Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Subaru on nelivetojen erikoisosaaja, ja niinpä myös XV on huonommilla teillä kuin kotonaan

Uusien autojen toimitusajat tuppaavat venähtämään hävyttömän pitkiksi. Samoin myös syyt sille, miksi uuden auton saamiseen voi kestää jopa vuosi: Korona, komponenttipula, sota... Siispä suuntasimme katseet vaihtoautoriviin.

Vastaan tuli nelivetoinen vuoden 2014 Subaru XV, jolla on ajettu 117 000 kilometriä. Auto on kaksilitraisella bensakoneella, josta löytyy tehoa 150 hevosvoimaa. Autossa on manuaalivaihteet, vetokoukku, ilmastointiautomatiikka, ja asiallisen siisti ensivaikutelma.

Subarujen käyttötarkoitus ei yllätä, sillä Subaru on autonvalmistajana melko erikoistunut: Mallisto koostuu pääosin nelivetoisista ja bokserimoottorilla olevista autoista. Moni merkin malli on enemmän kotonaan mökkitiellä kuin asfaltilla. Katsaus vielä varustelistaukseen osoittaa, että auto ei ole mikään pröystäilevä, vaan käytännöllinen.

Koska toimittajan sivistyksessä oli aukko, ja Subaruja tullut ajettua harvemmin, eikä XV:llä vielä ollenkaan, oli haettava myyjältä avaimet koeajoa varten.

Auto lähtee vanhan koulukunnan tapaan avaimesta käyntiin, käsijarrukin on vanhaa kunnon kahvamallia. Ajoasento löytyy käsisäätöjen kautta 170-senttiselle kuskille kohdilleen. Hallintalaitteiden sijoittelu on järkevää. Kaikkineen auto on vielä ajalta, jolloin digitoimintojen määrä oli vielä pientä verrattuna tämän vuosikymmenen malleihin.

Kone on tervekäyntisen oloinen, ja meno taajamassa on miellyttävää. Vaihteisto tuntuu järkevältä, ja kytkintuntuma on looginen. Myös moottoritiellä meno on arkiajoa ajatellen toimivaa ja miellyttävää. Vikoja ei ilmene myöskään sen jälkeen, kun kone on ajettu lämpimäksi. Osa vioista voi ilmetä koneen ollessa kylmä, osa koneen ollessa lämmin.

Netistä saman mallisia autoja löytyy myyntipalstasta riippuen 30–50, joten tarjontaa löytyy.

Koeajetusta Subaru XV:stä ei löydy mitään varsinaisia puutteita. Auto on sellaisessa kunnossa, jota 16 800 euroa maksavalta käytetyltä saattaa odottaa. Uusi tämä ei ole, mutta sopii nelivetoineen ja korkeine maavaroineen niin kesän rientoihin ja huonokuntoisille mökkireissuille kuin talvikeleille.

Mikäli kuitenkin Subarulta jää kaipaamaan isompaa mallia, kannattaa pitää mielessä Subaru Forester.