Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen intensiivikurssi kiinnostaa sekä maahanmuuttajia että Suomi-faneja

Jyväskylän kesäyliopisto järjesti Suomen kielen ja kulttuurin intensiivikurssin tänä kesänä 40. kertaa.

Kesäyliopiston perinteinen Suomen kielen ja kulttuurin intensiivikurssi tuli viime viikolla päätökseensä. Kolmen viikon kurssi on tiivis paketti opiskelua ja vapaa-ajan ohjelmaa. Arkipäivisin on viisi suomen kielen oppituntia, iltaisin ja viikonloppuisin saunotaan, laitetaan suomalaista ruokaa tai käydään kulttuuri- tai luontoretkillä. Viime viikolla yhtenä ohjelmanumerona oli vierailu Sulkurannan siirtolapuutarhassa.

– Olemme tykänneet käydä täällä jo useampina vuosina. Rehtorimme Leena Meriläinen ja hänen äitinsä Seija ystävällisesti kutsuivat meidät tänne. Tämä on varmaan kokemus, jota ei tavallisena turistina pääsisi kokemaan, kesäyliopiston koulutussuunnittelija Ville Hirvikoski tuumaa.

Opiskelijat on jaettu kielen opiskelussa alkeis- ja keskitasoon sekä edistyneisiin. Osa heistä asuu Suomessa ja harjaannuttaa kielitaitoaan työelämää varten, toiset ovat tulleet opiskelemaan tai muuttaneet perheen perässä.

– Sitten on myös turisteja, jotka käyvät ihan harrastamisen ja opiskelun ilosta Suomessa, ehkä joskus voi puhua jopa Suomi-faneista.

Denis Depes ja Alexandra Andrisova ovat muuttaneet Suomeen Slovakiasta. Depes on viettänyt Suomessa kaksi vuotta, Andrisova yhden. Molemmat haluavat työskennellä Suomessa lääkärinä.

Pariskunta on opiskellut suomen kieltä noin vuoden, ja suomenkielinen keskustelu luonnistuu jo oikein hyvin.

Oli vähän yllättävää, että suomi on tosi looginen kieli.

Denis Depes

– Oli vähän yllättävää, kun sain tietää, että suomi on tosi looginen kieli. Kielioppi on helppoa minulle, mutta totta kai puhuminen on ehkä tärkein asia, Depes sanoo.

Myös Andrisova pitää kielioppia loogisena, mutta on opiskelussa haastettakin riittänyt. Suomi on hyvin erilainen kuin muut kielet, joita hän on opiskellut.

– Olen kuullut, että suomi on kolmanneksi vaikein kieli maailmassa. Olen ylpeä minusta, Andrisova sanoo nauraen.

Intensiivikurssi on rohkaissut puhumaan suomea ja kartuttanut sanastoa sekä historian tietämystä. Andrisovalle tärkeintä on ollut, että kurssilla yritetään sinnikkäästi viestiä suomeksi. Kieli tarttuu huomaamatta, kun sitä käytetään jatkuvasti.

– Aluksi pelkäsin puhua suomea, mutta nyt olen rohkeampi puhumaan myös kaupassa ja muiden ihmisten kanssa.

Suomeen tullessaan Andrisova tiesi maasta joitakin asioita, joista oli kuullut muusikkoisältään.

– Isänihän on iso Suomen fani, hän tykkää Suomesta kovasti. Tiesin Sibeliuksesta, Helsingistä, luonnosta ja Värttinästä.

Depekselle kaikki oli uutta. Hän kävi Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2019 ollessaan opiskelijavaihdossa Turussa. Tällä hetkellä pari asuu Tampereella.

Jyväskylän intensiivikurssilla Andrisova ja Depes pääsivät tutustumaan muun muassa Naissaareen, Pandan tehtaanmyymälään ja savusaunaan.

Kummallekin savusauna oli erityisen mieleenpainuva kokemus, vaikka saunominen itsessään oli jo tuttua puuhaa.

– Minusta ehkä paras asia Suomessa on sauna. Slovakiassa on saunoja, mutta vain kylpylöissä, ja ne ovat vähän erilaisia. Täällä tykkään perinteisistä puusaunoista järven rannalla, Depes sanoo.