Syöpäepäily lopetti kampaamoyrittäjä Aki Korpisen sitku-elämän

Yhtiökumppanin ottaminen antoi vapaa-aikaa. Se taas mahdollistaa politiikan tekemisen.

Parturi-kampaamoketjustaan sekä hius- ja meikkikoulustaan tuttu yrittäjä Aki Korpinen saapuu haastatteluun punaisella avoautolla. Vuosimallin 1990 Chevrolet Corvette on uudehko hankinta noin vuoden takaa. Korpinen ei kuitenkaan miellä itseään autoharrastajaksi.

– Se, että ajan autolla, jossa ei ole kattoa, ei tee minusta autoharrastajaa. Eri asia olisi, jos rakentaisin autoja, kävisin tapaamisissa ja olisin intohimoinen autoilija.

Korpiselle on viimeisten vuosien aikana tapahtunut paljon. Kesäauto on yksi näkyvä seuraus muutoksista, joiden ansiosta yrittäjällä on nykyään myös vapaa-aikaa.

Pari vuotta sitten Korpisen oli pakko pysähtyä. Hänellä epäiltiin syöpää.

– Olin sairaalassa pari viikkoa. Muistan, kuinka katselin ulos. Ihmiset viettivät tällaisia kesäpäiviä, kulkivat shortseissa ja minua ketutti, kun en tiennyt, että oliko tämä nyt tässä.

Ei ollut. Kasvain oli hyvänlaatuinen ja se saatiin hoidettua kokonaan pois. Syöpäepäily jätti kuitenkin pysyvän vaikutuksen.

– Siihen loppui sitku(sitten kun)-elämä. Ajattelin, että teen nyt, mitä haluan ja olen halunnut, Korpinen toteaa.

Ketutti, kun en tiennyt, että oliko tämä nyt tässä.

Korpinen on luotsannut nimeään kantavaa parturi-, kampaamo- ja hyvinvointipalveluita tarjoavaa yritystään Jyväskylässä yli 20 vuotta. Yrittäjänä hän toiminut yli neljännesvuosisadan. Vuonna 2019 Korpinen teki jotain, mitä moni yrittäjä ei uskalla: Myi osan yrityksen osakkeista toiselle ja jakoi vastuuta. Kumppaniksi studioon tuli Sirke Osmala.

– Monesti yritys on kuin oma lapsi, ja yrittäjä kokee, että vain hän pystyy sitä hoitamaan. Pelätään antaa jotain toiselle, koska samalla menetetään päätösvaltaa ja rahaa, kun ei saakaan itse kaikkia osinkoja.

– Kumppanin ottaminen on yksi parhaimmista päätöksistä, joita olen tehnyt, Korpinen sanoo.

Kumppanin tultua kuvioihin aikaa on jäänyt myös vapaa-aikaan sekä kehitystyöhön ja yritys onkin kasvanut reilusti. Nyt henkilöstöä on kaikkiaan 50. Luvussa on mukana parturi- ja meikkikoulun henkilöstö sekä Korpisen nimen alla työskentelevät yhteistyöyrittäjät.

Korpinen rohkaisee muitakin yksityisyrittäjiä pohtimaan vastuun jakamista.

– Se on ratkaissut monta haastetta, parantanut jakamista ja tuonut vapaa-aikaa.

Firmassa Korpisen vastuulla ovat taloushallinto ja markkinointi. Hiushommia hän tekee muutamille pitkäaikaisille asiakkaille.

Mitä minä tai yritykseni hyötyy politiikkaan lähdöstä.

– Se on sellaista höntsäilyä vakioasiakaskunnalle. Minulla ei ole varauskirjaa, vaan teen silloin kun ehdin. Joskus se voi tarkoittaa, että joutuu jonkin verran odottamaan.

Vapaa-ajallaan Korpinen irrottautuu työstä monipuolisesti liikkuen, mutta ei yhden lajin tai joukkueen parissa.

– Haluan itse valita ajankohdan ja tavan, kun käytän aikaa itseeni. Harrastusporukka tai joukkue olisi yksi sitoutuminen lisää. Kesällä olen järvellä, uin ja veneilen. Jossain välissä pelaan golfia, kuntosalilla käyn säännöllisesti ja talvella laskettelen.

