Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimallista, rohkeaa ja värikästä grafiikkaa

Ratamossa on esillä kahden taiteilijan yhteisnäyttely.

Teija Immonen ja Taina Kokkonen kokosivat Galleria Ratamoon Kuosit ja kuviot -nimisen yhteisnäyttelyn. Taiteilijoita yhdistää se, että he molemmat käyttävät grafiikassaan kohopainomenetelmiä ja työskentelevät Helsingissä Arabian taidegraafikoiden yhteistyöhuoneella.

Kohopainotekniikassa kuva kaiverretaan ensin laatalle ja vedostetaan sen jälkeen paperille, joten taiteilijan persoonallinen kaiverrusjälki on merkittävä osa valmiin teoksen ilmettä. Sekä Immosen että Kokkosen tuotanto on voimallista, rohkeaa ja värikästä.

Immonen on vintageharrastaja, ja hän ammentaa teoksiinsa kuvastoa esimerkiksi omistamistaan vintagevaatteista ja vanhojen kankaiden kuvioista.

– Olen kiinnostunut tutkimaan ulkokuorta ja sitä, miten ihmiset ilmaisevat itseään, Immonen sanoo.

Immonen käyttää teoksissaan monista eri lähteistä olevaa kuvamateriaalia, ja yhdistelee esimerkiksi populaarikulttuurin kuvastoa kodin piiristä nouseviin henkilökohtaisempiin aiheisiin. Teoksen aiheeksi saattaa päätyä vaikkapa kauniin värinen kiisseli tai taiteilijan oma kissa arkisissa puuhissaan.

Teija Immonen kertoo tavoittelevansa töihinsä eräänlaista universaaliutta. Immosen teoksista voi aistia nostalgiaa sekä teosten värimaailmojen että kuva-aiheiden osalta. Hän inspiroituu muun muassa menneiden vuosikymmenten lehdistä ja kuvastoista.

– Työni voi nähdä ikään kuin julisteenomaisina, Immonen luonnehtii.

Taina Kokkonen on vedostanut näyttelyteoksensa läpikuultavalle japaninpaperille, jonka epätasainen pintarakenne on olennainen osa töitä. Hänen työnsä ovat uniikkeja, sillä ne syntyvät kollaasitekniikalla, jossa Kokkonen liimaa kuvioita moneen kerrokseen horisontaali- ja vertikaalikentiksi. Kokkosen abstraktit teokset koostuvat usein ornamenttimaisista elementeistä.

– Useissa teoksissani toistuvat orgaaniset muodot ja pallokuviot. Olen kiinnostunut myös ketjuista, ja siitä miten kappaleet nivoutuvat toisiinsa, Kokkonen kuvailee.

Hän kokee, että kuva-aiheet kumpuavat usein alitajunnasta, samoin kuin teosten värit. Hän sanoo esimerkiksi keväällä huomanneensa vihreän värin tulleen voimakkaasti mukaan töihinsä.

– Aiheita voi tulla mistä tahansa. Luonto on minulle tärkeä aihepiiri. Myös ajankohtaisista aiheista nousee välillä ideoita teoksiin, lähiaikoina esimerkiksi sodasta, Kokkonen pohtii.

Teija Immonen ja Taina Kokkonen: Kuosit ja kuviot Galleria Ratamo 15.9.–9.10.