Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Könkkölässä on esillä yli tuhat kaupungin rakentamisen historiaan liittyvää esinettä

Köhniönjärven päässä Könkkölässä sijaitsevassa Jyväskylän kunnallistekniikan museossa esitellään kaupungin rakentamisen historiaa. Keski-Suomen museon erilliskohteisiin kuuluva museo on tänä kesänä auki kuukauden verran. Green Care -keskus Könkkölä pitää museota avoinna yhteistyössä KeMun kanssa.

Kunnallistekniikan museon kokoelma on kotiseutuneuvos Taito Mörkin kokoama ja luetteloima. Jyväskylän kaupungin keskusvarastonhoitajana toiminut Mörk keräsi työnsä ohella erityyppistä kunnallistekniikkaan liittyvää esineistöä. Mörk oli huolellinen kokoelmansa kartuttamisessa, ja hän tallensi myös esineisiin liittyviä taustatietoja ja tarinoita.

– Aluksi monet ajattelivat hänen keräävän romuja, ja keräilylle vähän naureskeltiin. Mutta kun kokoelma kasvoi, sen arvo alettiin ymmärtää, Keski-Suomen museon kokoelmavastaava Susanna Terho sanoo.

Museossa on 1 100 esinettä, pienistä teristä valtavaan paalujunttaan. Esillä on esimerkiksi kadunrakennukseen, palotoimeen, viemäröintiin ja puutarhaosastoon liittyvää esineistöä. Kokoelmaan kuuluu muun muassa sodan aikana Jyväskylään pudotetun palopommin kuoret, Lounaispuistossa käytössä ollut penkki, kauppatorin siistimisessä käytetyt roskakärryt sekä erilaisia vanhoja työkaluja.

Green Care -keskus Könkkölän Mikko Nevalainen ihailee vanhojen työkalujen estetiikkaa ja niissä näkyvää taidokasta käsityötä. Useat työkaluista ovat palvelleet käytössä vuosikymmeniä. Nevalainen on huomannut, että etenkin vanhempaa väkeä edustaville kävijöille vierailu museossa voi olla nostalginen kokemus. Monet jakavat tarinoita, jotka tuovat lisää tietoa museon esineistä.

– Museossa on käynyt entisiä kaupungin työntekijöitä, jotka ovat käyttäneet työurallaan esillä olevia työkaluja. Kesällä 2019 museossa vieraili Taito Mörkin leski Aino Mörk, joka tunnisti esineiden joukosta erään nahkasalkun miehensä työsalkuksi, Nevalainen kertoo.

Kunnallistekniikan museo toimii vanhoissa rakennuksissa, jotka ovat elämyksellisiä itsessään. Museorakennuksina toimivat esimerkiksi Aholaidassa Keskisuomalaisen tontilla sijainnut vilja-aitta sekä Lutakosta Könkkölään siirretty jyrätalli. Pihapiirissä on myös konttorikoppi, työmiesten ruokailusuoja sekä Kirkkopuiston torikaivo 1800-luvun lopulta.

Jyväskylän kunnallistekniikan museo, Vesangantie 37, Könkkölä. Avoinna 5.7.–5.8. ti–pe kello 11–16. Vapaa pääsy.