Uudesta päiväkotikoulusta tulikin Kortetalo. Saman katon alla on myös kirjasto sekä monia toimijoita.
”Minä olen vasta aloittelija täällä”, sanoo pieni tyttö asettuessaan jonoon. He ovat matkalla päiväkodin tiloista alakerran ruokalaan. Samalla tavalla ovat aloittelijoita myös kaikki muutkin, jotka työskentelevät ja opiskelevat uudessa Kortepohjan päiväkotikoulussa. Lapset tulivat päiväkotiin 1.8. ja oppilaat kouluun tänään keskiviikkona.
Kortepohjan koulu olisi täyttänyt 50 vuotta, kun koululaiset opettajineen lähtivät remonttievakkoon Voionmaan koululle vuonna 2020.
– Entisessä Kortepohjan koulussa oli sisäilmaongelmia, mutta ne saatiin korjattua tyydyttävään kuntoon. Päiväkotikoulu-hankkeen ratkaisivat päiväkodit. Kortepohjan päiväkoti oli kirjaston kanssa samassa kiinteistössä, ja molemmissa oli vakavia sisäilmaongelmia. Kortesuon ja Kortepohjan päiväkodit sekä Kortepohjan koulu muodostavat nyt kokonaisuuden, ja pisteenä iin päälle kirjasto tulee samaan rakennukseen, rehtori Päivi Liimatainen kertoo.
Hänellä on vuosien kokemus päiväkodin ja koulun ”yhteenliittämisestä” Puistokadun päiväkotikoulusta.
– Jyväskylässä on ollut jo vuosia ajatus, että lapsi saa käydä opinpolkua samassa paikassa oman aikataulunsa mukaisesti tuttujen aikuisten kanssa. Kun rakennetaan uutta, päiväkoti ja koulu tulevat samaan rakennukseen. Kaupungissa on useita päiväkotikouluja, yhtenäiskouluja tai rakennukset ovat lähekkäin. Ympäristöllä on yllättävän iso merkitys oppilaille ja henkilökunnalle.
Saippualla ja vedellä mennään.
Päivi Liimatainen
Uuden päiväkotikoulun hankesuunnittelu alkoi vuonna 2018. Silloin voitiin suunnitella hyvin, ketkä toimijat tulevat kiinteistöön, ja heidän toiveitaan esimerkiksi tilojen toiminnallisuudesta kuunneltiin.
Nyt lopputuloksena onkin Kortetalo eli monitoimijainen talo. Koulun, päiväkodin ja kirjaston lisäksi talossa toimivat kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut, kansalaisopisto, Keski-Suomen musiikkiopisto, oppilashuolto, neuvola ja perhekeskus. Palvelut ovat talossa joko koko viikon tai vuoropäivinä.
Päivi Liimatainen kertoo joidenkin lasten vanhempien miettineen, että viedäänkö lapsen elämästä se erityinen hetki, kun he menevät ensimmäistä kertaa kouluun ja heistä tulee eppuluokkalaisia.
– Kuulin Puistokadun päiväkodin suunnalta, että pienet odottavat, että ovat 5-vuotiaita ja pääsevät mukaan päiväkodin ja koulun yhteiseen toimintaan. Puistokadun eskarit, jotka olivat jo vuoden olleet alkuopetustoiminnassa, halusivat silti oman tutustumispäivän. He istuivat tärkeinä koululla omana päivänään, vaikka se oli heille jo tuttu ennestään. He kokivat olevansa siinä asemassa, että saivat tulla tutustumaan kouluun, Päivi Liimatainen kertoo hymyillen.
Uudessa rakennuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota akustiikkaan ja erilaisiin työtiloihin. Esimerkiksi leikeille on päiväkodissa omia tilojaan. Lapset voivat tehdä vaikkapa kaupan yhteen huoneeseen, laittaa oven kiinni ja leikkiä kauppaleikkiään siellä rauhassa.
Henkilökuntaa on noin 80 ja heidän viihtyisyyteensä on panostettu. Heillä on omat tilat, jonne ei tule vierailijoita. Tauon aikana saa hengähtää ja vaikkapa syödä rauhassa. Taukotilan yhteydessä on lisäksi pieniä äänieristettyjä työtiloja.
– Ruokalassa on paljon akustiikkalevyjä ja koko rakennuksessa on seinillä paljon puupintaa. Olen huomannut täällä työskennellessä, että talo on hiljainen, vaikka todellinen tilanne paljastuu, kun 300 oppilasta tulee sisälle, Päivi Liimatainen toteaa.
Luokissa ei ole enää pulpetteja, vaan oppilailla on omat laatikostot, joissa heidän koulutarvikkeensa ovat. Yksikään luokkatila ei näytä samanlaiselta, sillä opettajat voivat sijoittaa huonekaluja oman työtapansa mukaan.
Useissa uusissa kouluissa on opinportaat, ja sellaiset on myös Kortepohjassa.

Syyslukukausi alkaa Jyväskylän kouluissa ilman maskisuositusta ja käsidesejä.
– Toistaiseksi ei ole vielä tietoa, että pitäisi käyttää kasvomaskeja ja olisi käsidesit käytössä. Saippualla ja vedellä mennään. Korona toi mukanaan uudet tavat eli ymmärretään käsienpesun tärkeys ja oikea tapa yskiä, Liimatainen sanoo.