Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Nieminen näki liian monta jääkiekon parissa syntynyttä viiltohaavaa. Hän päätti tehdä asialle jotain ja nyt hänen viiltosuojaansa käyttävät NHL:n pelaajatkin.

Viiltosuojasta tulee mieleen ritarin rengaspaita, mutta yrittäjä Toni Niemisen tuote on ohut ja kevyt.

Jyväskyläläisen Toni Niemisen idea cutloniksi ristitystä kankaasta syntyi vuonna 2011 ammattilaisjääkiekkoon liittyvän vakavan onnettomuuden seurauksena.

Jääkiekkoa ikänsä harrastanut Nieminen luki JYPin entisen pelaajan uran päättyneen luistimen syvään viiltoon.

Nieminen oli itsekin nähnyt lajissa ikäviä haavoja ja mietti, että asialle pitäisi tehdä jotain. Erityisen alttiita veitsenteräville luistimille ovat pelaajien ranteet, jotka vilkkuvat usein paljaina hanskojen ja kyynärsuojien välistä.

– Lähdin etsimään itselleni ranneviiltosuojaa, mutta löysin vain paksuja tennisrannekkeita.

Nieminen kaipasi viillonkestävää suojaa, joka on hengittävä, joustava ja ohut. Hän etsi materiaalia internetissä, mutta aina jokin ominaisuus puuttui – joustava oli aina paksu ja ohuessa joustoa yhtä vähän kuin paperissa.

Haltin kehitystiimi innostui Niemisen ideasta ja ryhtyi osaltaan materiaalin hakuun. Vaikka kantoja käännettiin urakalla, tulos oli nolla. Kukaan ei valmistanut Niemisen kaipaamaa kudosta.

– Päätin etsiä materiaalille tekijän ja löysin 40 vuotta vaatealalla toimineen Orneule-firman Orivedeltä. Esittelin heille Eurokankaasta ostamani jumppatrikoon palan ja sanoin, että haluan tällaista kangasta, jolla on viiltosuojakestävyys. Orneuleelta vastattiin, että ”Toni, sinä pyydät mahdottomia”, Nieminen nauraa.

Mikään ei kuitenkaan ole niin koukuttavaa kuin mahdottoman tavoittelu, joten Orneuleella ryhdyttiin työhön. Kahdeksas polyeteenikuidusta ja elastaanista tehty prototyyppi vastasi toiveita. Materiaali ristittiin cutloniksi.

Nieminen hankki cutlonille patentin, tavaramerkin ja rekisteröinnin. Hän suunnitteli kaukaloon kaipaamansa rannesuojat ja kontaktoi vaatevalmistajia. Sitten coloradolainen vaatebrändi otti yhteyttä ja pyysi lähettämään kangasta prototyyppien valmistamista varten. Ilmassa oli salaperäisyyden tuntua kun kumpikin osapuoli halusi varmistaa, ettei oma idea karkaa käsistä.

Sopimukseen kuitenkin päästiin ja ilmeni, että Warroad suunnitteli jääkiekkoilijoille viiltosuojattua alusasua NHL:ään. Niemisen sydämessä taisi tässä vaiheessa muljahtaa onnesta.

Kun cutlonia ranteissa ja nilkoissa sisältävä asu valmistui, tuotetta markkinoi Washington Capitalsin ja NHL-pelaajien tähtikaartiin kuuluvan TJ Oshie. Hän on myös mies Warroad-brändin takana. Kohta cutlonilla vahvistettuja alusasuja löytyi jokaisesta NHL joukkueesta ja ainakin Colorado Avalanche puki nämä suoja-asut kaikille pelaajilleen.

– Koska harrastetason pelaajana on aika vaikea nousta NHL:ään, niin on se nyt mahtavaa nähdä huippupelaajien käyttävän siellä meidän materiaalia, JYP:n U12 joukkuetta valmentava Nieminen sanoo.

Hän näyttää kuvaa, jossa Avalanchen pelaaja nostaa ilmaan Stanley Cuppia. Hihansuusta pilkahtaa tuttu kangas. Samoin Pekingin Olympialaisten palkintopalleilla näkyi USA:n alppihiihtomaajoukkueen asuissa cutlonvahvisteiset Spyder-merkin asut.

Perinteisemmin viiltosuojavaatteet ovat tuttuja teollisuuden parista. Nieminen kertoo Suomessa tapahtuvan vuosittain 17 000 viilto-onnettomuutta rakennus-, teollisuus- ja elintarvikealan töissä. Aina haava ei ole suuri, mutta haava kuitenkin.

Nieminen on suunnitellut myyntiin myös viiltosuojattuja huomiopaitoja ja tehnyt sopimuksia isojen työvaatebrändien kanssa. Nieminen haaveilee cutlonista tulevan coretexin kaltainen, ominaisuuksistaan tuttu erityismateriaali.

Lopuksi on vielä kysyttävä yhtä asiaa. Nimittäin, miten viillon kestävästä materiaalista valmistetaan vaatteita? Nieminen kertoo, että cutlon läpäisee piston, eli sitä pystyy ompelemaan normaaliin tapaan. Kaavojen leikkaaminen on kuitenkin tehtävä saksien sijaan laserilla.