Jyväskylän MM-ralli näkyy liikennejärjestelyissä ja täysissä hotelleissa – myös mielenosoitukset todennäköisiä

Jyväskylässä järjestetään MM-ralli 4.–7. elokuuta. Eniten ralli näkyy keskustassa, Mäki-Matissa, Harjulla ja Lutakossa.

Torstaina alkava Jyväskylän MM-ralli vaikuttaa liikennejärjestelyihin. Tapahtuman odotetaan ruuhkauttavan pääteitä, erikoiskokeille johtavia teitä ja Jyväskylän keskustaa. Suurimmat liikenteelliset vaikutukset kohdistuvat keskustan, Mäki-Matin, Harjun ja Lutakon alueille. Poliisi on vastaamassa liikenteen sujuvuudesta ja turvallisuudesta.

Harjulla ajettavien erikoiskokeiden vuoksi katuja suljetaan keskustan, Mäki-Matin ja Harjun alueilta. Erikoiskokeiden läheisyydessä on myös erityisiä liikennejärjestelyjä, kuten tilapäisiä nopeusrajoituksia, pysähtymiskieltoja ja liikenteenohjaajia rallien aikana.

Komisario Tuomo Korhonen Jyväskylän poliisiasemalta sanoo, että mielenosoitukset Jyväskylässä rallien aikaan ovat todennäköisiä. Poliisi ei ollut saanut virallisia ilmoituksia vielä viikon alkaessa.

Paljon on kotimaista ja kansainvälistä vierasta liikkeellä.

Leena Lehosmaa

– Ilmoituksia saattaa tulla hyvinkin viime tingassa. Seuraamme sosiaalisesta mediasta vihjeitä mahdollisista mielenosoituksista ja olemme varautuneet niihin.

Ympäristöliike Elokapina vihjasi viime viikon torstaina sosiaalisessa mediassa järjestävänsä Jyväskylässä mielenosoituksen perjantaina 5. elokuuta.

Mielenosoituksesta on ilmoitettava poliisille 24 tuntia ennen sen alkua. Myöhemminkin tehtyä ilmoitusta voidaan pitää pätevänä, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle.

Jyväskylän hotelleissa ralliviikko on vilkasta aikaa. Sokos Hotel Alexandran hotellipäällikkö Leena Lehosmaa sanoo, että henkilökunta odottaa ralleja innolla.

– Meillä on hotellit täynnä, ja paljon on kotimaista ja kansainvälistä vierasta liikkeellä. Omaan korvaani on kuulunut erityisesti englantia ja ranskaa sekä viroa.

Hän sanoo, että ranskaksi henkilökunnalta sujuvat kohteliaat fraasit sekä tervehdykset ja kiitokset.

Ralleihin on varauduttu runsaalla määrällä henkilökuntaa. Alexandrassa on myös rallin lipunmyyntipiste. Ravintolapuolella tarjotaan rallien aikaan suppeampaa listaa, johon on valittu annoksia, jotka maistuvat monelle ja ovat nopeita valmistaa.

Ralli vaikuttaa reitteihin ja pysäköintiin

Harjun viheralue ja Ihantolantie suljettiin maanantai-iltana, ja ovat suljettuina maanantaihin 8. elokuuta kello 15 asti. Kulku Ihantolantien kiinteistöille sallitaan. Harjun liikennejärjestelyt löydät tästä.

Kilpailun huoltoalue sijaitsee Lutakonaukion ja Paviljongin alueella, satama-alueen tuntumassa. Paviljongin alue on suljettuna torstaihin 11. elokuuta kello 21 saakka. Tästä voit katsoa Lutakon liikennejärjestelyt.

Sepänpuiston pysäköintialue on suljettuna 10. elokuuta kello 18 asti ja Satamapuiston pysäköintialue 8. elokuuta kello 21 asti.

Autoilevan ralliyleisön on tärkeää ottaa huomioon Jyväskylän keskustassa ja monilla asuinalueilla voimassa oleva aluepysäköintikielto. Pysäköintikieltoalueella voi pysäköidä vain sinipohjaisella P-merkillä merkityillä pysäköintipaikoilla.

