Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakadulla vietetään erikoinen kesä huputuksen sisällä

Jyväskylän keskustassa on parhaillaan useita kerrostaloja huputettuna julkisivuremontin vuoksi. Yksi niistä on As Oy Jyväskylän Kauppakatu 23, josta myös Säästöpankin talona puhutaan.

Kerrostalon ympärille alettiin rakentaa rakennustelineitä huhtikuun lopulla, jonka jälkeen alkoi huputus. Toukokuun alussa peitettiin ikkunat muovilla ja asukkaat ovat kodeissaan ”piilossa” elokuun loppupuolelle asti.

Mika Kangasaho on asunut talossa 22 vuotta ja sanoo ikkunoiden peittämisen tuntuneen melko ahdistavalta.

– Kun on tottunut siihen, että kodista on näkymä kahteen suuntaan, tuntui oudolta, ettei näe ulos. Olin keväällä sairaana viikon verran ja tein osan ajasta etänä töitä. En tiennyt moneen päivään millaista on ulkona. Kun lähdimme perjantaina kesämökille ja menin ensimmäistä kertaa ulos, tajusin, että kevät on tullut, Kangasaho kertoo.

Yksi arkinen käytännön asia on tullut esiin muovin sisällä. Koskaan ei tiedä millainen sää on, ellei tarkista sitä Nenäinniemen sääaseman avulla. Muuten säätila selviäisi yhdellä silmäyksellä.

Mika Kangasaho sanoo, että vaikka kiinteistössä on viilentävä ilmastointi, sisäilma ei ole yhtä hyvä kuin tavallisesti. Asuntoa ei saa tuuletettua kunnolla.

– Esimerkiksi ruokaa tehdessä paistamisen haju jää sisälle liesituulettimesta huolimatta. Saunaa en ole lämmittänyt ollenkaan, sillä kerrostalosaunasta tulee kosteutta kuitenkin vähän sisälle. Se on muovituksen hyvä puoli, että seinät eivät ole kuumentuneet yhtä paljon kuin yleensä helteellä.

Mika Kangasaho lomailee elokuussa ja aikoo olla silloin mahdollisimman paljon pois kotoa. Hän on tavannut kesän aikana monia naapureita. Monet ovat kertoneet olevansa koko kesän kesämökeillään.

– Yksi naapuri kuvaili muovin alla asumista, että on kuin olisi maski silmillä. Toinen naapuri kertoi laittaneensa pahviauringon ikkunaan, kun ei näe kotona aurinkoa koko kesänä, Kangasaho kertoo.

Kaukomaalaus Oy:n projektijohtaja Jari Mikkonen kertoo, että hankkeessa vanhat julkisivupinnat hiekkapuhalletaan pois, rapataan ja maalataan uudelleen. Kiinteistössä on saneerattavia neliötä noin 2 000.

– Meille tekijöinä neliömäärä ei ole iso, mutta kiinteistön koko on kuitenkin huomattava. Jouduimme siirtämään aloitusta kevään kylmyyden vuoksi ja olemme noin pari viikkoa myöhässä suunnitellusta aikataulusta. Julkisivusaneerauksessa ei näe kaikkia rakenteita ennen kuin on poistettu vanhat pinnat. Silloin paljastuu usein uusia työtehtäviä ja sekin muuttaa aikataulua, Mikkonen sanoo.

Kiinteistön julkisivu oli jo siinä kunnossa, että viime talvena vanhoja rappauksia putosi alas.

– Se kertoi, että on oikea aika aloittaa remontti. Rappausten putoaminen on tietysti vaarallista, mutta se ei tee rakenteillekaan hyvää, Mikkonen kertoo.

Kiinteistön väri oli aikaisemmin ruskeankeltainen. Väri muuttuu enemmän kellertäväksi, joka on rakennuksen alkuperäinen väri.

– Tietyllä tavalla tämä saneeraus on kunnia ja myös näytönpaikka meille tekijöille, Mikkonen toteaa.