Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuohoojilla on edessä kiireinen syksy; moni haluaa lämmittää kotiaan nyt puilla

Tulisijaa ei saa ottaa vuosien jälkeen käyttöön ilman nuohousta.

Sähkön hinnan korotus saa monet katsomaan kotona olevia tulisijoja. Jos käyttämätön takka tai leivinuuni aiotaan ottaa käyttöön talven tullessa, savupiippu pitää nuohota sitä ennen.

Nuohoojan on aina tarkastettava ennen käyttöönottoa tulisija, joka on ollut poissa käytöstä yli kolme vuotta.

Pepen Piippupalvelun yrittäjä Petri Kuitunen sanoo, että varsinkin taajama-alueilla isot naakkapopulaatiot aiheuttavat ongelmia.

– Naakat tekevät mielellään pesiään savupiippuihin. Jos tulisija on ollut pitkään käyttämättä, on isompi työmaa onkia pesä pois. Tulisija ei yksinkertaisesti toimi, jos on metrin verran risuja, multaa ja savea piipussa. Pahimmillaan pesä voi olla 2–3 metrin syvyydessä. Vuoden vanha pesä saadaan pois helposti, mutta jos naakka on pesinyt pitempään, pahimmassa tapauksessa joudutaan tekemään hormin kylkeen reikä.

Jos nuohooja huomaa, että savupiipussa on naakan pesä, mennään kohteeseen uudestaan. Nuohooja ei voi tietää, meneekö työhön tunti vai neljä tuntia.

Syksyt ovat nuohousalalla aina kiireisiä, kun lämmityskausi alkaa. Jo nyt Petri Kuitunen on huomannut tässä syksyssä poikkeuksellista, että ihmiset pyytävät nuohoamaan nimenomaan nekin tulisijat, joita ei ole ennen käytetty.

– Minua hirvittää, että ihmiset ottavat nyt käyttöön tulisijoja, vaikka niitä ei ole nuohottu vuosikausiin. Ymmärrän houkutuksen, jos ulkona on viileä sää ja nuohooja kertoo tulevansa parin kuukauden päästä. Pienin murhe on, että sisälle tulee savua, mutta pahinta on, että esimerkiksi takka vetää vähän ja siitä tulee häkää sisälle.

Petri Kuitusen yritys tekee nuohouksia eteläisessä Keski-Suomessa. Laukaassa he ovat nuohonneet jo 15 vuotta. Kaksi työntekijää tekee nuohouksia ja ilmanvaihtoon liittyviä töitä täysipäiväisesti, ja yksi työntekijä tulee syksyllä purkamaan ruuhkia.

– Annan senkin vinkin, että koneellisen ilmanvaihdon raitisilmasäleikön puhtaus kannattaa tarkistaa kerran vuodessa. Tulisija ei vedä kunnolla, jos talo on alipaineinen. Usein puhutaan myös siitä, mitä puita kannattaa polttaa. Ei ole väliä mitä puuta poltetaan, kunhan se vaan on kuivaa ja puhdasta. Pikeytymis- ja nokipalo-ongelmat johtuvat muusta kuin siitä, minkä merkkistä puuta on.

Piirinuohousjärjestelmä jäi pois kesällä 2019. Sen jälkeen nuohoojat ovat voineet nuohota haluamallaan alueella. Petri Kuitusen mukaan uudistuksessa on hyvät ja huonot puolensa.

– Tiedän monta pikkukuntaa, joissa oli oma nuohooja. Kun kilpailu vapautui osa heistä teki päätöksen jäädä eläkkeelle, ja sen jälkeen alueelle on ollut vaikeaa saada nuohoojaa. On kyläkuntia, jonne nuohooja tulee kaukaakin. Valitettava tosiasia on, että asiakas häviää silloin tässä kilpailussa. Syrjäseudulle voi nuohooja tulla kalliimmalla hinnalla kuin taajamiin.

Vakituisessa asumisessa käytetyn talon tulisijat tulee nuohota vuosittain ja vapaa-ajan asumisessa käytetyn rakennuksen tulisijat vähintään kolmen vuoden välein. Petri Kuitunen sanoo, että yksi kolmasosa asiakkaista noudattaa nuohousohjeita tunnollisesti, toinen kolmasosa pääsääntöisesti ja loput eivät välitä nuohoussäännöistä.

– Monet oleskelevat mökeillään nykyään paljon pidempiä aikoja, joten myös nuohous pitää suorittaa määrävälejä tiheämmin, kun tulisijalla on aktiivisempaa käyttöä. Nuohous on senkin vuoksi hoidettava säännöllisesti, että nuohoamaton tulisija polttaa puita heikommin, varaa huonommin lämpöä ja samalla tuottaa päästöjä enemmän, Kuitunen toteaa.