Pysäköintiin suositellaan Jyväskylän keskustan pysäköintitalojen ja -paikkojen käyttämistä.

Lutakossa on rallin aikana pysäköintitilaa ainoastaan Lutakonaukion alla sijaitsevassa P-Paviljonki 1 -pysäköintihallissa, joka on yleisön käytettävissä kapasiteettinsa sallimissa rajoissa.

Harjun erikoiskokeen vuoksi suljettavilla katuosuuksilla pysäköinti on kokonaan kiellettyä 4.8–5.8.

Rallien oheisohjelmana muun muassa kartingia, digitaalista moottoriurheilua ja rallikuskien tarinoita

Rallin oheistapahtumat keskittyvät suurimmaksi osaksi Paviljongin alueelle. Yleisö pääsee itse rattiin ajosimulaattorissa, ajamalla kartingia tai kokeilemalla pienoisautoilua.

Luvassa on myös muun muassa big band -musiikkia, ralliaiheisia valokuvia ja taitolentoa sekä Valon kaupungin teoksia.

To 4.8. kello 14–15.30

WRC-kuljettajien simulaattorikisa Jyväskylän Paviljongin C1-messuhallissa.

To 4.8. noin kello 12 Ilmavoimien Big Band Paviljongin huoltoparkissa.

To 4.8.–la 6.8. Kokeile itse digitaalista moottoriurheilua. Ajosimulaattorit aukeavat messuhallissa torstaina kello 16.

To 4.8.–la 6.8. kello 10–18

Finnmasterin venenäyttely MM-rallin huoltoparkin läheisyydessä sijaitsevassa Jyväskylän vierasvenesatamassa.

To 4.8.–su 7.8. Rallimuseo: Paviljongissa on esillä tänä vuonna neljän uuden Rally Hall of Fameen nimettävän uraa esittelevät tarinat. Lisäksi Rallimuseo jalkautuu rallin reitille.

To 4.8.–su 7.8. Toni Hännisen valokuvanäyttely Sorateiden sankareita kolmelta vuosikymmeneltä Paviljongin kilpailukeskuksessa. Rallin jälkeen näyttely jatkuu 9.–30.8. rallin syntysijoilla Jyväskylän keskustassa Verso-hotellissa.

Pe 5.8. kello 14.20 alkaen esiintyy Midnight Hawks -taitolentoryhmä. Esityksestä voi nauttia niin Harjulla kuin Paviljongilla. Lennon jälkeen lentäjät ovat tavattavissa Paviljongin huoltoparkissa Ilmavoimien standilla, jossa on myös esillä kalustoa.

Pe 5.8. ja la 6.8. Vetomies Ralli: MM-rallin oheiskilpailussa kamppaillaan Vetomies- ja Nelivetomies-titteleistä.

Kaksivetoiset ajavat Vetomies-tittelistä pääosin F-ryhmän kalustolla ja Nelivetomies-kisassa on puolestaan mukana pääosin SM2-luokan autoja. Lauantaina Vetomiehet tulevat reitillä WRC-letkan jälkeen.

La 6.8. kello 12 Digitaalisen moottoriurheilun SM-finaali Paviljongin C1-messuhallissa.

Su 7.8. Toivakan kokoomatauko: MM-rallin kokoomatauko täyttää Toivakkatalon pihan. Pihalla järjestetään markkinat kello 10–14. Ralliautot kuljettajineen saapuvat paikalle noin kello 11.55.

Ralliviikonlopun aikana voi kokeilla kartingia ja pienoisautoilua Paviljongin Flying Finn -alueella.

Lisäksi nähtävissä on myös Valon kaupungin Flowers of Life -kollektiivin kanssa toteuttama päivänvaloteos Harjun portailla sekä UV-dekoraatiot Paviljongilla. Belenos Group of Arts -ryhmän loistavat lilja-aiheiset fantasia-asut tuovat valon liikkuvan taiteen muodossa yleisön nähtäväksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut