Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansa haluaa katsomoon, vaikka pelin näkisi televisiostakin

Hippoksella haastatellut Suomi–Ukraina-maaottelua seuranneet koripallointoilijat olivat yksimielisiä: yleisötapahtumia ei enää pitäisi rajoittaa koronan vuoksi.

Suomen miesten koripallomaajoukkue eli Susijengi pelasi viime viikolla Jyväskylässä kesän viimeisen harjoitusottelunsa ennen tällä viikolla alkavia MM-karsintoja ja syyskuun EM-kisoja. Hippoksella harvinaislaatuista ottelua todisti yli 4 500-päinen yleisö.

Mutta entä jos tapahtumaa ei olisi järjestetty tai se olisi pelattu tyhjille katsomoille, mihin viime vuosina koronapandemian vuoksi on myös saatu tottua? Urheilutapahtumia on keväästä 2020 asti järjestetty sekä rajoitetulla yleisökapasiteetilla kuin myös täysin tyhjille katsomoille.

Syksyn lähestyessä keskustelu taudin ympärillä on jälleen alkanut ja myös rajoitusten tarpeellisuutta on alettu jälleen pohtia.

Hippoksella torstaina vallitsi melko selvä yksimielisyys siitä, koetaanko uutta rajoituskierrosta tarpeelliseksi.

– En koe rajoitusten palaamista tarpeelliseksi. Rajoitusten kanssa on eletty ja tautia vieläkin on jonkin verran, mutta mielestäni olisi aika älytöntä lähteä uusiksi vetämään rajoituksia, Janne toteaa.

Tämä vaikutti niin ainutlaatuiselta, että piti ehdottomasti tulla paikalle.

Netta

Myös peliä katsomaan saapunut Netta nosti esiin tutun huolen, jota on kuultu niin kentällä urheilevilta urheilijoilta kuin urheilua seuraavilta penkkiurheilijoilta.

– Voihan tapahtumaa katsoa televisiostakin, mutta kyllä siitä tunnetta puuttuu, jos ei paikalla ole yleisöä. Ehkä osallistujamääriä voisi rajoittaa, jos sille on tarvetta, mutta ei ainakaan enää täysin tyhjiä katsomoita.

Jyväskyläläinen Jani on seurannut Susijengin otteita vuodesta 2011 alkaen. Myös hänen kantansa asiaan oli varsin selvä.

– En koe rajoituksia ollenkaan tarpeellisiksi. Jos tilanne selvästi muuttuu, sitten asiaa voisi tarkistella uusiksi.

Susijengin viime viikolla pelaama ottelu oli ensimmäinen koripallomaajoukkueen Jyväskylässä pelaama ottelu 34 vuoteen. Kun joukkueen suurimpana tähtenä oli vielä jyväskyläläinen Lauri Markkanen, oli selvää, että liput menevät kuin kuumille kiville.

– Itseäni kiinnostaa niin peli kuin tapahtumakin. En tällaisessa koripallo-ottelussa ole ennen käynyt, Petri nautiskelee.

– Minun tilanteeni on vähän samanlainen. Joskus olen Huiman pelejä käynyt Äänekoskella katsomassa, Janne komppaa.

Erinäiset pelit ja ottelut ovat merkittävä osa myös Jyväskylän tapahtumatarjontaa, josta ihmiset hakevat elämyksiä ja kokemuksia. Tapahtumateollisuudessa merkittävä asia on myös ainutlaatuisuus.

– En aiemmin ole niinkään seurannut koripalloa, mutta tämä vaikutti niin mielenkiintoiselta ja ainutlaatuiselta jutulta, että ehdottomasti piti tulla paikalle, Netta kertoo.

Markkasta ja harvinaislaatuista ottelua seuraamaan saapuneet katsojat eivät joutuneet pettymään, sillä Susijengi vei trillerin jatkoajalla ja Markkanen oli kentän ylivoimainen hahmo. 42 pisteen saalis sivusi Suomen koripallomaajoukkueen yhden ottelun piste-ennätystä. Seuraavaa ottelua Jyväskylässä tuskin tarvitsee odottaa yhtä kauan.