Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Steve'n'Seagulls otti laivan haltuun farkkuhaalareissa – mandoliini lensi ja fanit lähtivät nimikirjoitusten kanssa

Bluegrass-covereistaan tunnettu yhtye soitti keikan Rhea-laivalla.

Satamasta lähdetään vesille pilvisen taivaan alla, ja tunnelma Rhea-laivalla on odottava. ”Tuossa on se majavahattuinen tyyppi”, yleisössä kuiskataan englanniksi, kun Steve’n’Seagulls -yhtyeen jäsenet liikuskelevat kannella ennen keikkaa. Tällä tarkoitetaan Hiltusta, joka esiintyy aina turkishattu päässään. Hän soittaa yhtyeessä muun muassa haitaria, koskettimia ja mandoliinia.

Pian laivan pikkuiselle lavalle asettuvat myös muut yhtyeen jäsenet. Hiltunen, Remmel, Skubu, Jamppa ja Herman kaivavat soittimet esille. Luvassa on hard rockin ja metallin klassikkoita bluegrassin kielelle käännettynä.

Keikka polkaistaan käyntiin Metallican kappaleella Master of Puppets. Bluegrass-versioina kuullaan myös Guns N’ Rosesin Paradise City, AC/DC:n Moneytalks ja Iron Maidenin The Trooper. Yhtye esittää myös omat kappaleensa Joe's Little Baby ja Sweet Maria, jonka musiikkivideo on kuvattu Päijänteellä.

Musiikki on banjon ja kitaran leikittelyä, meheviä harmonikkasointuja, kontrabasson matalaa jammailua ja letkeitä biittejä. Solistin vuoroa vaihtelevat Remmel ja Herman, Skubu ja Jamppa maustavat laulua harmonioilla. Hiltunen vaihtelee harmonikan ja koskettimien välillä kesken kappaleen, ja pyyhkii hikeä karvalakin alta. Mandoliini käy välillä ilmassa.

Jos Remmelin juonnot ovat sympaattisen rehtejä ja ytimekkäitä suomeksi, ovat ne englanniksi vielä tiiviimpiä.

– Our international guests: money, hän esittelee Monetalks-kappaleen teeman.

Rumpali Skubu kurkistelee välillä piilostaan Väinämöisen lakki päässään. Viisihenkinen yhtye mahtuu lavalle juuri ja juuri soittimineen, mutta savupiippu rajoittaa näkyvyyttä.

– Rumpali on täällä savupiipun takana, ei tule nauhalta, Remmel vakuuttaa yleisölle.

Välissä aurinko paistaa laivan kannelle kuumasti, mutta ei jää koko keikaksi lämmittämään.

– Mukava, kun alkumatkasta sai selän märäksi, niin takatuuli antaa aika raikkaan tunnelman, Remmel huomauttaa, ja yleisöä naurattaa. Moni kiskoo takkia ylleen lämmikkeeksi.

Viimeiseksi jätetään kappale, jota yleisö on varmasti odottanut.

– Meillä on vielä yksi merille ja järville vähän toivottu aihe, ukkonen, Remmel sanoo. Taivaalla on sopivasti pahaenteisen harmaa pilviverho.

Loppuhuipennus on tietenkin AC/DC:n Thunderstruck, joka vuonna 2014 saattoi Steven 'n' Seagullsin maailmanmaineeseen. Nykyään kappaleen bluegrass-versiota on kuunneltu YouTubessa yli 146 miljoonaa kertaa.

Jussa ja Lenni Aschenberger asuvat Uudessa-Seelannissa, ja vierailevat perheensä kanssa Suomessa noin kerran vuodessa. He ovat Steve ’n’ Seagullsin suuria faneja, ja Lenni on yhtyettä kuunneltuaan innostunut banjonsoitosta.

– Keikka oli mahtava ja hauska! On tosi siistiä kuulla kaikki nämä vanhat kappaleet aivan erilaisina ja akustisina, Jussa Aschenberger sanoo.

Keikan jälkeen moni käy tervehtimässä yhtyeen jäseniä ja ottamassa kuvia. Aschenbergerit saavat bändin nimikirjoitukset puhallettavaan kitaraan.

Steve'n'Seagulls esiintyy perjantaina 29.7. Himos Areenalla ja sunnuntaina 31.7. Hankasalmen Hankamäessä.