Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuokkalaan nousee uudenlainen päiväkoti

Tavoitteena on aloittaa yhden päiväkodin peruskorjaus tai korvaaminen uudisrakennuksella joka vuosi.

Puretun Pohjanlammen päiväkodin paikalle rakennetaan Kuokkalassa parhaillaan uutta päiväkotia. Siitä tulee yksikerroksinen massiivipuurakennus, joka on Jyväskylän ensimmäinen massiivipuurakenteinen päiväkoti.

Kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2019, että yli 40-vuotias Pohjanlammen päiväkoti korvataan uudella.

– Kuntokartoitusten pohjalta todettiin, että Pohjanlammen, Tikan ja Onnimannin päiväkodit on syytä korvata uudella investoinnilla lähivuosina. Varhaiskasvatuksen vuoden 2018 palveluverkkoselvityksessä linjattiin, että Pohjanlammen päiväkodin korvaava uudishanke toteutetaan vuosina 2022–2023. Päiväkodissa ei ollut sisäilmaongelmia, mutta toiminnallisuus oli sellainen, että nykyiseen työparimalliin tilat eivät olisi sopineet. Kiinteistössä ei ollut tehty isoja remontteja oikeastaan koko aikana ja tekniikkapuoli oli vanhaa. Rakennus olisi tarvinnut monenlaista korjausta, Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Mauno Rein kertoo.

Pohjanlammen päiväkoti tarjoaa valmistuttuaan varhaiskasvatuspalveluja noin 220 lapselle.

Pohjanlammen päiväkoti on ollut ennenkin vuoropäiväkoti, ja osa uudesta rakennuksesta varustetaan vuoropäiväkodin käyttöön kello 5–22.30. Siellä tarvitaan perustoimintaa enemmän esimerkiksi eriytettyjä lepotiloja, olohuonemaista suurempaa tilaa sekä eteiskalustusta.

Uuden päiväkodin tilojen suunnittelu pohjautuu työparimallille. Siinä kahdella työparilla on oma kotialue, joka sisältää leikki- ja lepohuoneet, pienryhmätilan sekä eteistilat pesuhuoneineen. Päiväkodissa on tilat 16 työparille.

Uutta on sekin, että ruoka- ja liikuntasalista muodostuu kokonaisuus, joka palvelee erilaisissa juhlatilaisuuksissa niin päiväkotia kuin iltaisin ja viikonloppuisin koko ympäröivää asutusta.

Kohteen kustannusarvio on päivitetyn hankepäätöksen mukaisesti 9,9 miljoonaa euroa.

Jyväskylän kaupungin Tilapalveluilla on joka vuosi seuraavan kymmenen vuoden ajan tavoitteena aloittaa yhden päiväkodin peruskorjaus tai korvaaminen uudisrakennuksella.

Tikan päiväkoti on tarkoitus purkaa kesällä 2023 ja rakentaa tilalle väliaikainen väistöpäiväkoti, joka toimii jatkossa Kuokkalan seuraavien peruskorjattavien päiväkotien väistötilana.

Kuokkalassa toimivat tulevaisuudessa Kuokkalan, Ristikiven, Ristonmaan, Taikalampun, Nenäinniemen sekä yksityiset päiväkodit.

Päiväkodin pääurakoitsija on Peab. Työpäällikkö Kimmo Hänninen kertoo, että päiväkotiin tulee neljä lohkoa ja tällä hetkellä kakkoslohkoon tehdään seiniä. Perustukset on tehty neloslohkoon asti. Kuluvalla viikolla tulee ykköslohkoon ensimmäiset katot.

– Runkorakenteissa ollaan pian puolessa välissä. Teemme työtä sääsuojassa niin kauan kuin vesikatot tulevat päälle. Olemme hyvin aikataulussa, vaikka on monta toimijaa ja tavarantoimittajaa.

Kimmo Hänninen kuvailee, että massiivipuinen rakennus näyttää vähän umpihirreltä, mutta seinässä ei ole perinteistä hirren rakennetta. CLT-elementit ovat niin sanotusti ristiin liimattua puuta. Ulkoseinät ovat 26 senttiä vahvaa umpipuuta. Lajeina on mäntyä ja kuusta, ja elementit tehdään Kuhmossa.

– Tilaajan suuntaan budjetti ei kasva, mutta meitä nykytilanne vähän kirvelee. Annoimme tarjouksen loppuvuodesta ja sen jälkeen metallin ja muiden tarvikkeiden hinnat ovat olleet aika kovassa nousussa.

Rakentajien tavoitteena on saada päiväkoti valmiiksi kesäkuun loppuun rakennuksen osalta ja pihan osalta myöhemmin. Lapset pääsevät uuteen päiväkotiin ensi syksynä.