Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kajaniemen kuvakudokset syntyvät hitaasti, lanka langalta – näkyvä loimi luo elävää pintaa

Näyttely tarjoaa tuoreen näkökulman perinteiseen kuva­kudostaiteeseen.

Keski-Suomen museon taidehalli täyttyi kansainvälisestä tekstiilitaiteesta. ARTAPESTRY6-näyttelyyn on koottu teoksia lähes 40 tekstiilitaiteilijalta 16 eri maasta. Eurooppalaisten taiteilijoiden lisäksi näyttelyyn kutsuttiin mukaan kaksi taiteilijaa Yhdysvalloista. Suomalaista kuvakudososaamista näyttelyssä edustavat Ariadna Donner, Soile Hovila, Inka Kivalo sekä jyväskyläläinen Aino Kajaniemi.

Kajaniemi kertoo kuvakudoksillaan tarinoita ihmisistä, elämästä, kasvusta ja oppimisesta. Hän kuvailee kuvakudoksen valmistamisen olevan itselleen eräänlaista maailman ehyeksi tekemistä. Kajaniemeltä on mukana näyttelyssä Käsitys-teos, jossa on lapsi ja maassa makaava yksisarvinen.

– Yksisarvisen on koettu symboloivan tulkintatavasta riippuen joko Kristusta tai rakastajaa. Minulle se edustaa haavetta, jotain jota ei ole olemassa. Teos kuvastaa sitä, miten ihminen yrittää usein kontrolloida haaveitaan, Kajaniemi luonnehtii.

Kajaniemi löytää näyttelystä yhtenäisiä teemoja.

– Luontoteema nousee esille useissa näyttelyn teoksissa. Monet taiteilijat ovat käsitelleet töissään ajankohtaisia aiheita, kuten viruksia, yhteiskunnallisia kysymyksiä ja ympäristön saastumista.

Kuvakudostekniikan historia ulottuu keskiajalle, jolloin kuvakudokset toimivat kodeissa lämpöä eristävänä materiaalina kylmyyttä hohkaavilla seinillä. Näyttelyllä halutaan tarjota tuore näkökulma kuvakudostaiteeseen, samalla kunnioittaen tekniikan perinteitä ja juuria.

Kaikissa näyttelyn kuvakudoksissa keskiössä ovat langat, mutta esillä on hyvin erityyppisiä töitä. Yhden taiteilijan käsiala voi olla tarkan piirrosmainen, kun taas toisen teos saattaa muistuttaa akvarellimaalausta. Kajaniemi kertoo haluavansa tarkkojen sääntöjen sijasta kutoa vapaasti. Hänen teoksissaan loimi saa näkyä, mikä muodostaa osan teoksen elävästä pinnasta.

Esillä on runsas materiaalien kirjo. Näyttelyn kuvakudoksissa on käytetty perinteisiä materiaaleja, kuten villaa, pellavaa ja puuvillaa. Sen lisäksi teoksiin on yhdistetty kokeellisempia materiaaleja ja tekniikoita, kuten virkkausta. Mukana on myös muun muassa kuparilangasta valmistettu työ sekä digitaalinen kuvakudos.

– Itse olen käyttänyt näyttelyteoksessani pellavaa, paperinarua, kultalankaa, viskoosia ja silkkiä, Kajaniemi listaa.

ARTAPESTRY6. Keski-Suomen museo, 4.6.–4.9.