Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Toivon, että vanhan kirjaston tunnelma siirtyisi uusiin tiloihin”

Kortepohjan kirjaston johtaja Kirsi Lähde odottaa innolla Kortepohjan kirjaston avautumista.

Kortepohjan lähikirjasto muutti kesän aikana uusiin tiloihin Kortetaloon. Kirjasto avaa ovensa syyskuun aikana. Kirjastonjohtaja Kirsi Lähde kertoo, että asiakkaat ovat odottaneet kirjaston avautumista innolla.

– Meille on lähetetty paljon kysymyksiä avautumispäivästä, ja oven takanakin on seisoskellut ja kurkistellut jo ihmisiä. Kirjaston avautuminen viivästyi meistä johtumattomista syistä, kun osaa kalusteista on jouduttu odottamaan, Lähde sanoo.

Lähde arvelee, että avautumisen jälkeen on odotettavissa asiakkaita ruuhkaksi asti. Varsinaisia avajaisjuhlia uudelle kirjastolle ei järjestetä.

– Kortepohjan kirjasto täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja juhlistamme sitä myöhemmin syksyllä, hän kertoo.

Uuden kirjaston sisustuksessa on käytetty vaaleaa puuta, ja tilassa on suuret ikkunat, joista luonnonvalo pääsee sisään. Asiakaskäyttöön valmistui pelihuone sekä satuluola, jonka katossa loistaa tähtitaivas.

– Kirjastoissa ei enää nykyään tarvitse hyssytellä ja kuiskata. Hiljaisen työskentelyn tilat mahdollistavat rauhan lukemiseen, opiskeluun tai työntekoon, Lähde luonnehtii.

Kirjastoissa ei enää nykyään ­tarvitse ­hyssytellä ja kuiskata.

Kirsi Lähde

Kortepohjan kirjasto on olennainen osa asuinalueen palveluita, ja kirjastossa asioi kaikenikäisiä ihmisiä. Lähde viehättyi vanhan kirjaston rauhaisasta ilmapiiristä.

– Toivon, että Kortepohjan vanhan kirjaston lämminhenkinen tunnelma siirtyisi myös uusiin tiloihin. Oli mahtavaa seurata, miten asiakkaat viettivät kirjastossa kiireettömästi aikaa, Lähde kuvailee.

Kortepohjan kirjaston asiakkaat ehtivät tottua omatoimiaikoihin, joista saatu palaute on ollut Lähteen mukaan varsin positiivista.

Omatoimiaikojen ideana on, että kirjastossa voi asioida kirjastokortilla myös varsinaisten palveluaikojen ulkopuolella. Myös uudessa kirjastossa voi jatkossa asioida kello 8–21.

Lähde on tehnyt useamman vuosikymmenen uran kirjastoalalla. Hän aloitti työt Kortepohjan ja Halssilan kirjastojen johtajana viime maaliskuussa.

Lähde on aina ollut erityisen kiinnostunut lasten lukemisesta, ja siksikin häntä ilahduttaa kirjaston uusi sijainti samassa rakennuksessa päiväkotikoulun kanssa.

Hän uskoo, että monet lapset voivat ehdottaa vanhemmilleen vierailua kirjastossa vapaa-ajalla, kun paikka on jo tullut tutuksi koulun tai päiväkotiryhmän kanssa. Kirjastosta on myös helppo ottaa lukemista mukaan koulu- tai hoitopäivän jälkeen kotiin lähtiessä.

– Kirjastot ovat matalan kynnyksen paikkoja, mutta tässä tapauksessa voisi sanoa, ettei kynnystä ole enää ollenkaan, Lähde kokee.

Lähde muistuttaa, että lukeminen kehittää lasten mielikuvitusta. Kirjojen maailma tarjoaa lapsille vastapainoa nykyajan hektiselle arjelle ja ruutuajalle, ja lukeminen on myös keino rauhoittua.

Lähteellä itselläänkin on lämpimiä lapsuusmuistoja, jotka liittyvät lukemiseen ja kirjastoihin.

– Kotona kannustettiin aina lukemaan, ja äiti luki minulle paljon. Sain sukulaisilta kirjoja lahjaksi. Muistan, kun kävin kirjastoautossa ja ihmettelin, että saako näitä kirjoja ihan oikeasti lainata, Lähde hymyilee.

Kirjastoilla on ollut hänelle myös aikuisena iso merkitys, muutenkin kuin töiden puolesta.

– Olen laajentanut omaa musiikkimakuani, kun olen lainannut esimerkiksi klassista musiikkia ja jazzia. Toisaalta en olisi lukenut niin monta kirjaa kuin olen lukenut, ellen olisi voinut lainata kirjoja kirjastosta, Lähde sanoo.