Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä heitä roskia hulevesikaivoon; kala muistuttaa tärkeästä asiasta

Suurin osa vesistöjen roskista kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Pidä Saaristo Siistinä ry:n koordinoimassa Mahanpuruja muovista -kampanjassa tarroitetaan Jyväskylän katukaivoja näyttävillä värikkäillä tarroilla.

Jyväskylän kaduille tarroja ilmestyy ensi viikolla. Tarran voi bongata hulevesikaivon ympäriltä Lutakon satamassa, Yrjönkadulla, Kauppakadulla ja Hannikaisenkadulla.

Mahanpuruja muovista -kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit sadevesikaivoihin. Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sieltä suoraan lähimpään vesistöön.

Pidä Saaristo Siistinä ry on tehnyt rantaroskaseurantaa merenrannoilla ja aloittanut seurannan myös Suomen järvillä. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli kymmenen vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.

Tupakantumppien lisäksi rannoilta löytyy muoviroskaa, erityisesti piknikeväiden kääreitä ja kertakäyttöastioita. Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan roskaantumisongelmaan huolehtimalla omat roskat roska-astiaan.