Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän taidemuseo esittelee Kuntsin kokoelman merkkiteoksia

Kuntsin kokoelmaan kuuluu runsaasti kantaaottavia ja aikansa yhteiskunnallisia ilmiöitä kommentoivia teoksia.

Jyväskylän taidemuseossa esillä oleva Nykytaiteen klassikoita -näyttely esittelee Kuntsin kokoelmaa, joka on yksi Suomen merkittävimmistä taidekokoelmista. Jyväskylän taidemuseon intendentti Teija Lammi kuvailee näyttelyä eräänlaiseksi läpileikkaukseksi suomalaiseen nykytaiteeseen.

Jyväskylässä syntynyt konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) teki isänsä jalanjäljissä pitkän uran Vaasan Höyrymylly Oy:ssa. Simo Kuntsin isä keräili taidetta, ja hänen innoittamanaan Kuntsi teki itsekin ensimmäiset taidehankintansa jo 1950-luvulla.

Kuntsin kokoelman pääpaino on kotimaisessa 1960–80-lukujen nykytaiteessa. Näyttelyn teoksissa näkyvät kyseisille aikakausille ominaiset tyylisuuntaukset, kuten konkretismi, ekspressionismi ja surrealismi. Monissa näyttelyn töissä toistuu luontoteema. Lisäksi esillä on aikansa yhteiskunnallisia ilmiöitä kommentoivia teoksia, joista voi löytää ajankohtaisuutta myös nykypäivänä. Esimerkiksi sodanvastainen teema on läsnä useissa teoksissa.

Näyttelyn kuraattorina toimi Kuntsin Säätiön asiamies Anne-Maj Salin. Esille on koottu muun muassa maalaustaidetta, grafiikkaa, sekatekniikkateoksia, esinekoosteita ja veistoksia. Näyttelyssä on mukana 37 taiteilijaa, ja esillä on teoksia esimerkiksi Juhani Harrilta, Ahti ja Kuutti Lavoselta, Kauko Lehtiseltä, Leena Luostariselta ja Kain Tapperilta.

Lammi kokee kiinnostavana, että kokoelman teokset ovat hankintahetkellä olleet aivan uusia, ja taiteilijatkin pääasiassa nuoria. Kuntsi seurasi aktiivisesti taidekenttää ja hankki taidetta esimerkiksi aloittelevien taiteilijoiden ensimmäisistä taidenäyttelyistä.

– Mielenkiintoisten teosten löytäminen vaatii muutakin kuin pelkkää rahaa, Lammi pohtii.

Ajan myötä monista kokoelman teoksista on muodostunut kotimaisen kuvataiteen merkkiteoksia, ja Kuntsin kokoelma tunnetaan nykyisin ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana.

Kuntsin Säätiö perustettiin vuonna 1970. Säätiön toiminta-ajatuksena on alusta lähtien ollut kerätä ja esitellä taidemaailman uusia tuulia ja lähihistorian ilmiöitä sekä tarjota yleisölle näkökulmia ajankohtaiseen taiteeseen.

– Kuntsin kokoelmaa kartutetaan edelleen harkitusti uusilla teoksilla. Nykyisin kokoelmaan kuuluu reilut 800 teosta, joista taidemuseossa on esillä noin 80, eli kymmenen prosenttia koko kokoelmasta, Lammi kertoo.

Nykytaiteen klassikoita – Kuntsin kokoelma Jyväskylän taidemuseossa 9. lokakuuta asti.