Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehmät ennallistavat Suuruspään niittyä Muuramessa – kesävierailijat tervetulleita

Muurameen Suuruspään niitylle saapui karjaa Moksin tilalta Korpilahdelta. Laiduntamalla lehmät auttavat niittyalueen avoimena säilyttämisessä. Eläimet laiduntavat noin kuuden hehtaarin kokoisella alueella muutaman viikon ajan. Niityllä laiduntavat lehmät ovat lihakarjaa, eivätkä ne lypsä.

Muuramen ympäristöpäällikkö Kari Saari kertoo, että alue rajoittuu yhdeltä reunaltaan Muuratjärveen. Aitaus sijoittuu niin, että karja pääsee juomaan järvestä. Niityllä on myös kuusikoita.

– Jos on liian kuuma tai sataa, eläimet kokoontuvat tällaisiin paikkoihin.

Niityllä saa vapaasti vierailla katsomassa maisemaa ja eläimiä. Lehmät eivät kuitenkaan anna koskea, eikä niitä kannata lähestyä.

Muuramen kunta ennallistaa niittyä Helmi-elinympäristöohjelmasta saadun rahoituksen avulla. Niitty on kunnan omistama perinnebiotooppi sekä osa Muuramenharju–Innanlahden lehto -Natura 2000 -aluetta.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia, useimmiten runsaslajisia elinympäristöjä. Suuruspään niityn kaltaiset perinnebiotoopit ovat hyvin uhanalaisia ja häviämässä Suomesta.

Niitylle löytää Google Mapsin osoitteella Suurusniementie 2, 40950 Muurame.