Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän vaarallisin yhdistelmä löytyy eteisestä ja jääkaapista

Fyysisen päivän jälkeen viileä vesi palauttaa paremmin kuin sauna.

Kesällä monen kehon kuormitus muuttuu. Esimerkiksi säännöllisen istumatyön sijaan päivät saattavat kulua puutarhassa kyykkien tai mökillä puita ja saunavesiä kantaen.

– Tauotus olisi kaikkein tärkeintä ja omaa kehoa pitäisi osata kuunnella, neuvoo jyväskyläläisen Seppänaprapaattien fysioterapeutti Ansku Teppo.

– Usein ei välitetä, vaikka keho antaa merkkejä väsymyksestä, vaan pusketaan vaan, hän jatkaa.

– Juhannukseksi on saatava kaikki valmiiksi, lisää naprapaatti Jari Mikkola.

Riskit lisääntyvät erityisesti, kun kehon kuormitus on toispuoleista, kuten veden kantamista yhdellä ämpärillä tai talon maalaamista vain toisella kädellä.

– Myös ikääntyminen kannattaa ottaa huomioon. Monia askareita tehdään vanhasta muistista kuten ennenkin, vaikka vuosia on tullut lisää, Teppo toteaa.

Toispuoleisuutta voi vähentää vaihtamalla maalaavaa kättä ja kantamalla vesiä kahdella ämpärillä. Tauotuksen voi mainita toisenkin kerran.

Kaikkein vaarallisinta on kuitenkin puuhastella Crocsit jalassa ja alkoholia nauttineena.

– Sanoisin, että älä koskaan kanna mitään Crocsit jalassa. Eikä Reinot tai Ainot jalassa, toteaa naprapaatti Ossi Häkkinen.

– Eikä ämpäriä tarvitse aina kantaa piripintaan täytettynä, hän jatkaa.

Naprapaattien ja fysioterapeuttien mielestä Crocsit ja alkoholi on kesän vaarallisin yhdistelmä, sillä liika alkoholi heikentää koordinaatiota eikä pito kuulu muovisten kenkien parhaisiin ominaisuuksiin.

Liukkaat kengät ja heikentynyt koordinaatio altistavat liukastumisille, nyrjähdyksille ja luun murtumille

– Kuntoutus kestää helposti puoli vuotta. Nivelsidevammoissa ja esimerkiksi okapääjänteen vaurioituessa on edessä väkisin kuukausien projekti, Teppo kertoo.

Joskus mökkikarkeloiden jälkeen on hoidettu myös ranteita, olkapäitä ja kyynärpäitä. Ne joutuvat koville esimerkiksi kädenväännössä.

Mökkiympäristöön kuuluu lähes poikkeuksetta sauna. Auttaako se pitkän ja fyysisen päivän jälkeen?

– Sauna ei ihmeparanna ketään, Mikkola toteaa.

– Jos koet, että se auttaa, sauno toki. Rentous tulee silloin mielen kautta, mutta itse menisin ennemmin viileään veteen, se palauttaa paremmin, Teppo lisää.