Lahopuuaita on käytännössä suuri hyönteishotelli, joka hajoaa hiljalleen mullaksi.
Sinäkin voit kantaa oman risun aitaan luonnon monimuotoisuuden hyväksi, lukee Kankaanpuiston kyltissä. Puistossa sijaitsevat kaupungin rakennuttamat lahopuuaidat voivat hämäävästi näyttää polttopuusäilöiltä.
Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen kertookin hyväntuulisesti, että jonkin kerran aidasta on erehdyksissä lähtenyt matkaan muutama klapi asukkaiden kokkauspihalle. Aidan tarkoitus on kuitenkin toinen.
Lahopuuaita toimittaa paitsi aidan virkaa, se toimii myös suojana, ravinnonlähteenä ja lisääntymispaikkana hyönteisille. Aita on ikään kuin suuri hyönteishotelli. Puuaineksen seasta voi löytyä myös sopiva pesäpaikka linnulle tai suojapaikka siilille.
– Lahopuuaidat ovat monimuotoisuuden keitaita eli tarjoavat todella paljon suojaa ja ravintoa eri eliöille. Yksinkertaisuudessaan toteutus tarkoittaa puutolppien väliin kasattuja risuja ja oksia, voi olla paksumpaa tai ohuempaa, kertoo Jyväskylän kaupungin yleissuunnitteluinsinööri Paula Tuomi.
Lahopuuaidat ovat monimuotoisuuden keitaita.
Paula Tuomi
Jyväskylästä löytyy kaupungin rakennuttama lahopuuaita Kankaanpuiston lisäksi ainakin Tuomiojärven rannalta villiyrttipuistoa ympäröimästä.

Lahottajabakteerit ja -sienet hajottavat aidan alimman kerroksen mullaksi, ja näin ravinteet vapautuvat samalle alueelle takaisin luonnon kiertokulkuun. Aitaa on siis täytettävä, sillä se hupenee hiljalleen.
Tuomi vinkkaa, että omassa pihassa aidan voi rakentaa tilanjakajaksi tai tuulensuojaksi. Myös tavallinen risukasa voi houkutella pihaan eläimiä.
– Pihalle kertyy risua paljon. Sen poiskuljettaminen tai oksasilpuksi tekeminen on työlästä, Tuomi huomauttaa.
– Hyvällä omallatunnolla voi omakotitaloasuja jättää tontin perälle risukasan. Laiskana kun jätin, siilit ovat tulleet takaisin, kertoo Kaisa Hirvaskoski-Leinonen.
Hyvällä omallatunnolla voi jättää tontin perälle risukasan.
Kaisa Hirvaskoski-Leinonen
Kankaanpuiston kyltin QR-koodi vie Suomen luonnonsuojeluliiton sivuille, jossa kannustetaan perustamaan oma lahopuutarha ja kerrotaan lahopuun tarpeellisuudesta. Monet pölyttäjät tarvitsevat lisääntymiseen erityisesti suurikokoisia kuolleita lehtipuita. Kovakuoriaisten toukat käyttävät lahoavaa puuta ravinnokseen.
Lahopuu sopii hyvin piha- ja puistorakenteisiin. Siitä voi tehdä aitoja tai istumapaikkoja.
Pölyttäjiä ja muita eliöitä voi auttaa myös jättämällä pihaan kuolleen lehtipuun pystyyn pökkelöksi eli kaatamalla sen ylempää tyven sijaan.