Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuminauhajumppaan ei enää mahdu, kiinnostaisiko sen sijaan swahili?

Kansalaisopistoista löytyy perinteiset oppiaineet, mutta mukana on aina myös ripaus uutuuksia.

Loppukesä on aikaa, jolloin tarvitaan joissakin asioissa huippunopeutta. Jyvälän kansalaisopistossa täyttyi yksi kurssi 15 sekunnissa, ja todella nopea on pitänyt olla saadakseen paikan Jyväskylän kansalaisopiston keramiikkakurssille. Varasijalla jonottaa paikkaa 386 keramiikan teosta kiinnostunutta harrastajaa.

Ilmoittautuminen on parhaillaan menossa molempiin Jyväskylän kansalaisopistoihin. Jyväskylän kansalaisopiston va. apulaisrehtori Anna Reetta Pehkonen kertoo, että tähän mennessä on ilmoittautuneita 25 prosenttia enemmän kuin koronavuosina.

– Kaikki käsillä tekeminen kiinnostaa nyt ihmisiä. Osa kursseista on hirmusuosittuja, esimerkiksi keramiikkakurssit. Muutamana vuonna eritasoiset kurssit ovat olleet täynnä. Meillä ovat kaikki työskentelytilat käytössä näille kursseille ja enempää opiskelijoita ei voida ottaa. Joitakin viikonloppukursseja on saatu lisättyä vielä keväälle, Pehkonen sanoo.

Keramiikkakurssien suosio ei ole vain paikallinen ilmiö, vaan kurssit ovat täynnä muissakin Suomen kansalaisopistoissa. Tähän saattaa olla syynä television Suuri keramiikkakisa-ohjelma, joka esitteli keramiikan tekoa hyvin laajasti.

– Liikunnassa verkkokurssit ovat hyvin suosittuja. Joitakin verkkokursseja oli ennen koronaa, ja niitä on nyt jäänyt kurssiohjelmaan sen jälkeenkin. Olemme lisänneet verkkokursseja esimerkiksi pilatekseen. Niillekin kursseille on rajattu osallistujamäärä.

Anna Reetta Pehkosen mukaan kaikki hyvinvointikurssit ovat suosittuja. Erikoisuutena hän mainitsee hevosavusteisen mindfullness-kurssin, joka on täyteen varattu.

Kaikki käsillä tekeminen kiinnostaa nyt ihmisiä.

Anna Reetta Pehkonen

Uudet kurssit mietitään edellisenä keväänä ja silloin pitäisi jo tietää, mitkä ovat suosittuja kursseja seuraavana lukuvuonna.

– Trendien mukaan tulee muutoksia vain tietty prosentti. Haluamme säilyttää kurssiohjelmassa niin sanottuja klassikoita. Nykyään voi opiskella edelleen esimerkiksi kieliä, kudontaa ja posliininmaalausta. Kielissä meillä voi opiskella 21 eri kieltä. Syksyn uutuutena ovat swahili sekä ukrainan kielen kurssit.

Anna Reetta Pehkonen mainitsee myös yhden kurssierikoisuuden eli sambarytmipajan, jossa opetellaan päivän aikana sambarytmejä. Rytmejä esitellään Valon kaupunki-tapahtuman sambakulkueessa 4.10.

Pehkonen on opettanut lapsia ja nuoria kansalaisopiston taiteen perusopetuksen puolella kahdeksan vuotta. Kansalaisopistossa on taiteen perusopetusta viidellä eri taiteenalalla.

Jyvälän kansalaisopiston koulutussuunnittelija Asta Niemi kertoo, että opisto tarjoaa kymmenen prosenttia uusia kursseja kolmena opintokautena; Jyvälässä on opetusta myös kesäisin.

– Tänä syksynä on uusia kursseja erilaisilla tulokulmilla kehon ja mielen hyvinvointiin. Uusi kurssi on esimerkiksi kuminauhajumppa, joka tuli heti täyteen. Samoin täyttyi nopeasti hoitavan huudon päivä. Uusi on myös mindfullness-työssä sekä terapeuttisen kirjoittamisen verkkokurssi. Lisäksi on tarjolla myös kaksi parisuhdesunnuntaita. Ne ovat keskustelukursseja, joissa toisessa on aiheena rakentava riitely parisuhteessa, Niemi kertoo.

Korona alkaa hellittää myös Jyvälän näkökulmasta. Senioreille suunnatut kurssit ovat täyttyneet hyvin ja lisäkursseja pyritään järjestämään tiettyihin aineisiin, jotta varasijalla olevat opiskelijatkin pääsevät harrastamaan.

15 sekunnissa täyttynyt kurssi liittyi syvien lihasten treenaamiseen.

Asta Niemi jatkaa, että suomalainen vapaan sivistystyön koulutus on loistava järjestelmä. Vastaavanlaista valtion tukemaa koulutusta on tarjolla vain muutamissa maissa.

Molemmissa kansalaisopistoissa on mahdollisuus tästä lukuvuodesta lähtien saada opintopisteitä useilla kursseilla; esimerkiksi kielissä.

– Tämä on mullistava asia kansalaisopistoissa. Pääsimme uudistuksen myötä viimeistään nyt oikeiden oppilaitosten joukkoon. Tietyillä kursseilla on osaamistavoitteet ja arviointikriteerit. Niiden toteuduttua osallistujat saavat opintopisteet, Asta Niemi sanoo.