Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarjakuva on tarinankerronnan kuninkuuslaji

Taidemuseon näyttelyssä kävijät pääsevät kokeilemaan sarjakuvan piirtämistä.

Jyväskylän taidemuseon yläkerroksessa sijaitsevassa taidetila Ilmiössä on esillä Keski-Suomen Sarjakuvaseuran kuvituksia. Lähiruokaa sarjakuvan nälkään -näyttelyyn on koottu seuran jäsenten digiprinttejä ja eri tekniikoilla toteuttamia originaalipiirroksia.

Vuodesta 2010 toimineen Keski-Suomen Sarjakuvaseuran tavoitteena on edistää paikallista ruohonjuuritason sarjakuvatoimintaa ja tehdä sarjakuvataidetta tunnetuksi. Keski-Suomen Sarjakuvaseuran puheenjohtaja Raimo Saastamoinen kertoo olleensa pienestä pitäen innokas piirtäjä.

– Olen lukenut lapsesta asti paljon sarjakuvia. Itselleni tärkeimpiä olivat Korkeajännitys ja Conan barbaari ja muut seikkailu- ja toimintasarjakuvat, Saastamoinen sanoo.

Hän itse inspiroituu sarjakuvantekijänä scifistä, fantasiasta ja cyberpunkista. Saastamoinen hyödyntää teoksissaan myös unenomaisia elementtejä, ja on kiinnostunut rikkomaan kerronnan rajoja. Saastamoinen tekee parhaillaan pitkää Totentanz-sarjakuvateosta.

– Suomessa luetaan lähinnä Aku Ankkaa ja iltapäivälehtien lyhyitä strippejä. Sarjakuvaromaanit ovat monille vieraita, Saastamoinen pohtii.

Sarjakuvaa tehdessä tulee hallita muun muassa hahmosuunnittelu, käsikirjoitus, kuvitus, tekstaaminen ja tarinan jouheva kuljettaminen. Saastamoinen luonnehtiikin sarjakuvaa tarinankerronnan kuninkuuslajiksi.

– Suomessa monet tekevät sarjakuvia yksin, mutta isompien firmojen, kuten Marvelin tuotannoissa yhden lehden parissa saattaa työskennellä kymmenkunta henkilöä, Saastamoinen kertoo.

Sarjakuvaseuran toiminnalla halutaan madaltaa julkaisukynnystä aloittaville sarjakuvataiteilijoille. Näyttelyssä on esillä esimerkkejä seuran jäsenten yhteisjulkaisuista, jotka toteutetaan harrastajien toimesta alusta loppuun. Seura järjesti tänä kesänä myös ensimmäiset sarjakuvafestivaalit Jyväskylässä.

Näyttelytilassa kävijät pääsevät piirtämään oman sarjakuvan tai hahmon, ja jättämään teoksen esille seinälle. Kesän aikana monet ovat innostuneet piirtämään, ja tilan seinät ovat täyttyneet lähes kattoon asti.

Saastamoinen toivoo, että sarjakuvista innostuneet hakeutuisivat mukaan seuran toimintaan, sillä se on hyvä väylä verkostoitumiseen, ja toisaalta palautteen saamiseen omista töistä.

–Tällä hetkellä seuran ikäjakauma on noin 16 vuodesta yli nelikymppisiin, Saastamoinen sanoo.

Lähiruokaa sarjakuvan nälkään – Keski-Suomen Sarjakuvaseuran kuvituksia Jyväskylän taidemuseon taidetila Ilmiö 7.7.–11.9.