Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnelmia ja muistikuvia veden ääreltä

Anne Ovaskalle ­maalaaminen on ­vuoropuhelua ­teoksen kanssa.

Galleria Beckerin syyskauden ensimmäinen näyttely on nuuksiolaisen taidemaalari Anne Ovaskan Katse kulkee muistin läpi. Ovaska on aina ollut kiinnostunut luontoaiheista, ja veden kuvaaminen on noussut hänelle erityisen merkitykselliseksi. Ovaska löytää kauneutta veden olemuksesta, heijastuksista ja vedenpinnalla leikittelevästä valosta. Hänen maalauksiinsa on tallentunut tyyntä, virtaavaa ja rauhaisasti edestakaisin liplattelevaa vettä.

Ovaska viettää joka vuosi useita viikkoja meren äärellä ulkosaaristossa Utön saarella. Pienempikokoisia teoksia hän maalaa paikan päällä saaressa.

– Matka Nauvosta Utön saarelle kestää noin viisi tuntia. Kerran lauttamatkalla Itämeri oli aivan peilityyni, eikä tuullut yhtään. Kaikki saaret heijastuivat vedestä kuin ne leijuisivat ilmassa. Se oli uskomaton kokemus, Ovaska kuvailee.

Ovaska kertoo tavoittelevansa maalauksiin liikettä, matkaa ja aikaa. Hänelle on tärkeää välittää hetkessä koettu tunnelma kankaalle. Usein maalauksen taustalla on jokin oma havainto, kuten veden äärellä koettu elämys.

– Pidän etenkin aamuista merellä. Herään aikaisin ja asetun kiikaroimaan kalliolle. Aamut ovat hyviä hetkiä, uusi päivä alkaa, Ovaska sanoo.

Hän ottaa veden äärellä paljon valokuvia, mutta ei yleensä katsele niitä enää maalatessaan. Muistot ja tunnelmat säilyvät mielessä, ja suodattuvat maalauksiksi.

– Maalaamisessa täytyy olla vaistonvaraisuutta. Työskentely on myös eräänlaista vuoropuhelua maalauksen kanssa, Ovaska luonnehtii.

Ovaska maalaa öljyväreillä, sillä hän pitää niiden hehkuvista sävyistä. Hän huomaa, että uusissa maalauksissa keltaisen ja sinisen sävyt ovat nousseet aiempaa voimakkaammin muiden värien rinnalle. Ovaska kertoo pitävänsä väripalettinsa mielellään niukkana.

– Herkuttelen maalauksissani katsepisteiksi kutsumillani elementeillä, Ovaska sanoo.

Ovaskan teoksien inspiraationa ovat olleet yhtä lailla marraskuiset myrskyt kuin heleät kesäpäivät merellä. Hän kertoo vuodenaikojen vaikuttavan teostensa värimaailmoihin. Pimeän aikaan syntyy usein sävyiltään rajumpia töitä, kun taas kesäisissä teoksissa värit ovat vaaleampia.

– Maalaus on kuin värähtelyistä koottu verkko mikä vuoroin peittää ja paljastaa. Katse kiertää ja kaivaa esiin muistoja unista ja todellisuudesta, Ovaska kuvailee työskentelyään.

Anne Ovaska: Katse kulkee muistin läpiGalleria Becker 3.9.–21.9.