Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Galleria Patinassa etsitään taiteelle uutta kotia. Usein "kodittomuuden" syy on omistajan uusi asunto, johon vanha taide ei enää mahdu.

Kuvataidekriitikko Hannu Castrén on auttanut galleristi Ella Hirsiahoa myyntinäyttelyn kokoamisessa ja taideteosten hinnoittelussa.

Galleria Patinan syyskuun näyttely on vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut Taide kiertoon -myyntinäyttely. Tavoitteena on löytää uusi koti yksityishenkilöiden omistuksessa oleville taideteoksille. Galleristi Ella Hirsiaho kertoo, että idea näyttelyyn syntyi aikoinaan siitä, kun asiakkaat kyselivät säännöllisesti missä he voisivat myydä itselleen ylimääräiseksi jääneitä taideteoksia.

Hirsiahon kokemuksen mukaan muutto pienempään asuntoon on tyypillinen syy luopua taiteesta. Myös perikunnat laittavat taidetta kiertoon asuntoja tyhjentäessään, ja toisinaan lahjaksi saatu tai peritty teos ei vastaa omaa taidemakua.

– Taidemaku voi myös muuttua, Hirsiaho perustelee.

Kuvataidekriitikko Hannu Castrén on ollut tänäkin vuonna Hirsiahon apuna näyttelyn kokoamisessa ja taideteosten arvioimisessa ja hinnoittelussa. Castrén on kiinnostunut tarinoista teosten taustalla, ja hän harmittelee, että myyntiin tarjotuista teoksista tiedetään yleensä melko vähän.

– Taideteoksia voisi verrata vanhaan valokuva-albumiin. Yksi valokuva voi kertoa pitkänkin tarinan, ja yhtä hyvin taideteos voi tuoda mieleen muistoja, Castrén pohtii.

Sekä Hirsiaho että Castrén ovat huomanneet, että toisinaan teoksesta luopuminen voi olla kova pala. Etenkin suvussa pitkään olleilla taideteoksilla on usein tunnearvoa.

Hirsiaho muistuttaa, että taide tarvitsee huolenpitoa. Esimerkiksi liian kostea tai kuiva ilma saattaa tuhota arvokkaan teoksen, joten taidetta ei kannata säilyttää vuosikausia varastoissa tai komeroissa.

– Myös seinällä oleva taide tarvitsee huoltoa. Jopa kärpäsenkakat voivat aiheuttaa tuhoa, ja joskus tulee vastaan tilanteita, joissa tauluista ei ole pyyhitty edes pölyjä, Hirsiaho kertoo.

Näyttely tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden nähdä yksityisomistuksessa olevia teoksia. Taide kiertoon -näyttelyn pääpaino halutaan pitää keskisuomalaisessa taiteessa, jota edustavat tällä kertaa muun muassa Feliks Ojanen, Urho Lehtinen ja Ritva Pohjansola. Tänä vuonna näyttelyyn tarjottiin useita varsin suurikokoisia teoksia, esimerkiksi Veikko Mäkeläisen vaikuttavia maalauksia. Hirsiaho viehättyy taidemaalari Paul Osipowin värikkäästä maalauksesta. Castrén kokee kiinnostavana, että esille saatiin Osipowin kouluaikainen työ.

– Muutama vuosi näyttelyssä esillä olevan maalauksen valmistumisen jälkeen hän oli jo keskeinen pop-taiteilija, Castrén sanoo.

Taide kiertoon, Galleria Patina 10.9.–5.10.2022