Kahden vuoden tauon jälkeen on kaupunkilaisilla mahdollisuus päästä keskustelemaan Jyväskylän kaupunkisuunnittelusta ja rakentamisesta. Kulttuurityrkyt-tapahtuma on jo vuosia nostanut näitä asioita esiin Asuntofoorumissa, jossa on mukana rakentamisen ja suunnittelun asiantuntijoita. Tänä vuonna keskustelua käydään yleisölle avoimessa tilaisuudessa Ainolan tanssilavalla torstaina 18.8. kello 13 alkaen.
Yksi Asuntofoorumin osallistujista on Jyväskylän entinen kaupunginarkkitehti Ilkka Halinen.
– Minusta tärkeintä kaupungin imagolle ovat ne asiat, jotka vaikuttavat siihen, että kaupunki tulee tunnetuksi. Aina on jokin kaupunki niin sanotusti parempi kuin muut. Jyväskylä oli sitä jossain vaiheessa ja nyt se on Tampere. Uskon, että Jyväskylä siirtyy kärkeen uudelleen, kun vain tehdään hyviä päätöksiä, Halinen toteaa.
Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot JNP ry:n puheenjohtaja Pertti Reinikainen on Ilkka Halisen kanssa samaa mieltä siitä, että kaupunkisuunnittelua ja rakentamista pitää tehdä pitkällä tähtäimellä.
– Kun ajatellaan keskustarakentamista, pitäisi laittaa tähtäin yli 200 vuoden päähän. Meillä on ongelmana vaatimattomuus ja rohkeuden puute, Halinen toteaa.
Mielestäni nyt pitäisi edetä Paviljonki-vaihtoehdolla.
Ilkka Halinen
Haastattelu tehdään Ainolassa Kuokkalan puolella ja molemmilla miehillä on sama mielipide järven toisella puolella olevasta Viilusta.
– Tiedän pitkän prosessin mikä liittyy Viilun rakentamiseen. Minusta Viilu ei kuitenkaan seurustele ympäröivän arkkitehtuurin kanssa, Pertti Reinikainen sanoo.
Ilkka Halinen jatkaa, että satamarakennuksesta olisi pitänyt käydä kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.
– On turha sanoa, että kilpailun vuoksi rakennuksesta olisi tullut kallis. Ei toteutuksen tarvitse olla yhtään kalliimpi, vaikka rakennuksen suunnittelusta järjestetään kilpailu. Onhan Viilu maakunnallisesti hieno, mutta siitä olisi voinut tulla kansainvälisesti merkittävä rakennus.
Halinen on hieman huolissaan Kalevankadulle rakennettavasta tornitalosta.
– Siitä olisi pitänyt ehdottomasti järjestää arkkitehtikilpailu. Mitä korkeampi talo on, sitä suuremmat laatuvaatimukset rakennuksella on. Itse asiassa jokainen talo pitäisi rakentaa keskustaan kilpailun kautta.
Kaksikko saa Ainolassa aikaan napakan ajatustenvaihdon, kun he puhuvat konserttisalista. Pertti Reinikainen haluaa sen ydinkeskustaan hallintokortteliin ja Ilkka Halinen Paviljongin yhteyteen.
– Haluan sen kaupungin keskuskortteliin, kuten on vuosia sitten suunniteltu. Konserttisalin paikasta pitää tehdä periaatepäätös, vaikka rakentamaan päästäisiin kymmenen vuoden päästä. Jos sali rakennetaan Paviljongin lähelle, silloin joudutaan purkamaan ja repimään auki paljon jo rakennettua, Reinikainen sanoo.
Ilkka Halinen ei lämpene enää uudelle sijainnille seurattuaan vuosikymmeniä konserttisalihankkeen etenemistä. Monta suunnitelmaa on tehty ja ne on myös kumottu.
– Jos konserttisalia lähdetään suunnittelemaan uuteen paikkaan, se on yli kymmenen vuoden projekti. Mielestäni nyt pitäisi edetä Paviljonki-vaihtoehdolla. Mukana ovat maan huippusuunnittelijat, on jo asemakaava ja hankesuunnitelma. Vastustin alun perin konserttisalin rakentamista Paviljongin yhteyteen henkeen ja vereen. Nykyinen suunnitelma päivitettynä on nopein tapa saada Jyväskylään tyylikäs ja kansainvälisesti arvostettu sali, Halinen sanoo.
Asukasfoorumiin osallistuvat myös valtion asuntorahaston arkkitehti Sampo Wallius, JNP:n varapuheenjohtaja Tommi Luukkonen, yrittäjä Simo Ratilainen sekä YIT Keski-Suomen entinen toimitusjohtaja Mikko Räty.