Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi vuotta sitten Paavo ei kävellyt – nyt on tukkijätkä

Paavo Honkimäki ei ­ymmärrä ihmisiä, jotka eivät pidä ­risteilystä Tukholmaan.

Jyväskyläläinen näyttelijä Paavo Honkimäki voisi viettää taiteilijajuhlaa, sillä tänä kesänä on kulunut 30 vuotta siitä, kun hän näytteli ensimmäistä kertaa näyttämöllä.

– Olin Saarijärvellä rippileirillä ja siellä ollut nuoriso-ohjaaja oli aktiivinen harrastajateatterilainen. Viulunsoittaja katolla -musikaalista puuttui joukkoja, ja hän sanoi, että olisit varmaan sellainen kaveri, jota teatteri kiinnostaa. Menin yhden harjoituksen jälkeen ensi-iltaan. Olin mukana yhdessä kohtauksessa. Kävelimme joukkona hevosen perässä, ja minun tehtäväni oli kaataa pöytä ja mäiskästä turpiin yhtä tyyppiä ja mennä pois. Tiedän, että minusta on ensi-illasta valokuva, jossa jokaikisestä solusta huokuu, että nyt on kolahtanut joku kovasti, Honkimäki kertoo.

Siitä teatteriura lähti päämäärätietoisesti eteenpäin. Ensin harrastajateatteriin Saarijärvellä ja sieltä vuonna 1995 kesäksi Teatteri Eurooppa Neljään. Teatteriopinnot alkoivat Lahden kansanopistossa, jonka jälkeen hän oli vuoden Lahden Vanha Juko-teatterissa harjoittelijana. Sen jälkeen alkoivat opinnot Nätyssä Tampereella.

Teatterikoulun jälkeen Paavo Honkimäki oli seitsemän vuotta Lahden kaupunginteatterissa ja Teatteri Eurooppa Neljässä vähän yli kymmenen vuotta. Määräaikainen sopimus Jyväskylän kaupunginteatterissa muuttuu elokuussa vakinaiseksi työsuhteeksi.

Vuonna 2020 Paavo Honkimäen paino alkoi tippua hyvin nopeasti. Hän oli juuri jäänyt pois vakituisesta työstä ja hänen äitinsä menehtyi. Paavo ja työterveyshoitaja arvelivat painon putoamisen johtuvan stressistä.

– Pian janotti koko ajan ja tutkimuksia jatkettiin. Niissä todettiin, että minulla on ykköstyypin diabetes. Aika pian minulla alkoivat todella kovat jalkakivut. Jo heti alussa epäiltiin, että minulla on diabetekseen joskus liittyvä polyneuropatia. Se on ääreishermoston laaja-alainen sairaus. Se iski minuun todella ärhäkästi, ja noin kolmessa viikossa olin täysin kävelykyvytön. Olin vähän aikaa myös teho-osastolla ja hetkellisesti halvaantunut. Se oli raskasta aikaa ja epätietoisuus tulevasta oli kauheaa.

Jos tauti tuli nopeasti, kuntouduinkin nopeasti.

Siirryttyään muutaman viikon osastohoidon jälkeen kuntoutuspuolelle hän opetteli uudestaan kävelemään.

– Jos tauti tuli nopeasti, kuntouduinkin nopeasti. Täytyy kiittää urheilutaustaa, sillä peruskunto oli hyvä. Ensisijaisesti perheestä sain voimaa kuntoutua. Yksi iso porkkana toipumisessa oli päästä tekemään The Addams Familyä, sillä Comezin rooli oli unelmarooli.

Tänä kesänä Paavo Honkimäki lähti tukkijätkäksi UIT:n Tukkijoella-musiikkinäytelmään. Sitä esitettiin muutaman viikon ajan Nilsiässä ja viime viikolla tukkilaiset siirtyivät Riihivuoren kesäteatteriin Muurameen.

Kun Paavoa kysyttiin Huotarin rooliin, hän kysyi keitä on mukana. Vastaus oli kyllä, kun hän kuuli, että ohjaajana on Näty:n kurssikaveri Mikko Rantaniva.

Palaset loksahtivat yhteen, kun myös Honkimäen vaimo Paula Honkimäki sai roolin Tukkijokeen. Koko perhe vietti siis alkukesän Kuopion suunnalla.

– UIT:n Tukkijoella on menneessä ajassa, mutta siinä ei ole lukkoonlyötyä aikaa. Jo ensitahdeista kuulee, että näytelmä tehdään UIT-twistillä. Siinä on paljon tanssia, laulua ja musiikkia.

Syksyn esityskaudella Honkimäki on mukana ainoastaan Suruttomat-musikaalissa.

– Esityskalenterissa ei näy, että teen 42 esitystä leijonan roolissa 2-luokkalaiselle suunnatussa teatteriseikkailussa. Olen tosi onnellinen, että saan olla siinä mukana.

Paavo Honkimäestä paljastuu myös, että hän rakastaa risteillä laivalla Tukholmaan. Hän rakastaa myös itse kaupunkia.

– Minun on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka inhoavat risteilyjä. Meillä on perheen kanssa aina tosi kivaa laivalla. Tukholmassa on vaikka mitä koettavaa ja katseltavaa, ja jostain syystä siellä viihtyy. Risteily on kätevä ja näppärä tapa saada ulkomaan tuntua.

Keväällä Honkimäki oli kaksi kertaa Tukholmassa ja toisen kerran kahdestaan toisen poikansa kanssa.

Viljami näki kaupassa I love Stockholm-paidan. Kiersimme kaikki kaupat, että löysimme paidan lasten koossa. Yhteislaulutilaisuus All sång på Skansen on haaveeni. Vielä joskus menemme sinne Paulan kanssa. Voi juku, olisin niin fiiliksissä siellä.

Paavo Honkimäki täyttää 45 vuotta 21.7. ja juhlistaa sitä 20.–21.7. Jyväskylän Harry’s pubissa Kainalossa-klubin solistivieraana.