Tiina Kauppinen on sivutoiminen taiteilija. Hänen eläinhahmonsa seikkailevat tauluissa ja postikorteissa.
Jyväskyläläinen kieltenopettaja Tiina Kauppinen maalaa sivutyönään vesiväreillä ja akryylimaaleilla. Vesiväritöissä toistuva teema on metsäneläimet, erityisesti karhut. Eläimet retkeilevät ja viettävät syntymäpäiviä, poimivat hedelmiä ja saunovat.
Kauppinen kuvailee töitään värikkäiksi ja leppoisiksi hyvän mielen kuviksi. Nallet ovat alkaneet esiintyä maalauksissa vuoden 2013 tienoilla, ja ne ovat kehittyneet vuosien varrella erinäköisiksi. Maalauksissa esiintyy myös ihmishahmoja. Kauppinen kertoo, että kuvissa seikkailee usein tietty haaveileva tyttöhahmo. Joskus hän tallettaa mieleensä tuntomerkkejä hauskannäköisestä ohikulkijasta ja maalaa tämän.
– Kerran olin vähän kauhuissani, kun joku kommentoi, että taidan tietää tämän tyypin, hän nauraa.
Kuvituksia on syntynyt myös Kauppiselle rakkaista paikoista. Hän on tehnyt Jyväskylästä postikortin, jossa näkyy tuttuja maamerkkejä Neron portaista keskustan Kompassiin ja Kuokkalan siltaan. Hän on maalannut kuvituksen myös kotipaikkakunnastaan Saarijärvestä sekä pienestä Kalmarin kylästä, jossa hän on asunut lapsuutensa.
Akryylimaaleilla Kauppinen luo abstrakteja maalauksia, jotka putkahtavat mielen uumenista vähemmällä suunnittelulla kuin vesivärityöt. Värejä hän kyllä miettii ennen maalaamisen aloittamista.
Vaikka lopputulokselle ei ole samanlaisia raameja kuin esittäville vesiväriteoksille, Kauppinen toteaa, että myös abstraktit teokset voivat mennä pahasti pieleen. Joskus väriyhdistelmä tai asettelu ei vain miellytä silmää.
Taiteilija kertoo, että hänellä on vaihtuvia värikausia. Tällä hetkellä häntä puhuttelee oranssi, ennen sitä oli liila kausi.
Välillä on ollut maanläheisempiä värejä, nyt pastelleja.
– Välillä on ollut maanläheisempiä värejä, nyt pastelleja. Katsotaan, mitä seuraavaksi.
Liiloja ja muita herkullisia väripilkkuja näkyy myös Kauppisen kotona, sohvatyynyissä sekä sisutuskoreissa ja -esineissä.
Alun perin maalaaminen on ollut Kauppiselle vain harrastus, mutta nyt hän toimii kevytyrittäjänä, ja tilaustyöt tuovat maalaamiseen jatkuvuutta. Häneltä tilataan maalauksia sekä kastetauluja, joissa lukee lapsen nimi, syntymäaika ja paino. Hän pysyy tyylilleen uskollisena, vaikka myös muunlaisille töille olisi tilausta.
– Realistisia muotokuvia kysytään tosi paljon. Kyllä varmaan osaisin, mutta ne eivät ole minun juttuni.
Koska maalaaminen on nykyään myös työtä, on vapaa-ajan erottaminen vaatinut harjoittelua. Taiteilija kertoo nauttivansa tavallisista asioista kuten ulkoilusta, elokuvista ja sarjoista sekä ruoanlaitosta ja syömisestä. Myös sisustaminen on hänelle mieleistä.
Syksyisin hän käy sienestämässä ja neuloo.
– Olen oppinut jättämään vapaa-aikaa, ettei sekin täyty pelkästä maalaamisesta, Kauppinen kertoo.
Myös kokopäiväisen taiteilijan työn kokeileminen käy välillä mielessä, mutta opettamisesta Kauppinen pitää myös. Hän opettaa yläkoululaisille ruotsia ja englantia.
– Nuorten parissa työskentely pitää nuorena, hän sanoo hymyillen.
Kotimaisista kuvittajista Kauppista miellyttää ainakin Sanna Manderin tyyli. Mander oli luennoimassa Helsinki Design Schoolin kurssilla, jonka Kauppinen kävi muutama vuosi sitten. Manderin tyylissä häntä kiehtoo mittasuhteilla leikittely sekä hauskat hahmot.
– Hän puhui luennollaan, että kannattaa kokeilla tehdä pienistä asioista isoja ja isoista pieniä.
Syksyllä 2020 ilmestyi ensimmäinen Kauppisen kuvittama kirja, Camilla Sandbergin kirjoittama Taikametsän joulu.
Tulevaisuuden haaveena hänellä on tehdä lisää lastenkirjojen kuvituksia, vaikka tällä hetkellä töitä riittää opettajana ja tilaustöiden maalaamisessa.
Tiina Kauppisen abstrakteja maalauksia on esillä Koto Designmarketissa 31.7. saakka.