The Northman on Eggersin ensimmäinen suurtuotanto.
Suoratoisto
The Northman (2022). Ohjaus: Robert Eggers. Elisa Viihde.
800-luvun lopulla Amleth katsoo vierestä, kun hänen setänsä Fjölnir (Claes Bang) murhaa hänen isänsä viikinkikuningas Aurvandilin (Ethan Hawke) anastaen tämän valtakunnan ja puolison Gudrúnin (Nicole Kidman). Pakenemaan onnistunut viikinkiprinssi varttuu raivokkaaksi berserkiksi (Alexander Skarsgård), joka elää vihasta ja kostonhalusta.
Ohjaaja-käsikirjoittaja Robert Eggers sai ansaittua suitsutusta suljetun yhteisön ahdistusta ja vainoharhaisuutta kuvanneilla indie-elokuvillaan The Witch (2015) ja The Lighthouse (2019). Ensin mainittu otti vaikutteita saduista, noitaoikeudenkäyntien pöytäkirjoista ja Raamatusta, jälkimmäinen kansantaruista ja antiikin mytologioista.
The Northmanin käsikirjoitus pohjautuu puolestaan islantilaisiin saagoihin ja keskiaikaiseen, skandinaaviseen Amlethin tarinaan, joka toimi innoittajana myös William Shakespearen Hamletille. Vanhojen lähteiden lisäksi tuttuja piirteitä ovat ulkoisten puitteiden historiallinen tarkkuus, vihamieliseltä vaikuttavan luonnon rajaama tila sekä eristetyn yhteisön sisäiset jännitteet.
The Northmanissa Eggers on saanut aiempiin elokuviinsa verrattuna lisänollan budjettinsa loppuun. Se näkyy visuaalisesti samaan aikaan sekä yltäkylläisessä että kolkossa maailmassa, jossa myyttinen aines yhdistyy realistiseen epookkiin unien ja hallusinaatioiden kautta.
Keskeisin ero on näkökulmassa. Siinä missä kaksi edellistä elokuvaa eivät antaneet peloille eksplisiittistä kohdetta tai selitystä, kerrotaan tarina nyt niiden aiheuttajan vinkkelistä. Samalla yllätyksellinen ja monimerkityksinen kauhuelokuvan asetelma on suoristunut mutkattomaksi kostotarinaksi.
The Lighthouse (2019). Ohjaus: Robert Eggers. Netflix.
The Lighthouse sijoittuu 1800-luvun lopun Uuden-Englannin karulle ja tuulenpieksemälle saarelle, jossa Ephraim (Robert Pattinson) ja Thomas (Willem Dafoe) toimivat majakanvartijoina.
Tai ainakin yrittävät, sillä kaksikon järkkyvä mielenterveys, muistot, unet ja humala sekoittuvat tavalla, jossa todellisuuden rajat sekä aikakäsitys alkavat hämärtyä. Tämä sisäisen ja ulkoisen todellisuuden lomittuminen tekee perinteisestä jaosta yliluonnolliseen ja psykologiseen kauhuun The Lighthousen kohdalla tarpeettoman.
Elokuvan tunnelma on omintakeinen ja painostava, mihin oman lisänsä on tuonut 35-millimetriselle mustavalkofilmille kuvaaminen.
Käsikirjoituksesta voi löytää vaikutteita taruston ohella ainakin Herman Melvillen, Edgar Allan Poen ja H. P. Lovecraftin tuotannosta.