Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pullapiste porskuttaa Torikeskuksen sydämessä

Kotiruokaa tarjoava Lounaskahvio Pullapiste on pisimpään Torikeskuksessa palvellut yritys.

Torikeskuksen käytävän kulmauksessa tuoksuu pulla. Se johtuu siitä, että Lounaskahvio Pullapisteessä leivotaan joka aamu. Osa asiakkaista tulee aamiaiselle jo kello kuusi.

– Monelle on tosi tärkeää, että lehdet on luettavissa täällä. Sitten on puuroa, piirakoita, leikkeleitä, kananmunia, tuoremehua, kahvia ja tuoreita sämpylöitä... Kun aamupala-aika loppuu, alamme tarjoilla lounasta, Pullapisteen yrittäjä Teemu Laiho kertoo.

Pullapiste ei ole kaikille tuttu, mutta kun mainitsee, että ”se ruokapaikka, joka sijaitsee Torikeskuksen liukuportaiden alapäässä”, lamppu syttyy. Tosin nykyään paikalla on liukuportaiden sijaan portaat. Pullapisteen perusti vuonna 1994 Laihon äiti, mutta jo pari vuotta sen jälkeen Teemu otti ohjat käsiinsä.

– Päätoimisena yrittäjä olen ollut vuodeta 1997 alkaen. Äitini on nyt eläkkeellä, mutta pyöritimme tätä pitkään yhdessä. Tästä on tullut elämäntapa, Laiho sanoo.

Välillä tiloissa on tehty pientä pintaremonttia, mutta Pullapisteessä on haluttu pitää tuttu, kodinomainen tunnelma.

Mitään tilaa vievää kauppaa, joka tarvitsee tehokkaan logistiikan, sinne ei voi tulla. Tilanne on tämä ja sen kanssa pitää elää.

Timo Hälli

– Kyllähän jos rahaa olisi, tekisi seinät vaikka kullasta. Mutta ei se silti välttämättä asiakkaita lisäisi, Laiho naurahtaa.

Pullapisteessä käy monenlaisia ruokailijoita. Yksi silmäänpistävä asiakasryhmä ovat rakennusalan työntekijät. Mutta niinhän sitä sanotaan, että siellä missä raksamiehet syövät, on hyvä ruoka.

– Kyllä, he ovat meille iso asiakasryhmä, Forumin rakennustyömaaltakin kävi meillä paljon ruokailijoita. Ihmiset tykkäävät esimerkiksi uunimakkarasta, lihamakaronilaatikosta ja lihamurekkeesta. Meillä on perinteistä kotiruokaa ja rento meininki, olemme jättäneet turhat kokeilut pois, Laiho kuvailee.

Haastattelu keskeytyy, kun huoltomies huikkaa Laiholle hoitaneensa avainasian. Asiakkaalta oli jäänyt avaimet lähellä sijaitsevaan liikkeeseen, joka oli jo sulkenut ovensa tältä päivältä. Pian toinen mies tulee juttusille ja kyselee, josko pannukakkuja olisi vielä jäänyt kotiin vietäväksi. Kun on yrittänyt pitkään samalla paikalla, tuttuja kasvoja riittää. Pullapiste on henkilöitynyt yrittäjään itseensä.

Torikeskus on hiljentynyt vuosien saatossa ja tyhjiä liiketiloja on silmämääräisesti varsin paljon.

– Torikeskus oli ennen Keski-Suomen ykköspaikka. Käytävät olivat täynnä porukkaa, liiketilat olivat täynnä. Mutta jos siirtyisimme täältä nyt johonkin, luulen, ettei asiakkaita kävisi niin paljoa. Kaikki asiakkaamme tietävät, että olemme tässä.

Viimeistään korona-aika laittoi myös yrittäjän suunnittelemaan asioita päivä kerrallaan.

– Moni ajatteli, että eihän tästä voi selvitä, se on konkurssi. Mutta tässä sitä vaan ollaan – ollaan oltu kohta 30 vuotta! Heikkoja aikoja on ollut aiemminkin, muistaakseni 2000-luvun alussa. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin suuntaan Torikeskus kehittyy.

Ainakin yksi asia voisi auttaa keskustan kauppakeskuksissa sijaitsevia yrityksiä.

– Moni yrittäjä on toivonut, että maksutonta parkkiaikaa olisi joka päivä tunti tai kaksi. Se lisäisi keskustan vetovoimaa. Monelle parkin maksaminen on periaateasia. On helpompi ajaa johonkin, missä on ilmainen parkki.