Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nötköttiä, maihareita ja sidetarvikkeita – vapaaehtoiset keräävät avustuksia Ukrainan armeijalle Jyväskylässä

Ukrainan armeijalle kerätään avustuksia Jyväskylässä Siion-temppelissä. "Tiedän, mikä on ongelma nyt ja mitä siellä tarvitaan", Tanja Prysiazhniuk kertoo.

Entisen Lyseon lukion vieressä sijaitsevalla Siion-temppelissä on puuhakas, mutta samalla vakava tunnelma. Vapaaehtoiset keräävät ja valmistavat tarvikkeita Ukrainan armeijan käyttöön. Kolme vuotta Suomessa asuneella Tanja Prysiazhniukilla on suora yhteys kriisialueelle, joten hän tietää mitä ukrainalaiset tarvitsevat. Koko Prysiazhniukin suku asuu edelleen Ukrainassa ja lähes jokainen heistä on ollut mukana sotilaallisissa tehtävissä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Tiedän, mikä on ongelma nyt ja mitä siellä tarvitaan. Ukrainalainen armeija on tosi köyhä. Sotilailla ei välttämättä ole edes normaaleja vaatteita ja kenkiä. Lisäksi tarvitaan ruokaa, joka säilyy. Olen kuullut, että nuoria poikia on kuollut, koska ei ole sidetarpeita. Se on iso ongelma. Elämä saattaa olla 50 euron hintainen, Prysiazhniuk sanoo.

Hän on pyörittänyt vapaaehtoistoimintaa Jyväskylässä yhdessä Olga Belyuskinan kanssa sodan alkupäivistä saakka.

Olen kuullut, että nuoria poikia on kuollut, koska ei ole sidetarpeita. Elämä saattaa olla 50 euron hintainen.

– Lihasäilykkeitä ja muita hyvin säilyviä ruokia, sidetarvikkeita, haavanhoitoaineita, maastokenkiä, alushousuja ja sukkia. Tarvitaan t-paitoja, maastonvärisiä. Esimerkiksi vihreät ja harmaat vaatteet ovat hyviä. Reppuja, juomapulloja ja hyttysmyrkkyjä on pyydetty myös. Paristoja tarvitaan aina, Prysiazhniuk listaa.

Tarvikkeet viedään vapaaehtoisten voimin Ukrainaan saakka. Kevään ja kesän aikana rintamalle on kuljetettu jo seitsemän autollista tarvikkeita ja ruokaa. Avustustyötä helpottamaan on perustettu myös yhdistys: Keski-Suomen ukrainalaiset Volja. Tällä hetkellä yhdistys hakee myös rahankeräyslupaa. Esimerkiksi avustustarvikkeita kuljettavan auton bensakulut nousevat 700 euroon, joten myös rahaa tarvitaan.

– Auto lastataan täyteen, koska kuljettaminen maksaa. Olemme vieneet jo useamman kuorman perille saakka.

Siion-temppelin seinällä on valokuvia, joissa Jyväskylästä kuljetetut tarvikkeet ovat löytäneet tiensä ukrainalaisille sotilaille. Avun perille meneminen konkretisoituu viimeistään kuvissa.

Suurin osa lahjoittajista on tällä hetkellä naisia, joten vapaaehtoiset kannustavat myös miehiä katsomaan varastonsa; esimerkiksi käytetyistä moottorisahoista ja lapioista ollaan oltu rintamalla kiitollisia.

Lahjoituksia otetaan vastaan Siion-temppelillä (Lyseonkatu 3) arkipäivisin kello 15 alkaen ja lauantaisin kello 12–16. Keräykseen toivotaan nimenomaan armeijalle kohdennettuja avustuksia. Ajankohtaista tietoa löytyy Facebookin ryhmästä ”Jyväskylän Apu Ukrainalaisille”.