Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Hienommat hirviöt, puisevampi tarina

Jurassic World: Dominion on keskinkertainen päätös huonolle trilogialle.

Elokuva

Jurassic World: Dominion. Ohjaus: Colin Trevorrow.

Steven Spielbergin ohjaamassa Jurassic Parkissa (1993) tietokoneilla luotuja dinosauruksia käytettiin säästeliäästi, mikä osaltaan johtui tarinankerronnallisesta viisaudesta, osittain teknistä rajoitteista.

Sittemmin CGI-hirmuliskoja alettiin ryöstöviljellä tavalla, joka vesitti niiden magiaa, eikä katsojassa synnytettyä hämmästynyttä riemua kyetty enää toisintamaan.

Jurassic World -trilogian päättävässä Jurassic World: Dominionissa on otettu tässä suhteessa askelia menneeseen, sillä sen dinosauruskohtauksissa on käytetty edeltäjiä enemmän robotisoituja nukkeja.

Osittain kyse on halusta rahastaa 1990-luvun nostalgialla. Selkeimmin se näkyy Jurassic Park -trilogiassa näytelleiden Sam Neillin, Laura Dernin ja Jeff Gold­blumin hahmojen tuomisessa Jurassic Worldin nuorempien sankareiden rinnalle.

Heidän tehtävänään on parantaa tulehtuneita suhteita, pelastaa ihmiskunta jättiläisheinäsirkkojen vaellukselta ja väistellä samalla joka suunnasta päälle käyviä dinosauruksia. Taustalla on vähemmän yllättävästi paha suuryritys ja omasta älystään sokaistunut tiedemies. Kokonaisuuteen on liimailtu myös viittauksia eläinten tehotuotantoon tai ihmisen aiheuttamaan ruokakriisiin.

Dominionissa dinosaurukset elävät suljetun safaripuiston sijaan osana maapallon eläimistöä haastaen ihmisen ravintoketjun huipulla. Tieteen muuttuneet ja tarkentuneet näkemykset dinosaurusten ominaisuuksista näkyvät höyhenpeitteisinä yksilöinä ja lumisina ympäristöinä.

Kahdesta edellisestä osasta poiketen Tyrannosaurus rexin päävastustajana ei ole laboratoriossa jalostettu uusi laji vaan Giganotosaurus. Niiden välille on luotu samankaltainen pakkomielteinen taisteluvimma, jossa ihminenkin on vain tiellä, kuin King Kongin ja Godzillan päättymättömässä sodassa Warnerin uusissa hirviöelokuvissa.

Kehno dialogi, puisevat hahmot ja epäuskottava juoni kertovat tutun opetuksen siitä, mikä seuraus on ihmisen ahneudella ja halulla leikkiä jumalaa. Tarina on kuitenkin venytetty kohtuuttomaan 146 minuutin mittaan, mikä on Jurassic-elokuvien kyseenalainen ennätys.