Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurkista kolmeen keskisuomalaiseen leikkimökkiin! – Lapset kertovat, mitä mökissä voi tehdä

Leikkimökissä voi vaikka askarrella tai leikkiä kioski- ja ravintolaleikkejä. Siellä yöpyminen vasta olisikin jännittävää.

Elsa, Elli ja Elmo Rainamon pihassa seisoo valkea leikkimökki. Se hankittiin pian sen jälkeen, kun perhe muutti kotitaloonsa Muuramessa vähän yli neljä vuotta sitten.

– Elsa toivoi leikkimökkiä ja trampoliinia, niin ne olivat ensimmäisen kesän hankinta, äiti Saara Rainamo kertoo.

Perheen leikkimökin on rakentanut isä Arttu Rainamo kotitalon ylijäämälaudoista ja -maaleista. Leikkikeittiö ostettiin naapurilta, ja verhot ikkunoihin on ommellut mummo.

– Elmo kun lopettaa pinnasängyssä nukkumisen, siitä tuunataan mökkiin sohva, Saara Rainamo suunnittelee.

Toiselle luokalle menevä Elsa viettää mökissä aikaa kavereidensa kanssa. Se on hyvä paikka suunnitella omia elokuvia.

Hän esittelee mökin pienintä yksityiskohtaa myöten.

– Tää on kivan tuntuinen tää matto, kun tänne tulee, hän sanoo tunnustellen paljain varpain mökin vaaleanpunaista kynnysmattoa.

– Tässä on naulakko. Yleensä, kun tullaan tänne, niin laitetaan takit tai lippikset naulaan tai hupparit, jos tulee liian kuuma.

Mökki on oiva myös keittiö- ja kokkausleikkejä varten. Nurkassa nököttää leikkikeittiö sekä korillinen leikkiruokia. Myös perheen pienin, vajaa parivuotias Elmo, kokkailee keittiössä ja ”maistelee” ruokia. Viisivuotias Elli näyttää, kuinka pestään perunoita.

Viime kesänä lapset leikkivät mökissä kioskia. He valmistivat marjaherkkuja mustikoista, ja äidin avustuksella kioskiin saatiin myytäväksi myös vihanneksia ja muumipatukoita.

Iina ja Veeti Tarvaisella on hieno kesäpaikka omassa pihassaan Jyväskylässä. Iinan toiveena oli leikkimökki, jossa olisi nukkumapaikka ja kepparikahvila. Mökissä tosiaankin on parvisänky, jonne voi kivuta nukkumaan. Seinustalla katsoa tapittaa rivi suloisia keppihevosia, joista osan Iina on tehnyt itse. Hyllyllä on paljon helmipurkkeja, sillä hän myös askartelee mökissä mielellään koruja.

Kaksivuotiaan Veetin suosikkileikkejä taas on kahvilan pitäminen. Hänen kattamaansa pöytään saapuu kahvittelijoita usein myös naapurista.

– Veeti jaksaa täällä pitkäänkin puuhata, sitten hän huutaa meidät kaikki kahville, äiti Laura Hännikäinen kertoo.

Nytkin Veeti nostaa tomerasti ruokakorin pöydälle ja alkaa laittaa pöytää koreaksi. Hän kanniskelee jakkaroita ja asettelee ne mielensä mukaan.

–Kahvia iskälle, Iinalle, äidille, hän puhelee.

– Mitä sä syöt? isosisko kysyy.

– Jäätelöä, Veeti vastaa.

Myös Tarvaisten modernissa leikkimökissä on hyödynnetty talon ylijäämämateriaaleja. Mökin ulkopuolelle laitettiin puolapuut sekä keinu Veetille.

Jyväskylässä Pirttimäen perheen leikkimökissä viettävät aikaa Eeva, Leevi ja Valma. Mökin on rakentanut Jukka-pappa, ja lapset ovat maalanneet ulkoseinät valkoiseksi.

– Sisäpuolen maalasi äiti, mutta minä kyllä autoin. Se oli hauskaa! Valma kertoo.

– Pappa teki mökistä korkean, jotta mahtuu aikuinenkin seisomaan ja pitkän, jotta siellä voi nukkua, äiti Emmi-Stina Pirttimäki sanoo.

Vielä ei kukaan ole uskaltautunut yöpymään mökissä, mutta Leevi ilmoittautuu heti vapaaehtoiseksi, kun asia tulee puheeksi:

– Mää voin!

Ulkopuolella on keppihevosaitaus. Valma kertookin, että keppareille vaihdetaan ruuat joka päivä. Mökin nurkkauksesta taas löytyy kaikenlaista tekemistä: tehtävävihkoja, värikyniä ja leikkitietokone. Mökissä on leikitty myös ravintolaleikkejä, joissa isovanhempien mökiltä kulkeutuneella lankapuhelimella on ollut tärkeä rooli.

– Mä ja Valma ollaan leikitty ravintolaa, ja puhelimeen on tullut paljon tilauksia, Eeva kertoo.

Ovenkarmissa on lyijykynällä tehtyjä merkintöjä; siihen voi merkitä, kuinka pitkä kukin on.

– Mummin vanhassa talossa oli tällainen ja haluttiin tännekin, Eeva sanoo.