Tuftaamalla voi loihtia langasta kankaalle tauluja sekä koristaa erilaisia sisustustekstiilejä. Tekniikalla saa tehtyä erilaisia pintoja.
Jyväskyläläinen Anna Manninen opiskelee käsityömestariksi Taitokeskuksessa ja haaveilee jonain päivänä elättävänsä itsensä käsityöllä. Häntä kiinnostavat erityisesti lankojen värjääminen luonnonväreillä sekä neulominen.
Opintoihin Manninen on valinnut myös tuftausta, joka on lankatöistä kiinnostuneelle hyvä tapa hyödyntää lankakerät viimeistä pätkää myöten.
– Ei tarvitse ostaa kaupasta täysiä vyyhtiä, vaan pienetkin nöttöset käyvät.
Tekniikassa lanka pujotetaan putkimaisen neulan läpi. Sillä tehdään kehyksen ympärille pingotettuun kankaaseen pistoja niin, että työn toiselle puolelle muodostuu lankalenkkejä.
Tekniikkaan pääsee aika nopsaan sisälle.
Riikka Holappa
Pistoilla voidaan tehdä erivärisiä ja -muotoisia alueita, jolloin lopputuloksesta saadaan halutessa hyvinkin näyttävä.
– Olen nähnyt tuftattuja tyynyjä, laukkuja, kassikuvioita ja seinävaatteita, Manninen luettelee.
Työn oikea puoli voi olla kumpi tahansa, sileämpi pistelypuoli tai kääntöpuoli, jonne lankalenkeistä puodostuu pörröisempää pintaa. Kolmiulotteisuutta saa pistelemällä osan alueista eri puolelta. Lankalenkit voi myös leikata auki, jolloin pinnasta tulee hapsumainen. Työ viimeistellään kiinnittämällä pistot maitoliimalla, joten esille jäävä puoli pitää valita ennen viimeistelyä.
– Tuftauksessa pystyy leikkimään pinnoilla ja väreillä, ei tarvitse olla selkeää kuviota. Mahdollisuudet ovat rajattomat, Manninen sanoo.
Keväällä hän valmistui taideteollisuusalan ammattitutkinnosta käsityöntekijäksi. Parhaillaan hän tekee taideteollisuusalan erikoisammattitutkintoa. Hän on painottanut opinnoissaan lankoja ja pehmeitä materiaaleja. Ennen Taitokeskuksessa opiskelua Mannisella oli jo tekstiiliartesaanin tutkinto.

Taitokeskuksen opettaja Riikka Holappa lupailee, että syksyllä tuftausta pääsee kokeilemaan myös lyhytkursseilla.
– Tekniikkaan pääsee aika nopsaan sisälle.
Tuftaus ei ole tekniikkana uusi, vaan se on noussut uudelleen pinnalle. Holappa sanoo, että tuftaukseen sopivia työvälineitä löytyy varmasti monilta vinttien kätköistä. Hän arvelee, että muutkin perinteiset käsityötaidot saattavat alkaa kiinnostamaan uudelleen.
– Kehräys rukilla ja värttinällä ja muut hyvin hyvin perinteiset tekniikat saattavat nousta taas pinnalle. Suomen lampaan villan nousu on selvästi tulossa.