Jyväskylän keskustassa avautui viime tammikuussa kahden yrityksen erikoisliike, jossa on sen yhden omistajankin mielestä hieman erikoinen valikoima. Vivokaupassa myydään paljasjalkakenkiä sekä Fribastoressa frisbeegolf-tuotteita.
Vivo-barefoot tuotemerkki tuotiin Suomeen toistakymmentä vuotta sitten. Vuonna 2018 kenkien maahantuoja halusi perustaa Suomeen verkkokaupan. Jouni ja Joona Lehto sekä Antti Alaranta innostuivat ideasta ja perustivat yrityksen.
– Aluksi oli Helsingissä kauppa ja nykyään niitä on lisäksi Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä. Koronan vuoksi jouduimme muuttamaan yritysstrategiaamme. Meillä oli ajatus ennen koronaa, että verkkokauppa on myymälän näyteikkuna, ja pyrimme siihen, että ihmiset ostavat kengät kaupasta. Menikin toisin päin parin vuoden ajan, ja nyt olemme palaamassa tähän ajatukseen. Verkkokauppa on tärkeä osa yritystä, sillä kaikki asiakkaamme eivät asu kauppojemme lähellä, toimitusjohtaja ja osaomistaja Jouni Lehto sanoo.
Lehdolla on kestävyysjuoksutausta, joten hän tietää millaiset ovat hyvät jalkineet. Paljasjalkakengissä on ominaisuuksia, joita ei ole muissa jalkineissa.
– Meidän kengissä on neljän millin pohja, joka on pistosuojattu. Siitä ei tule läpi naulat ja lasinpalat. Ohut pohja antaa jalkapohjan hermopäätteille paljon aisti-informaatiota. Se vaikuttaa myönteisesti askeltamiseen. Paljasjalkakengissä ei ole myöskään pehmusteita eikä vaimennusta. Kengissä ei ole kantakorotusta eli kantapää ja päkiä ovat samalla tasolla. Muun muassa akillesjänne on koko ajan normaalissa mitassa. Lisäksi kengissä on varpailla oikeasti tilaa eli kärki on laaja, Lehto kuvailee.
Jos on tottunut käyttämään vahvasti vaimentavia kenkiä tai korkokenkiä, voi alussa huomata jaloissaan eron, kun ottaa paljasjalkakengät käyttöön.
Jouni Lehto suositteleekin, että aivan alussa ei lähde paljasjalkakengillä pidemmälle juoksulenkille, mutta tavallisessa arkikäytössä kengät voi ottaa heti käyttöön.
– Paljasjalkakengillä kävellessä löytyy varsinkin alussa uusia lihaksia, kun jalan pienet lihakset aktivoituvat. Melko pian tunne häviää, kun käyttää kenkiä.
Jouni Lehto arvelee, että tänä vuonna heidän yrityksensä myy paljasjalkakenkiä reilut 15 000 paria.
Syy, miksi Jyväskylän Vivokaupassa myydään myös frisbeetarvikkeita on se, että hyvin monet frisbeegolfin harrastajat tykkäävät pelata paljasjalkakengillä.
Jouni Lehdon mukaan lajin huiput sanovat, että paljasjalkakengillä tuntee hyvin maaston jalkojen alla. Se voi vaikuttaa olennaisesti heittoon.
– Annoimme muutamille Suomen huippupelaajille testattavaksi kenkiämme, ja sen jälkeen ei ole tarvinnut paljon mainostaa tiettyjä malleja. Kun jotkut nuoret pelaajat laittavat someen maininnan kengistä, niitä haluavat sen jälkeen monet muutkin.
Lehdon mukaan Jyväskylässä frisbeegolf on todella pinnalla ja kaupunki on Suomessa hieno esimerkki seuratoiminnasta.
– Liitokiekkoilijat ja Puskaputtaajat ovat kaksi isoa seuraa, jossa on hyvin aktiivinen junioritoiminta. Jyväskylän seudulta on lähtöisin myös Suomen huippuja, kuten Lauri Lehtinen, Väinö Mäkelä ja Oskari Vikström. Kaupungista puuttui lajin erikoisliike ja siihen loveen halusimme iskeä, Jouni Lehto sanoo.
Hän kertoo itsekin hurahtaneensa lajiin ja parhaimmillaan pelaavansa noin 15 tuntia viikossa.
– Monille tulee harrastuksesta työ ja minulla kävi toisin päin. Menin kokeilemaan lajia ja nyt olen ihan koukussa siihen.
Lehto myöntää, että frisbeegolfissa on mukana myös hieman hifistelyä.
– On paljon erilaisia kiekkoja ja uskotaan, että jollakin niistä pärjää paremmin. Tunnen harrastajia, joilla on satoja kiekkoja. Kiekkoja myös keräillään, ei heittotarkoitukseen, vaan esimerkiksi kiekon harvinaisuuden vuoksi. Olen kuullut, että yksi keräilijä voisi maksaa yhdestä kiekosta noin 2 500 euroa.