Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuhinaa trampoliini­verkon ympärillä

Jyväskylässä on saattanut törmätä uuteen pallopeliin, joka sopii moneen elämäntilanteeseen.

Oletko mahdollisesti törmännyt kesäpäivän riennoissasi hyvähenkiseen pallopelailuun verkon ympärillä, mutta et aivan ole tiennyt, mistä on kyse?

Saattaa hyvinkin olla, että olet törmännyt roundnetin pelaajiin. Kyseessä on vielä melko pieni ja tuore pallopeli, joka on alkanut saada jalansijaa myös Jyväskylässä.

Peliä pelataan yleisimmin kahdella kahta vastaan, ja idea on samankaltainen kuin rantalentopallossa: lyödä pallo vastustajalle niin, ettei vastustaja pysty enää palauttamaan palloa.

Todennäköisesti yksi ensimmäisiä lajiin tutustuneita jyväskyläläisiä on Elisa Pursiainen, jolle roundnet tuli tutuksi vuonna 2016. Hän oli toisen joukkuelajin, ultimaten, turnauksessa, jossa jaettiin roundnet-settejä osallistujille.

– Peli tuntui heti hauskalta ja viihdyttävältä. Myös peliseuralla oli iso merkitys. Sillä porukalla olisi varmaan voitu pelata vaikka mölkkyä.

– Aloin viime kesänä käydä enemmän Jyväskylän roundnet-peleissä.

Mistään massalajista ei vielä ole kyse. Pursiainen kertoo, että roundnetin pelaajille on perustettu viestiryhmä, jossa on tällä hetkellä noin sata henkeä. Heistä aktiivisia roundnetin pelaajia on noin tusinan verran. Ryhmän ideana onkin se, että pelejä saadaan aikaiseksi myös heille, joilla ei ole kaveriporukkaa pelin pelaamiseen.

Iso tekijä pelien aikaansaamisessa on myös se, että pelaajat olisivat mahdollisimman samantasoisia. Kuten monen muunkin lajin kohdalla, lajin hienouksiin on helpompi päästä sisälle, jos pelistä ei tule yksipuolista pyöritystä.

Iso osa pelin pelaajista on “riemulaisia” eli Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen opiskelijoita. Liikunnan Riemun lajikirjoon roundnet liittyi viime vuonna, kun lajille perustettiin oma jaosto. Jaostoja Riemulla on yhteensä yli 20 kappaletta.

– Olemme saaneet lisättyä tietoisuutta esimerkiksi meidän opiskelijoidemme keskuudessa, ja monet turnauksissa käyvät ovatkin liikunnan opiskelijoita, Pursiainen kuvailee.

Laji ei ole aika- tai paikkasidonnainen, joten sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Myös sen takia lajin aloittaminen on melko helppoa, ja sopii kenelle tahansa liikunnasta kiinnostuneelle.

Peli ei ole kovinkaan aika- tai paikkasidonnainen, sillä syys- ja talviaikaan lajia on helppo harrastaa myös sisätiloissa. Se on yksi syy, minkä takia lajiin tutustuminen on helppoa. Sen jälkeen kaikki on mahdollista.

– Tämä on kasvava laji, jonka parissa polut ovat hyvin avoimia. Lajista voi nauttia rennommassa hengessä, mutta koska kyseessä on pieni laji, voi myöhäisherännäisenä edetä vaikka edustamaan Suomea arvokisoissa, Pursiainen tiivistää.