Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Joskus jänis voi olla uhkaavampi kuin susi", sanoo kuvataiteilija Samuli Heimonen

Tiina Lämsä ja Samuli Heimonen vievät jyväskyläläistä taide- ja tiedeosaamista Australiaan.

Sinisten kukkien peittämä susi katsoo maalauksesta tarkkaavaisena. Vaikka eläimen katse on lempeä, taiteilija Samuli Heimonen alkoi miettiä, onko susi sittenkin liian aggressiiviseksi koettu eläin käytettäväksi lasten taidetyöpajoissa. Sellaisia hän on menossa vetämään marraskuussa Australiaan.

– Ehdotin, että valitaan töistäni mukaan susien sijaan sellaisia, joissa esiintyy jänis, hän sanoo.

Kävi ilmi, että jänis se vasta uhkaava onkin.

– Australialaisille jänis on maahan tuotu vieraslaji, joka lisääntyi räjähdysmäisesti ja muuntui uhkaksi alkuperäislajeille, Heimonen naurahtaa.

– Siinä on mukana kolonialismin symboliikkaakin, Tiina Lämsä lisää.

Yliopistonopettaja ja asiakkuuspäällikkö Lämsä ja jyväskyläläinen kuvataiteilija Heimonen vievät jyväskyläläistä taide- ja tiedeosaamista Australiaan projektilla, joka sisältää 4 – 6 -vuotiaille pidettäviä taidetyöpajoja, taidenäyttelyn ja puheenvuoron Design Canberra Festivalilla. Projektin tavoitteena on saada arvokasta tietoa siitä, miten koulutuksen, taiteellisen ja luovan toiminnan sekä kulttuurisen ja luovan oppimisen välisiä yhteyksiä voitaisiin tukea luovissa prosesseissa.

Akateemisen maailman ohella Lämsällä on kokemusta päiväkodeista ja niissä toteutetusta taiteesta, sillä hän perusti Jyväskylässäkin toimineen taidepäiväkotiketjun, joka myytiin eteenpäin vuonna 2017.

Tulevissa kollektiivisen luovuuden taidepajoissa käsitellään lasten kanssa muun muassa ystävyyttä, empatiaa, turvallisia tiloja ja esineitä.

– Ilmiöitä lähestytään sen kautta, mitä lapset haluavat teemoista tietää, ja miten niitä voidaan lähteä tarkastelemaan yhdessä ja yhteistä tietoa tuottaen, Lämsä kertoo.

Heimonen sanoo taiteen olevan erinomainen työväline hyväksynnän kasvattamisessa. Sen avulla on luontevaa opettaa erilaisten tunteiden käsittelyä.

– Minulla on omakohtaista kokemusta lasteni kautta kiusaamisen ehkäisystä ja tunteiden käsittelystä taiteen avulla. Kun lapset työskentelevät yhteisprojektissa, he oppivat samalla myös omista ja toistensa rajoista.

Lämsä lisää, että empatiaa ja ongelmanratkaisukykyä voisivat kehittää taiteen avulla aikuisetkin.

Kulttuurienvälisessä yhteistyössä oppiminen on aina molemminpuolista ja yhteistyö antaa mahdollisuuksia ajatella asioista toisin.

– Australialaisten lähestyminen varhaiskasvatukseen on toisenlainen. Meillä ollaan tosi yksilölähtöisiä ja heillä korostuu pikemminkin yhteisöllisyys, Lämsä kertoo.

Hän sanoo, että molemmissa on omat etunsa ja kummallakin opittavaa toisistaan. Ajatuksena onkin, että tulevaisuudessa Australiasta voitaisiin myös tulla vetämään työpajoja Suomeen. Kaiken kaikkiaan hanke kiteytyy analyyttiseksi tutkimusraportiksi.

– Emme siis usko, että muutamalla työpajalla muutetaan maailmaa, mutta sen kautta tuotetaan tutkimustuloksia, Lämsä naurahtaa.

Projektin toteutus Australiassa on sattumien ja kontaktien summa. Lämsä teki vuonna 2017 viisi kuukautta tutkimustyötä Australiassa ja projektin myötä syntyi myös nyt projektissa mukana olevia kontakteja kuten taiteilija, taiteiden tutkija Naomi Zouwer.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Design Canberra Festivalin, Canberran yliopiston, ja Suomen Australian suurlähetystön kanssa. Sillä on Suomen Kulttuurirahaston, Emil Aaltosen säätiön ja Jyväskylän Yliopiston Kasvatustieteenlaitoksen tuki. Apurahan hanke sai jo vuonna 2020, mutta koronavuodet siirsivät toteutusta.

Tiina Lämsä pohtii vielä lopuksi sitä, että joskus luovalla ja tietylle ryhmälle – vaikkapa päiväkoti-ikäisille – sopivaa tilaa tavoitellaan osin stereotyppisillä ratkaisuilla. Hänestä olisi kiinnostavaa tutkia tarkemmin myös sitä, mikä oikeastaan ruokkii luovuutta.

– Toisessa ääripäässä on HopLop ja toisessa jokin brutaali ympäristö. Eiköhän se luova tila löydy jostain sieltä väliltä, Samuli Heimonen sanoo.