Tanssin Ajassa tanssitaiteilijat kohtaavat myös yleisönsä.
Jyväskylässä järjestetään 30.9.–2.10. seitsemästoista Tanssin Aika -festivaali. Tapahtumapaikkana on pääasiassa kulttuuritalo Villa Rana.
Festivaalin taiteellinen johtaja Janina Rajakangas kertoo, että tänä vuonna festivaalin pääteemana on tanssin ja yleisön suhde.
– Tapahtuma on ehdottomasti yhteisöllinen. Meillä on festarin suurimmassa teoksessa mukana noin 50 tanssiyhteisön jäsentä. Olen ulkopaikkakuntalainen taiteellinen johtaja, ja minua kiinnostaa tosi paljon, mitä paikallisuus on. Kuka tanssii, ketä taidetanssi kiinnostaa tai ei kiinnosta, ketä festari kiinnostaa, mikä on sen arvo ja paikka alueella. Olen keskustellut paikallisten tanssitaiteilijoiden kanssa näistä kysymyksistä. Sain selville esimerkiksi sen, että on paljon tanssitaiteilijoita, jotka ovat myös vanhempia, Rajakangas kertoo.
Hän jatkaa, että nykytanssia kannattaa katsoa ilman ennakkoajatuksia. Jokin teos saattaa olla omasta mielestä hyvä tai se koskettaa, mutta toinen ei herätä samoja tunteita.
– Tanssista voisi ajatella samalla tavalla kuin kuvataiteesta. Kun olet nähnyt yhden taulun, et ole nähnyt kaikkia tauluja. Toiseen tanssiteokseen ihastut ja toisesta et pidä yhtään. Joskus tanssiteoksessa jokin tunne vie mukanaan, mutta voi olla vaikea selittää mistä se johtuu. Sama tapahtuu, kun järkyttyy ja silloin istuu alas, tai on riemukas tunne ja silloin haluaa hyppiä. Olemme oppineet liian hyvin siihen, ettemme arjessa ilmaise juuri mitään kehollamme. Tanssia katsoessa pääsemme näkemään kehojemme tapaa ilmaista asioita.
Tanssin Aika on yksi harvoista Suomen nykytanssiin erikoistuneista festivaaleista.
– Se on pieni festari, mutta ehdottomasti tärkeä sekä paikallisille että muualta Suomesta tuleville tanssitaiteilijoille. Minulla on myös sellainen periaate, että festarille kutsuttu tanssitaiteilija tekee muutakin kuin saapuu paikalle, esiintyy ja lähtee kotiin. Tanssin Ajassa vierailevat taiteilijat kohtaavat paikallisen yleisön myös teoksen ulkopuolella. Kahden teoksen jälkeen tänä vuonna on esimerkiksi taiteilijatapaaminen, jossa katsojat voivat kertoa ajatuksiaan tai kysyä jotain teoksesta.
Janina Rajakangas on kolmen lapsen äiti ja yhdeksi festivaalin teemaksi on otettu tänä vuonna tanssi ja vanhemmuus. Hänen mukaansa tapaamisten tarkoituksena on tukea tanssitaiteilijoita, jotka ovat myös vanhempia.
– Meillä oli ensimmäinen tapaaminen keväällä Helsingissä. Tanssitaiteilijoilla on tarve jakaa tarinoita siitä, miten joku toinen tekee tai ratkaisee asioita. Puhuimme ihan arkisista asioita eli esimerkiksi siitä, milloin palasit töihin lapsen syntymän jälkeen, onko lapsen syntymä vaikuttanut luovaan työhön tai treenasitko pikkuvauva-aikana. Olemme aloittamassa hoitorinkejä, jolla tuemme toisiamme. Eli joku tanssija voi ottaa toisen lapsen hoitoon, kun hän treenaa ja sitten vaihdetaan vuoroa, Janina Rajakangas kertoo.
Tanssin Aika tekee yhteistyötä Valon kaupunki -tapahtuman kanssa. Mia Habibin ALL-teos esitetään Lutakon messutorilla lauantaina 1.10. kello 21.
Tanssin Aika -festivaalin järjestää Keski-Suomen Tanssin keskus.