättivät tuoda kisaan kuitenkin myös ripauksen kaupunkimaisemaa. Kisa starttaa lauantaina kello 9.30 Palokunnan puistosta, jonne yleisölläkin on vapaa pääsy.

– Tehtävien ideoita on haettu alueen historiasta ja tehdasmiljöö on toiminut isona inspiraation lähteenä, järjestelysihteerit Soile Haataja ja Satu Huhtala kertovat.

Tehtäväluettelo on julkaistu etukäteen, mutta rastien tarkempi sisältö on salainen. Kisaajat voivat kuitenkin pohtia jo ennakkoon tulevia haasteita sillä syksyn mittaan tehtävistä on julkaistu vinkkejä ja jotain voi myös päätellä myös sellaisista tehtävänimistä kuin "tikut ristissä" ja "naulan matka".

– Tehtävänantojen ja vinkkien avulla voi miettiä mitä taitoja kisassa voisi tarvita, viestintäpäällikkö Emil Lauronen sanoo.

– Vartiot, jotka haluavat pärjätä ja ovat konkareita kisaamisessa, opettelevat vinkkien avulla monenlaisia asioita etukäteen, Haataja tietää kertoa.

Osa kisaajista tavoittelee huippusuoritusta, mutta monelle osallistuminen on ennen kaikkea yhteisöllinen kokoontuminen, jossa tapaa partiolaisia ympäri Suomen. Päiväkisana toteutettavassa Rentosarjassa alaikäraja on 14 vuotta, 2-päiväisessä SM-kisassa 15.

– Tärkeintä kisassa ei ole huippusuoritus. Vaikka rastilla ei onnistuisi, siitä voi aina oppia uusia asioita, rastipäällikkö Satu Mansikkaviita sanoo.

Rastit jakautuvat eri teemoihin. Näitä ovat arjen taidot ja turvallisuus, yhteiskunta ja erilaiset ihmiset, kädentaidot, luova ajattelu ja ongelmanratkaisuretkeilytaidot sekä viidentenä ympäristö. Usein tehtävät vaativat fyysistä suorittamista, joka voi olla kaikkea sorminäppäryyden ja vesistön ylittämisen väliltä. Luovan ajattelun rastilla voi eteen tulla myös pohtimalla ratkaistavia pulmia.

– Tehtävissä on aina mukana jotain hauskaa hulluttelua, jota perinteisillä retkillä ei ehkä tulisi tehtyä, rastipäällikkö Riitta Hjelt kertoo.

Kisaajat eivät käytä nykyteknologiaa. Joukkueilla on kuitenkin sinetöidyssä kuoressa mukana puhelin hätätapauksia varten.

Kisojen suunnittelu alkoi jo vuonna 2019.

– Korona muutti toteutussuunnitelmia monta kertaa. Ihan aluksi osallistujamääräksi oli rajattu 106. Sitten vähennettiin lukuun 90 ja nyt sitten toteutus paukkui reilusti alkusuunnitelmien yli, kun rajoituksia ei ole, kilpailujohtaja Tuomo Huhtala kertoo.

350 kisaajaa on poikkeuksellisen suuri osallistujamäärä. Vastaavankaltaisiin lukuihin on päästy viimeksi vuonna 2005.

Huhtala kertoo partion suosion kasvaneen koronavuosien aikana. Tutkimusten mukaan partion jäsenmäärällä onkin tapana kasvaa myös lamavuosien aikana.

– Ja kyllä retkeilyn suosion kasvukin on varmasti vaikuttanut partioharrastuksen kiinnostavuuteen, Hjelt arvelee.

Koska partiolaisten tunnuslause on "ole valmis", on syytä kysyä vielä mitä kaikkea valmius käsittää.

– Se on enemmänkin asenne, että mikään ei ole mahdotonta, Satu Huhtala sanoo.

– Valmiuteen kuuluu myös se, että ratkaisuja tehdään niillä välineillä ja sillä osaamisella jota on käytettävissä, Hjelt jatkaa.

Katso videolta, miten järjestäjät kilpailusta raakatun rastitehtävän parissa.