Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylisukupolvisessa luontokerhossa on kokeiltu lapsille ja ikäihmisille sopivaa yhteistä ohjelmaa

Tavoitteena on tuottaa iloa luonnon ja yhdessä tekemisen kautta sekä jakaa tietotaitoa.

Äijälän talolla Väinölässä on tänä kesänä kokeiltu ylisukupolvista luontokerhoa. Iltapäiväkerhoa järjestää IkiOma Ikä ry, ja se on suunnattu eka- ja tokaluokkalaisille sekä kotona asuville yli 65-vuotiaille. Osalla lapsista on mukana oma isovanhempi, mutta kerhossa tulee myös uusia tuttavuuksia.

– Ikäihmisillä ja pienillä koululaisilla on monesti hyvin samankaltaisia tarpeita hyvinvointiin, iloon, elämyksellisyyteen ja yksinäisyyden ehkäisyyn. Miksei sitten yhdistää näitä kahta joukkoa ja tuoda samalla kertaa hyötyä molemmille, sanoo kerhon vetäjä Laura Syrén.

Hänen mukaansa tavoitteena on myös vahvistaa jokaisen henkilökohtaista luontosuhdetta ja opettaa lapsia kunnioittamaan luontoa.

Kerhossa on kokeiltu, millainen tekeminen kiinnostaa molempia ikäryhmiä ja on mahdollista jokaisen toimintakyvyllä. Kerholaiset ovat päässet puuhaamaan paljon puutarhassa, hoitamaan Äijälän talolla olevia lampaita ja kaneja sekä tutustumaan eri tavoin kasveihin.

Ikäihmisillä ja pienillä koululaisilla on monesti hyvin samankaltaisia tarpeita.

Laura Syrén

Yhdellä kerhokerralla tutustuttiin villan käsittelyyn ja siihen, millaisia välineitä työhön on käytetty. Myös retkeilytaitoja kuten nuotion sytytystä ja kiehisten tekoa on harjoiteltu.

– Tänään meillä on luontoaiheinen hemmottelukerta, tehdään yrttijalkakylpyjä ja annetaan käpyhierontaa. Sitten syödään välipalaa, ja loppupäivästä käydään todennäköisesti hoitamassa kasvimaata, Laura Syrén kertoo.

Jalkakylpyyn laitetaan piharatamoa, poimulehteä, mäntyä, mesiangervoa sekä koivun- ja ruusunlehtiä. Samalla käydään läpi kasvien vaikutuksia ja käyttöä: piharatamo rauhoittaa hyttysenpistoja, ruusua käytetään esimerkiksi kauneudenhoidossa ja leivonnassa.

– Nyt meidän pitäisi olla oikein rentoutuneita ja rauhallisia tämän jälkeen, Syrén sanoo nauraen.

Ensimmäiselle luokalle menevä Hertta kertoo tehneensä aiemmin jalkakylpyjä ruusunlehdistä vanhempien ja Ulla-Maija -mummin kanssa. Jukka Kuorelahti ei tunne poimulehteä nimeltä, mutta tutun näköinen kasvi se on.

– Näitä ennen kerättiin ja hierottiin syyliä, hän kertoo.

Lampaiden ja kasvimaan hoitaminen ovat hänelle vanhastaan tuttuja askareita. Hän on käynyt aikoinaan metsäkoulun, ja kotona on ollut maatila.

– Aika paljon olen luonnossa; liikuskelen, kalastelen ja mehtästelen.

IkiOma Ikä ry on uusi Keski-Suomessa toimiva yhdistys, joka tukee ikääntyvien hyvinvointia ja toimintakykyä erityisesti luonnon kautta. Jyväskylän luontokerhoon saatiin rahoitus Lapsi ja luonto -säätiöltä. Loppukesästä yhdistys tekee kerhokokeilun pohjalta opasvihkosen ylisukupolvisen luontoiltapäiväkerhon järjestämisestä.