Ison osa vapaa-ajasta lohkeaa myös perheelle, johon kuuluu viisi lasta ja vaimo.

– En tiedä, miten tällaista perhettä pitäisi kuvailla, etten loukkaa ketään. Meillä on viisi lasta, kolme on minun ja kaksi Leenan. Omat lapset ovat aikuisia ja asuvat omillaan, Leenan lapset asuvat vielä kotona. Onko uusperhe oikea ilmaisu? Korpinen pohtii.

Politiikassa periaatteellinen erimielisyys asioista yllätti

Sami Rahkonen

Aki Korpista on kysytty ehdokkaaksi useammastakin puolueesta, mutta politiikka ei aiemmin kiinnostanut yrittäjää. Aika ei ollut kypsä.

Viime vuosina Korpinen kypsyi. Ensin hän lähti ehdokkaaksi kuntavaaleihin ja myöhemmin hyvinvointialuevaaleihin kokoomuksen listoilta. Puoluevalinta oli helppo.

– Kaikissa puolueissa oli jotain hyvää, mutta monissa puolueissa oli ääripäitä, joihin en pystynyt sitoutumaan. Kokoomus oli hyvä paketti minulle.

Kuntavaaleissa kannatus riitti kolmannen varavaltuutetun paikkaan ja toi uusia luottamustehtäviä. Koulutuskuntayhtymä Gradian työelämävaltuuskunnan ja pesäpalloseura Kirittärien johtokunnan lisäksi Korpinen vaikuttaa nykyään myös rakennus- ja ympäristölautakunnassa sekä kaupunkikuvatoimikunnassa.

Korpisella on kiinteistösijoitusyhtiö, joten hänellä on jo ennestään kokemusta alan asioista.

– Lupaprosessit ovat tuttuja. Koen, että minulla on jonkin verran kokemusta ja näkemystä rakennuspuolen asioihin.

Politiikkaan Korpista ajoi palo ja pakko kehittää kotikaupunkia. Hän sanoo, että Jyväskylä tarvitsee lisää väkeä ollakseen elinvoimainen myös tulevaisuudessa.

– Syntyvyyteen ja kuolleisuuteen emme voi vaikuttaa niin paljon kuin ihmisten muuttamiseen. Tarvitsemme muuttovoittoa ja pysyvyyttä, etteivät ihmiset muuta pois Jyväskylästä, Korpinen sanoo.

Miten ihmisiä sitten saadaan tänne ja pysymään täällä?

– Pitää olla tarjolla monipuolisia asumisvaihtoehtoja. Karrikoidusti tontteja perheille ja yksiöitä hyvällä sijainnilla opiskelijoille. Ja palveluiden pitää olla kunnossa.

– Lisäksi tarvitaan yrityksiä. Niiden sijoittumista kaupunkiin pitää tukea. Kun on työpaikkoja ja asuntoja, muuttoliike on positiivista, hän jatkaa.

Tuore poliitikko on vähän yllättänyt kohtaamastaan vastakkainasettelusta päätöksentekoelimissä.

– Yllättävää on ollut se, kuinka valtaosassa asioista osa porukasta on periaatteen vuoksi eri mieltä. Vain pieni osa asioista on sellaisia, joista ollaan yhdessä samaa mieltä.

Julkisesti poliittiseen joukkoon kuuluminen on tuonut eteen myös yllättäviä kysymyksiä.

– Minulta on kysytty, mitä minä tai yritykseni hyötyy politiikkaan lähdöstä.

Korpinen näkee, että liiketoiminnalle politiikka voisi olla ennemminkin riski.

– Se voisi karkottaa eri tavalla asioista ajattelevia asiakkaita. Näin ei kuitenkaan näytä käyneen. Päinvastoin, asiakasmäärä on kasvanut. Mutta se tuskin on minun poliittisen urani ansiota, hän nauraa.

Korjattu 14.8. kello 9.47: Syöpä-sana korvattu syöpäepäily-sanalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut