Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvat | Kuollut mies jymäyttää Hitleriä

Operaatio Mincemeat kuvaama hujaus olisi epäuskottava ellei se olisi totta.

Elokuva

Operaatio Mincemeat. Ohjaus: John Madden.

Keväällä 1943 majuri William Martin onnistui huijaamaan Saksaa ovelan suunnitelman avulla. Häntä ei tosin ollut koskaan olemassa.

Tapahtumien taustalla oli brittien Mincemeatiksi nimeämä operaatio, jossa viholliselle pyrittiin uskottelemaan, että liittoutuneiden maihinnousu kohdistuisi Sisilian sijasta Kreikkaan. Syöttinä käytettiin fasistisen Espanjan rantaan ajautunutta ruumiista, jonka taskut ja salkku olivat täynnä väärennettyjä asiakirjoja.

Operaatio Mincemeat on tosipohjainen huijaritarina, jossa soditaan työhuoneesta ja kapakasta käsin. Laivaston tiedustelu-upseerin Ewen Montagun (Colin Firth) johtamassa suunnitelmassa olennaista on kyetä luomaan uskottava taustatarina kuvitteelliselle sotilaalle. Asiakirjojen lisäksi jäyhät upseerit joutuvat kehittelemään muun muassa rakastavaisten välisen kirjeenvaihdon. Siinä he turvautuvat naisen apuun, mikä johtaa tarinan kannalta epäolennaiseen kolmiodraamaan.

Operaation pääroolin tietämättään saaneen miehen henkilöllisyys selvisi vasta vuonna 1996. Kodittomana, yksinäisenä ja aliravittuna kuollut Glyndwr Michael ei saanut kiitosta edes päästessään lopulta haudan lepoon, sillä sotilaallisissa hautajaisissa muistopuheet pidettiin Martinille.

Suoratoisto

Moonrise Kingdom (2012). Ohjaus: Wes Anderson. Yle Areena.

Pikkuvanhat varhaisteinit Sam (Jared Gilman) ja Suzy (Kara Hayward) lähtevät romanttiselle erämaavaellukselle, jonka etenemistä niin viranomaiset kuin omat vanhemmat pyrkivät sotkemaan. Horisontissa siintävät synkät pilvet ennustavat paitsi lähestyvää myrskyä myös lapsuuden loppua.

Moonrise Kingdom on romanttinen komedia, jossa on höysteenä satua ja poikakirjojen seikkailuhenkeä. Ennen kaikkea se on Wes Andersonin esteettistä näkemystä noudattava kokonaisuus, jossa keskeistä ovat kuulaat värit ja millimetrintarkat kuvakompositiot. Maailma on asetelmallinen ja teennäinen kuin nukkekoti, mutta ei Andersonin elokuvia realismin vuoksi katsotakaan.

Myös surumielisen humoristinen, melankolinen mutta toiveikas tunnelma sekä luottonäyttelijät Bill Murray ja Jason Schwartzman kuuluvat ohjaaja-käsikirjoittajan tavaramerkkeihin.

Temaattisesti vastakkain asettuvat lasten ja aikuisten maailmankuvien lisäksi Suzyn vanhempien kylmä avioliitto ja nuorten naiivi rakkaudenkaipuu, joka sikiää yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden jaetusta kokemuksesta.