Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ommellinen toimii uusissa tiloissa entistä ketterämmin

”Ei kannata pitää itsestään selvänä, että kun tuote on tehty Suomessa, se on laadukas.”

Muuramelainen erityisopettaja Liisa Häkli ei olisi voinut kuvitella, millaisessa yrityksessä hän vielä työskentelee. Hän alkoi tehdä kymmenen vuotta sitten lapsilleen vaatteita värikkäistä kankaista ja somen ansiosta niitä kyselivät muutkin. Ennen äitiyslomaa hän alkoi ommella kotitalonsa yläkerrassa lastenvaatteita myös myyntiin. Siitä syntyi Ommellinen-yritys ja -vaatemerkki.

Kun heillä oli kotona kutsuvierastilaisuus uuden yrityksen kunniaksi, isomman huomion veivät ihan muut kuin lastenvaatteet.

– Olin tehnyt valtavan pinon lastenvaatteita ja samoista kankaista muutamia aikuisten vaatteita. Naiset menivät nopeasti aikuisten vaatteiden luokse ja minä osoittelin, että lastenvaatteet ovat täällä. Sillä hetkellä määräytyi mitä teemme tulevaisuudessa, Liisa Häkli kertoo perheyrityksen alusta.

Hän teki muutaman vuoden lastenvaatteita, mutta melko pian lasten kasvaessa oma kiinnostus lastenvaatteita kohtaan vähentyi. Yksi suurimmista muutoskohdista oli, kun Liisa Häkli osti Pehemiä-yrityksen, joka teetti kankaita omista kuoseista. Ommellinen osti yrityksen kuosit ja valmistuttaa nykyään omat kankaansa.

Liisa Häklin aviomies Jesse Häkli tuli mukaan yritykseen 5,5 vuotta sitten toimitusjohtajaksi. Tällä hetkellä yrityksessä on 14 ulkopuolista työntekijää.

Pariskunta sanoo, että Ommellisen isoin arvo on siinä, että tuotteet tehdään Muuramessa.

– Yrityksen pitää tehdä tietynlaisia valintoja ja meillä yksi valinta on kotimaisuus. Toinen on, että haluamme työllistää lähiseudun yrityksiä. Kun mietimme vaikkapa pakkausten tai ostoskassien tilausta, hankimme ne mahdollisimman läheltä tai vähintään Suomesta, Jesse Häkli sanoo.

Ommellisen puuvillapohjaiset painokankaat tulevat Liettuasta ja yksiväriset trikoot Tanskasta. Muut materiaalit, kuten merinovillat ja colleget neulotaan Suomessa, ja esimerkiksi kuminauhat tehdään Keuruulla.

– Olen ottanut elämäntehtävän, että jaan tietoa kotimaisista toimijoista muille yrittäjille. Minua harmittaa, kun kirjoitetaan liioitellen, että Suomessa ei valmisteta enää mitään. Tuon meidänkin kanavissa usein esiin missä mikäkin vaatteen osa on valmistettu, Liisa Häkli sanoo.

Jesse Häkli jatkaa, että ihmiset ajattelevat yhä enemmän, kuinka kauan he pystyvät vaatetta käyttämään.

– Laatu on meidän tärkein tehtävä, mikä täytyy tehdä itse. Laatu ei synny itsestään. Ompelemme jokaisen vaatteen huolella ja silitämme ne ennen kuin ne menevät eteenpäin. Ei kannata pitää itsestään selvänä, että kun tuote on tehty Suomessa, se on laadukas, Jesse Häkli sanoo.

Liisa Häklin puheessa toistuu usein sana ”ketteryys”. Kun yrityksen kaikki toiminta on saman katon alla, mahdollisuus nopeisiin ratkaisuihin korostuu. Jos Liisa Häkli saa idean uudesta mallista, se voi parhaimmillaan olla tuotannossa jo kahden viikon päästä.

Ommellinen muutti toukokuussa Sääksjärventielle uuteen kiinteistöön. Isossa hallissa on tuotantotilojen lisäksi myös myymälä.

Yrityksen myynnistä liki 70 prosenttia tapahtuu nettikaupan kautta. Liisa Häkli on tyytyväinen siihen, että uudessa myymälässä käy asiakkaita yhä enemmän. Siellä henkilökunta saa esimerkiksi suoraan palautetta asiakkaalta ja voi kuulla heidän toiveitaan.

Ommellisen kuosit tunnetaan värikkyydestä ja luonnonläheisyydestä.

– Haluan, että tuotteemme ovat mukavia ja nuorekkaita aikuisten arkivaatteita. Saamme asiakkailta eniten palautetta siitä, että ihmiset huomaavat heidät Ommellisen vaatteissa, Liisa Häkli toteaa.

Ommellisella ei ole jälleenmyyntiverkostoa, ja siihenkin liittyy ketteryys. Jälleenmyyjät haluavat nähdä mallistot jopa kahden vuoden päähän, mutta Häklit eivät ajattele tuotteita pelkästään tietyn kauden ajattelulla. Mallistoon lisätään vaatteita säännöllisesti senkin vuoksi, että asiakkaiden mielenkiinto tuotteisiin säilyy.