Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttelyt: Neulanreikäkameran voi tehdä jopa hedelmästä tai omasta suusta. Suomen käsityön museolla neulanreikäkuvaamisen näyttely.

Aulagalleriassa esillä sekä valokuvia, että kuvaajien rakentamia neulanreikäkameroita joilla kuvat on otettu.

Suomen käsityön museon Aulagalleriassa pääsee tutustumaan neulanreikäkuvauksen saloihin. Neulanreiästä – Kuvia linssittömällä kameralla -näyttely kokoaa yhteen kahdeksan pitkän linjan neulanreikäkuvaajan tuotantoa. Näyttelyn kuvaajat ovat Kaisu Häkkänen, Reilika Landen, Emma Lappalainen, Jyrki Markkanen, Peter Olpe, Marja Pirilä, Timo Remes ja Pasi Vääränen.

Neulanreikäkuvaus on valokuvausta, jossa tarvitaan yksinkertaisimmillaan vain valotiivis laatikko, jonne valo kulkee pienen reiän kautta. Valokuva piirtyy laatikon sisällä olevalle filmille tai valokuvapaperille. Lappalainen kertoo, että neulanreikätekniikalla toimivia kameroita on tiettävästi rakennettu jopa hedelmään ja ihmisen suuhun.

Kaikki näyttelyn kuvaajat ovat rakentaneet itse kamerat, joilla esillä olevat kuvat on otettu. Myös kamerat tuotiin esille näyttelyyn, ja niissä vain mielikuvitus on ollut rajana. Näyttelyn kameroiden osina toimivat muun muassa pastakone ja lavuaarin tulppa. Markkanen on rakentanut omat kameransa vanhoista metallisista paikkarasioista.

– Olen kuvannut näillä kameroilla aiheeseen sopien fillareita ja fillaristeja. Projektissa on yhdistynyt kolme itselleni tärkeää asiaa, keräily, polkupyörät ja valokuvaaminen, Markkanen hymyilee.

Monille pitkäänkin kuvanneille tuntuu edelleen pieneltä ihmeeltä, miten kuva muodostuu paperille ilman linssiä. Markkasta kiehtoo, miten neulanreikäkuvauksessa on aina mukana myös ripaus sattumaa.

Hän on huomannut, että ihmiset hakevat nyt digikuviin filttereiden ja sovellusten avulla neulanreikäkuvien estetiikkaa. Neulanreikäkuvat ovat usein pehmeäpiirtoisia, jopa unenomaisen utuisia, mikä muodostaa tärkeän osan kuvien tunnelmasta.

– Valokuvien terävyys on usein yliarvostettua, Markkanen pohtii.

Lappalainen on kuvannut metsää suurikokoisella neulanreikäkamerallaan. Hän luonnehtii neulanreikäkuvien olevan itselleen visuaalinen muoto siitä, mitä on tuntenut. Lappalaista kiinnostaa, kuinka neulanreikäkuvat etäännyttävät ajasta. Hän kuvaa pitkällä valotusajalla, ja kuvan valotus saattaa kestää puolitoista tuntia. Neulanreikäkuvauksessa hyvinkin pitkä valotusaika on mahdollinen, jos kamera saa olla rauhassa paikallaan. Markkanen kertoo kuvanneensa eräässä toisessa projektissa peräti kuuden viikon valotusajalla.

Neulanreiästä – Kuvia linssittömällä kameralla

Suomen käsityön museon Aulagalleria 4.12.2022 asti.