Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Thaihieronta kärsii alan likaisesta maineesta – uusi yritys lupaa happy endin vain henkisesti

Jyväskylän keskustaan aukesi elokuun loppupuolella uusi thaihierontapaikka ZenThai. Yrityksen taustalla on Thaimaasta Suomeen muuttanut Natti Borgström, joka pyörittää hierontapaikan naapurissa ravintola JokoThaita.

Yritysten hallinnollisia asioita hoitava Natin mies Åke Borgström korostaa, että yrityksestä saa vain aitoa thaihierontaa, ei seksipalveluja. Sama viesti toistuu yrityksen verkkosivuilla usein kysyttyjen kysymysten osiossa, sillä thaihieronnalla on suomalaisten mielissä tietty maine. Osin syystäkin.

– Suomessa on paljon paikkoja, joissa on vedetty ikkunoihin näkösuojaksi vanhat lakanat, joiden takana pääsee purkamaan monenlaisia paineita. Se on vähän julkinen salaisuus, Borgström kertoo.

Borgström joutui tuottamaan pettymyksen jo yrityksen ensimmäisinä viikkoina seksipalvelujen perään kysyneelle soittajalle. Siksi uuden yrityksen täytyy korostaa, että seksipalveluita sen palveluvalikoimasta ei löydy. Kyseenalaisesta maineesta pyritään erottumaan muun muassa miljööllä. Paikka on keskeinen ja ikkunoista näkee hyvin sisälle.

– Meiltä saa happy endingin (onnellisen lopun) vain tunnetasolla, Borgström jatkaa.

Hierontapaikka on Borgströmeille uusi, mutta ympäristö tuttu. Ravintola JokoThai aloitti toimintansa Lutakon satamassa thairuokaa myyvänä kioskina vuonna 2013, kunnes loppukeväällä 2019 Borgström osti entisen Bistro Sopan kalusteet ja pääsi sopimukseen Asemakadulla sijaitsevan tilan vuokrasta.

Vähän kuin joogaa, jossa ei tarvitse itse tehdä mitään.

Asiakkaat löysivät ravintolan ja se menestyi hyvin myös lounaspaikkaäänestyksessä. Sitten tuli korona.

– Etätyö vei paljon lounasasiakkaita ja näyttää siltä, että osa jää etätyöhön. Lounasravintolana olemme pärjänneet hyvin viime lokakuusta lähtien, mutta olemme joutuneet tekemään sopimukset myös Foodoran ja Woltin kanssa. Ne vievät ison osan katteesta, mutta niiden kautta tulee nyt myös merkittävä osa asiakkaista, Borgström kertoo.

Ravintolassa työskentelee omistajan lisäksi 3,5 työntekijää.

Thaihierontapaikan Borgströmit päättivät perustaa, kun palvelulle vaikutti olevan kysyntää ja puitteet järjestyivät.

– Tunnemme Jyväskylässä toisen aidon thaihierontapaikan yrittäjän. Heille on puolentoista kuukauden jono, joten kaupungissa oli tilaa myös uudelle paikalle, Åke Borgström kertoo.

Ravintolan naapurissa toimijat olivat vaihtuneet tiuhaan. Kun viereinen liiketila pysyi useamman kuukauden tyhjillään, Åke keskusteli vuokraajan kanssa ja sai tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

ZenThaissa työskentelee tällä hetkellä Narii Matarad kokoaikaisena ja Aree Tammilehto osa-aikaisena hierojana. Matarad ja Tammilehto ovat käyneet hierojakoulun Thaimassa.

– Puitteet ovat valmiina kolmelle hierojalle, kun toiminta saadaan kunnolla käyntiin, Åke Borgström kertoo.

Haastattelun lopulla ovesta sisään astuu nuori nainen.

– Tulin katsomaan, onko tämä ihan oikea thaihierontapaikka, vai ”thaihierontapaikka”, hän kertoo.

Nainen on tyypillinen asiakas: Hän on käynyt hieronnassa Thaimaassa ja haluaa irtautua hetkeksi arjesta myös Suomessa. Hän kertoo jättäneensä pienen lapsensa tämän isän hoidettavaksi ja päätti ottaa itselleen rentoutumishetken kaupungilla ollessaan. Hieronnassa käyntiä hän ei häpeile, mutta ujostelee silti nimen kertomista lehtijuttuun.

– Thaihieronta on vähän kuin joogaa, jossa ei tarvitse itse tehdä mitään. Ja tunnelma on kokonaisvaltaisesti rentouttava, kun ei hierota kolkossa halogeenien valossa, hän kuvailee.