Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naivistinen ilmaisu tulee suoraan sydämestä

Patinan runsas näyttely hehkuu sateenkaaren väreissä.

Galleria Patinassa järjestetään jo perinteeksi muodostunut naivistitaiteilijoiden yhteisnäyttely. Galleristi Ella Hirsiaho kertoo halunneensa Sateenkaaren sävyissä -näyttelystä kesäisen ja värikkään. Mukana on eri tekniikoilla toteutettuja töitä, kuten maalauksia, piirroksia, keramiikkaveistoksia ja grafiikkaa. Näyttelyyn osallistuu kymmenen naivistia ja esille saatiin kaikkiaan noin sata teosta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Ulla Aatinen, Maija Kanerva, Elina Kautto, Minna Lehväslaiho, Kåira, Talvikki Lusa, Salla Lylynoja, Kikka Nyrén, Marja-Leena Pulkkinen ja Tarja Rinta.

– Mukana on sekä näyttelyssä monta kertaa mukana olleita konkareita että aivan uusia osallistujia, Hirsiaho iloitsee.

Naivisteja yhdistää se, että ilmaisu tulee usein suoraan sydämestä. Teoksiin on tallentunut hersyviä yksityiskohtia ja oivalluksia arkipäivän elämästä. Myös kirkkaat värit ja iloinen tunnelma toimivat näyttelyssä yhdistävänä tekijänä.

Koen, että päässäni on ikään kuin halli, jossa ideat ovat kypsymässä.

Ulla Aatinen

Jyväskyläläiselle Elina Kautolle luonto on maalatessa tärkeä inspiraation lähde. Luonnossa koetut hetket antavat ideoita hänen teoksiinsa, ja maalauksiin saattavat tallentua esimerkiksi kielot tai pohjoisen linnut. Kautto maalaa toisinaan kesäisin ulkona, sillä hän viehättyy siitä, miltä värit näyttävät kesäisessä valossa.

– Monet teokset syntyvät omien runojeni innoittamana, Kautto kuvailee.

Hänen öljyvärimaalauksensa ovat usein sadunomaisia. Kautto on kiinnostunut teoksissaan kuvaamaan erilaisia vuorovaikutustilanteita, ja häntä kiinnostaa myös maalauksen ja katsojan välinen vuorovaikutus.

Monien naivistien taiteessa toistuvat eläinhahmot. Näyttelyn teokset vilisevät kissoja, jäniksiä ja lintuja. Laukaalainen Ulla Aatinen kertoo kuvaavansa usein ihmistä eläinten kautta. Hänen teoksissaan eläimet saavat inhimillisiä piirteitä, tai toisaalta ihminen saattaa pukeutua eläinpukuun.

Aatiselle värit ovat työskennellessä hyvin merkittävässä roolissa, ja hän pitää erityisesti murretuista sävyistä. Hänen näyttelyteoksensa ovat tussin ja akvarellin yhdistelmiä. Aatinen kuvailee ilmaisuaan ikään kuin naivismin ja surrealismin sekoitukseksi.

– Ideoita teoksiin tulee kokemastani, kohtaamistani ihmisistä ja lukemastani. Koen, että päässäni on ikään kuin halli, jossa ideat ovat kypsymässä. Parhaita ja samalla haastavimpia hetkiä ovat ne, kun alan siirtää kuvaa mielestäni paperille, Aatinen pohtii.

Sateenkaaren SävyissäGalleria Patina8.7.–7.9.