Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirittäret jahtaa mestaruutta muuttuneella pelinjohdolla

Kaiken nähnyt Katja Saari liittyi ­Kirittärien pelinjohtoon, tällä kertaa ilman laikkaa kädessä. Perjantaina 29.7. joukkue pelaa Manse PP:tä vastaan.

Kirittäret on aloittanut pesäpallokautensa muutosten keskellä. Jo ennen kauden puoliväliä molemmat pelinjohtajat ovat vaihtuneet, kun niin Petri Kaijansinkko kuin Nalle Viljanen ovat vaihtuneet uusiin henkilöihin. Jo aiemmin pääsarjajoukkueen pelinjohtoon liittyi Mattias Kitola, josta myös Viljasen sairausloman johdosta tuli joukkueen ykköspelinjohtaja.

Pelinjohtoon kaivattiin lisäkäsiä, ja 25-vuotias Kitola sai rinnalleen rutkasti pesäpallokokemusta. Kakkospelinjohtajaksi liittyi Katja Saari, joka on voittanut urallaan useita Suomen mestaruuksia niin pelaajana kuin pelinjohtajana. Hänet on valittu vuoden pelaajaksi neljä kertaa ja hän pitää kaikkien aikojen kärkilyöntitilaston kärkipaikkaa.

Saari oli jo valmiiksi mukana seuran toiminnassa, sillä hän on kuulunut joukkueen valmennusryhmään kolmen edelliskauden ajan. Kirittärien pelinjohtajana hän oli kausilla 2007–08, jotka molemmat päättyivät Suomen mestaruuteen.

– Seurassa mietittiin, kuka tulee jakamaan työtaakkaa Mattiaksen kanssa. Tilanne oli sellainen, että lähdin mukaan, kun kysyttiin, Saari kertaa.

Urheilussa usein kuultu toteamus, ehkä jopa klisee, on se, että johtoryhmän yksilöt voivat täydentää toisiaan erilaisilla vahvuuksilla. Tämä on jutun juoni myös pelinjohtoduo Kitola-Saaren kohdalla, ja taustalla oman osaamisensa pöytään tuo muu valmennusryhmä.

Pelinjohtaja loppu­peleissä tekee ratkaisut, mutta olemme hyvä duo.

50-vuotias Katja Saari osaa oman pelitaustansa kautta katsoa peliä ”pelaajan silmin”, ja sitä kautta tuoda hyödyllisiä näkemyksiä erilaisiin tilanteisiin. Kitola osaa Saaren sanojen mukaan hyödyntää tietotekniikkaa analysointiin sekä joukkueen valmistamiseen, ja tuo sitä kautta myös modernia otetta pelinjohtoon.

– Mattias on kova tekemään hommia ja on myös ATK-asioissa hyvä. Kakkospelinjohtajana minulla ei ole laikkaa kädessä, joten roolissani on melko rentoa olla, Saari sanailee.

Saari on ollut mukana Suomen korkeimman tason pesäpallossa viidellä eri vuosikymmenellä, joten näkökulmaa ja kokemuksen syvää rintaääntä riittää. Urheilu on hänelle rakas asia ja pesäpallon trendit ovat hänelle lähellä sydäntä. Juuri tietotekniikkaan liittyvät asiat ovat ehkä se eniten ajan saatossa muutosta tuonut seikka.

– Taidollisesti laji ei ole muuttunut kovin paljoa, mutta fyysiset ominaisuudet ovat parantuneet ja tietotekniikan käyttö on lisääntynyt. Sitä kautta analysointi ja ennakointi on helpompaa ja nopeampaa, mutta lopulta pelitilanteissa pelaajien pitää edelleen löytää oikea reitti onnistumiseen, hän sanoo.

Kirittäret kuuluu tuttuun kärkiryhmään, jonka odotetaan jakavan mitalit keskenään. Joukkue on nyt sarjan jaetulla toisella sijalla.

Meidän täytyy vielä löytää oma strategia, jolla haluamme pudotuspeleihin mennä.

Jyväskyläläisjoukkueen runkosarja huipentuu 14.8., jota ennen joukkueella on vielä viisi ottelua aikaa hioa tekemistään ennen pudotuspelien alkua.

– Tässä on ollut kova vyöry tänä vuonna, mutta tällä hetkellä minulla on hyvä tunne, sillä tekemiseemme on tullut uskoa ja määrätietoisuutta. Meidän täytyy vielä löytää oma strategia, jolla haluamme pudotuspeleihin mennä. Pudotuspelit on oma maailmansa, ja sitä kohti mentäessä meidän on parannettava sisäpeliämme, Saari kuvailee.

Seuraavana vuorossa onkin todellinen mittari voimasuhteista, sillä perjantaina Hippokselle kylään saapuu toista sijaa jakava Manse PP.