Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi moottoritie paljasti Meltexin valtavan tehdasalueen – pian siellä alkaa suodatinkankaiden valmistus

Yrityksen reilun 14 hehtaarin tontin koko oli yllätys myös tehtaan työntekijöiden läheisille.

Jyväskylän pohjoispuolelle valmistunut uusi moottoritie siirsi liikenteen uudelle uomalle ja paljasti samalla Meltexin.

Infrarakentamisessa tarvittavia tuotteita, kuten putkia, kaivoja ja pumppaamoita sekä niiden oheistarvikkeita valmistava ja myyvä Meltex näkyy erityisen hyvin moottoritietä pohjoisen suunnasta kaupunkia kohti ajaville. Ohikulkija huomaa, että tontti on iso, mutta kokonaisuutta on hankala hahmottaa, sillä yrityksen piha on kaikkiaan yli 14 hehtaaria.

Tehdasalueen suuri koko on ollut yllätys jopa tehtaan työntekijöiden lähipiirille.

– On kuulunut viestiä, että ”ai se on noin suuri alue”, kertoo Jyväskylän, Keuruun ja Kuhmoisten tehtaan tuotantojohtaja Tony Burman.

Tehtaalla huomattiin tien valmistuttua, ettei moottoritielle näy kuin yksi valomainos. Aluksi näytti siltä, että vain yksi alueella näkyvä halli on Meltexin. Nyt kylttejä on lisätty, ja niitä on eri puolilla tonttia sijaitsevien hallien päädyissä. Lokakuussa tien varteen nousee lisäksi 30-metrinen mainospylväs kertomaan, mikä yritys tontilla toimii.

Uusi moottoritie ei Meltexin näkökulmasta muuttanut logistisesti mitään, mutta se toi firman esiin. Näkyvyyden kasvulla on Burmanin mukaan iso merkitys.

– Se tuo tunnettuutta ja kasvattaa sitä kautta luottamusta. Se taas helpottaa kaupankäyntiä ja rekrytointia, hän listaa.

Moni yrityksen toimipiste sijaitsee näkyvällä paikalla. Esimerkiksi Kempeleen toimipisteen uudet tilat ovat niin ikään Nelostien varressa.

Se tuo tunnettuutta ja kasvattaa sitä kautta luottamusta.

Tony Burman

Inflaatio ja epätietoisuus energian hinnan kehityksestä hillitsevät rakentamista ja heijastuvat myös Meltexin liiketoimintaan. Komponenttipulan vuoksi yrityksellä on ollut myös vaikeuksia uusia tehtaan konekantaa.

– Mitään fataalia ei kuitenkaan ole tapahtunut. Raha ei ole kadonnut mihinkään, mutta uutisten vuoksi sitä ei juuri nyt uskalleta käyttää, Burman toteaa.

Korkea sähkön hinta tietää Meltexillekin kustannusten nousua, sillä tehdas on iso energiankäyttäjä.

– Sähkön hinnasta iso osa on toki kiinnitettyä, mutta kiinnittämätön osa nousee paljon. Energiatehokkuus on huomioitu kaikessa. Energiaa ei tuhlata yhtään, Burman kertoo.

Burmanin mukaan myös kaikki yrityksen ostama energia on kompensoitu, ja sen hiilijalanjälki on nolla. Vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota myös muovituotteiden valmistuksessa.

– Kaikki tuotannossa syntyvä jäte kiertää uusiokäyttöön, Burman kertoo.

Alun perin Uuraisille perustettu yritys on toiminut nykyisellä paikallaan Puuppolantien varressa vuosituhanteen vaihteesta lähtien.

– Silloin myymälä oli vain kioski nykyiseen verrattuna, Burman sanoo.

Hallia joudutaan laajentamaan jo nyt.

Tony Burman

Burman aloitti yrityksessä myyntitehtävissä vuonna 2001 ja on edennyt tuotantojohtajaksi. Hän tuntee hyvin firman vaiheet.

Burmanin mukaan yrityksellä oli alkuun vaikeuksia saada tuotteitaan jälleenmyyjien valikoimiin. Sen vuoksi Meltex alkoi kehittää omaa myymäläverkostoaan. Nyt sillä on omat myymälät yhdeksällä paikkakunnalla.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi syyskuussa, että sen selvityksen perusteella muovisten infratuotteiden markkinoilla on tehty kiellettyä yhteistyötä vuosina 2009–2016. Yhteistyön tavoitteena oli rajoittaa kilpailua markkinoilla ja vaikeuttaa yhteistyön ulkopuolisten yritysten toimintaa. Muun muassa Meltexin toimintaa markkinoilla pyrittiin rajoittamaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää markkinaoikeudelle, että se määrää yhteensä 44 miljoonan euron seuraamusmaksut kielletystä yhteistyöstä Suomen suurimmille muovisten lvi-infraputkituotteiden valmistajille ja tuotteita myyville tukuille.

Burman ei osaa arvioida mahdollisen sanktion vaikutusta.

– Olemme olleet tässä niin sanotusti kärsivä osapuoli. En tiedä miten tuo markkinaan tulee vaikuttamaan, mutta meihin se ei ainakaan vaikuta, hän kommentoi.