Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viridisduct-teoksen taiteilijat antavat vinkit katutaidekierrokselle Jyväskylän keskustassa

Jyväskyläiset taiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas toteuttivat Kävelykadulle Viridisduct-vihertaideteoksen. Teos sai innoituksensa ajatuksesta viherkanavasta, joka virtaa kaupungissa.

Neljästä pinkistä istutusaltaasta koostuva kokonaisuus sijoittuu kompassin läheisyyteen.

Suurhasko ja Silokunnas halusivat tuoda ydinkeskustaan kukkivia monivuotisia kasveja, jotka tarjoavat tilaa hyönteisille ja pölyttäjille, ja tuovat samalla katukuvaan vehreyttä.

Kolmena aiempana kesänä Suurhasko ja Silokunnas ovat ilahduttaneet kaupunkilaisia taidemuseon edessä olleella, joka vuosi eri väriseksi maalatulla Kankaan paperitehtaan vanhalla lumppukuulalla.

Millaista taidetta taiteilijat aikovat itse kokea kotikaupungissaan kesän aikana?

Jonna Suurhaskon valinnat

1 Jaakko Valon Weimar-Chicago-veistoskokonaisuus Mattilanniemen puistossa

Kuvataiteilija Jaakko Valon viisiosainen valkobetonityö Weimar-Chicago valmistui vuonna 1991. Teos sijoitettiin viisi vuotta myöhemmin Jyväskylän yliopiston Mattilanniemeen, Alban rannan nurmikentälle.

– Teos luo hauskasti tilaa ympäristöönsä, ja veistokset ovat mittakaavaltaan ihmisen kokoisia.

2 Kankaan alueen taide

Kankaan asuinalueella on paljon erityyppistä taidetta. Taide toimii myös osana Kankaan arkkitehtuuria, ja teoksia on toteutettu jo rakennusvaiheessa esimerkiksi rakennusten julkisivuihin.

– Kankaan ensimmäinen taidehankinta eli kuvanveistäjä Tommi Toijan Kuuseen kurkottaja -teos on yksi suosikeistani alueella. Veistos on kooltaan suhteellisen pieni, joten se vaatii löytämistä.

Kankaan teokset ja niiden sijainti kartalla: www.kangasverkko.fi/fi/prosenttikulttuuri.html

Tunnelissa on yleensä aina uutta nähtävää.

3 Galleria Hoppa, Kauppakatu

Galleria Hopassa järjestetään kesäkaudella lyhyitä viikon tai kahden mittaisia vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Heinäkuussa ja elokuun alussa Jyväskylän taiteilijaseuran jäsenet pitävät Hopassa näyttelyitä, joihin on vapaa pääsy.

– Aion käydä ainakin Merja Nykäsen ja Päivi Meriläisen yhteisnäyttelyssä ”Viikon Menū”, joka järjestetään Galleria Hopassa viikolla 26. Taiteilijat ovat itse tavattavissa näyttelyssä.

4 Villa Rana

Seminaarinmäellä sijaitseva kulttuurikeskus Villa Rana on arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelema, vuonna 1905 valmistunut jugendrakennus. Villa Ranassa työskentelee eri taiteenalojen toimijoita.

– Kesällä Villa Ranassa järjestetään taiteilijavetoisia kulttuurikävelyitä, joihin olisi kiva osallistua.

5 Taiteilija Isaac Cordalin pienet ihmisveistokset

Espanjalaisen Isaac Cordalin kaupunkitilaan piilotetut teokset valmistuivat Jyväskylään vuonna 2018, kun hänet valittiin Äkkigallerian katu-stipenditaiteilijaksi. Pienten sementtifiguureiden löytäminen vaatii tarkkaa silmää.

– Isaac Cordalin hahmoja on löydettävissä ympäri keskustaa. Yksi on Lutakossakin.

Jukka Silokunnaksen valinnat

6 Galleria Ratamo ja taidelainaamo, Veturitallinkadulla

Galleria Ratamon näyttelyt vaihtuvat kolmen viikon välein. Ratamossa järjestetään grafiikka- ja piirustusnäyttelyitä sekä valokuvanäyttelyitä.

Näyttelyihin on vapaa pääsy.

– Ratamossa on myös kesällä kiinnostavia vaihtuvia taidenäyttelyitä. Lisäksi tilassa toimii taidelainaamo.

7 Oikokatu Photo, Valaisinpylväät

Luovan valokuvauksen keskus toteuttaa vaihtuvia ulkovalokuvanäyttelyitä Jyväskylän Oikokadulla sijaitseviin valopylväisiin. Keväällä pylväisiin vaihdettiin Santeri Nikkisen valokuvia. Teokset ovat nähtävillä ympäri vuorokauden.

– Oikokadun pylväissä on nyt esillä hienoja isoja skeittiaiheisia valokuvia.

8 Katutaidetemppeli Lyseonkadulla

Purkutuomion saanut Siion-temppeli muuttui väliaikaiseksi taidetilaksi, ja sen ulkoseinät ovat nyt graffititaiteilijoiden vapaassa käytössä. Katutaidetemppeli mahdollistaa graffitien tekemisen laillisesti, ja nuorille järjestetään myös maalaustyöpajoja.

– Katutaidetemppeli Harjun vieressä on ikään kuin jatkuvasti vaihtuva taidenäyttely. Harjulta teokset näkee hyvin.

9 Sairaala Novan taide

Sairaala Novaan tilattiin rakennuksen valmistuessa teoksia usealta taiteilijalta. Lisäksi sairaalassa on esillä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin laajan taidekokoelman teoksia eri vuosikymmeniltä.

– Sairaala Novan käytävillä on paljon hienoa taidetta. Teoksiin voi hyvin käydä tutustumassa, vaikkei olisikaan muuta asiaa sairaalaan.

10 Jyväskylän katutaide-tunneli Reivikujalla

Kaikille avoin graffiti- ja katutaidetunneli sijaitsee kahdessa kevyen liikenteen alikulussa Taulumäellä. Tunnelissa on saanut maalata luvallisesti jo vuodesta 2014 lähtien.

– Etenkin kesällä uusia kuvia syntyy aktiivisesti. Tunnelissa on yleensä uutta nähtävää, vaikka siellä kävisi monta kertaa viikossa.