Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan ehkä kuvatuin kerrostalo on taas ruskan väreissä

Villiviinin peittämässä Vaasankatu 8:ssa voi joutua käyttämään saksia nähdäkseen ulos. Iiro Kaulion äiti ”leikkasi ikkunan auki”, jotta olohuoneeseen tuli valoa.

Yksi Jyväskylän kuvatuimmista taloista on Vaasankatu 8:ssa sijaitseva kerrostalo, jota peittää melkein kokonaan villiviini. Tällä hetkellä köynnös on ruskan väreissä ja talon huomaa jo kaukaa.

Iiro Kaulio on asunut Vaasankadulla kuusi vuotta. Kun hänen perheensä muutti ylimmän kerroksen asuntoon, olohuoneen ikkunassa oli vain pieni aukko. Villiviini peitti muun osan ikkunasta. Äiti halusi asuntoon lisää valoa ja ”leikkasi ikkunan auki”. Nyt heillä on villiviiniä vain parvekkeella.

Onni-Jalmari Auvinen on asunut Kauppakatu 2:ssa sijaitsevassa kodissaan koko ikänsä eli 14 vuotta. Hänen huoneensa on Vaasankadun puolella, ja villiviini kurkistaa jo hänenkin ikkunansa takana.

On mukava seurata sen kasvua.

Onni-Jalmari Auvinen

– Villiviini pilkottaa vähän ja, tuntuu että se kasvaa sentin vuodessa. Se on ihan hauska, ja on mukava seurata sen kasvua, Onni-Jalmari sanoo.

Iiro Kaulio jatkaa, että villiviini näyttää hienolle varsinkin nyt.

– Kun lehdet tippuvat, se ei ole kovinkaan kivan näköinen. Alkukesästä siitä tulee siitepölyä aika paljon sisälle. Nyt syksyllä on köynnöksessä marjoja. Sitä en ole huomannut, että köynnös houkuttelisi hyönteisiä sen kummemmin, Iiro kertoo.

Pitempään talossa asunut Onni-Jalmari Auvinen on huomannut villiviinin kasvussa eroja eri vuosina.

– Jonain vuosina siinä on ollut enemmän lehtiä ja joinakin vuosina se kasvaa enemmän pituutta eri suuntiin. Kasvi on liikkunut koko ajan Kauppakadulle päin, Auvinen kuvailee.

Onni-Jalmari ja Iiro tutustuivat toisiinsa muutama vuosi sitten Normaalikoulussa. He asuivat naapuritaloissa toisistaan tietämättä ja huomasivat asian jutellessaan. Nykyisin he ovat hyviä kavereita keskenään.

Kumpikin pitää yläkaupunkia mainiona paikkana asua. Koulu ja harrastusmahdollisuudet ovat lähellä.