Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäteatteri kutsuu! – Rokkia ja jännitystä lapsille, säveliä ja draamaa aikuisille

Suomalaiset ovat kesäteatterikansaa. Jyväskylän ja lähikuntien kesäteatteritarjonnasta on varaa valita.

Jyväskyläläinen Teatteriyhdistys Kulissi täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Teatteri toimi vuosikymmeniä Survo-Korpelan latoteatterissa, mutta käytännön syistä teatteri muutti muutama vuosi sitten Laajavuoreen.

Tänä kesänä näyttämöllä nähdään melko tuore musikaali Amélie. Se perustuu saman nimiseen elokuvaan, joka tuli ensi-iltaan vuonna 2001. Musikaalin kantaesitys oli Kaliforniassa vuonna 2015, ja Turussa oli Suomen kantaesitys vuonna 2019.

Laajavuoren kesäteatterin näyttämölle musikaalin ohjaava Erika Hast sanoo, että valinnalle oli useita hyviä syitä.

– Musikaalissa on tosi paljon rooleja nuorille ja lahjakkaille näyttelijöille, varsinkin naisille. Teoksen keskiössä on nuoren naisen aikuistuminen sekä elämänilo ja yhteisöllisyys. Teemana ovat myös rakkaus ja onnelliset loput, Erika Hast kertoo.

Musikaalissa on valtavan iso työryhmä, liki satahenkinen.

Amélie on tunnettu elokuva, jossa on hienot musiikit. Musikaalissa on tosin eri musiikki kuin elokuvassa. Musikaalin musiikki on modernia popmusiikkia, mutta siinä on selkeä musikaalivaikutelma.

–  Alun perin musikaali on käytännössä kokonaan läpilaulettu. Mikko Koivusalo on suomentanut sen hienosti, ja se ei ole enää läpilaulettu. Esimerkiksi duettoja on purettu dialogiksi ja musikaalista on noussut hittikappaleitakin. Musikaalissa on suuria sävelmiä, hienoja duettoja, sooloja ja isoja joukkokohtauksia.

Pääroolissa vuorottelevat Tanja Oittinen ja Laura Huttunen. Hastin mukaan päärooleissa on turvallista olla roolit tuplattuna.

– Laajavuori on haastava teknisesti, koska näyttämö on leveä ja katsomo iso. Näyttämö ei ole katettu, ja se tuo joskus teknisiäkin haasteita. Katettu katsomo on kuitenkin esteetön ja näkyvyys on hyvä koko katsomossa.

Amélien ensi-ilta on perjantaina 8.7.

Erika Hast ohjaa tänä kesänä myös Mäki-Matin perhepuistoon Lastenteatteri Pikku-Sohvin PunahilkkaRokin. Hän on myös käsikirjoittanut ja säveltänyt näytelmään musiikkia.

Vaikka näytelmässä on tuttuja elementtejä klassikkosadusta, siinä on paljon myös nykyajan ilmiöitä.

– Nykylapsetkin tuntevat Punahilkka-sadun. PunahilkkaRokissa metsä on esimerkiksi internet eli on vaaroja, joita pitää tunnistaa. Näytelmä ei ole vakava, ja siinä voi olla vähän jännittäviäkin, mutta ei pelottavia asioita. Punahilkan lisäksi näyttämöllä on hieman höpsö isoäiti.

Punahilkkana nähdään jyväskyläläinen muusikko-laulaja Satu Nyqvist ja isoäitinä Teatterikorkeakoulun opiskelija Aapo Salonen. Ensi-ilta on keskiviikkona 29.6.

Laukaan Kuusaassa on oltu kesäteatterissa jo kahdesti Kemijärvellä ja kolmas kesä on vuorossa heinäkuussa. Taivaan tulet -sarja jatkuu itsenäisessä Hallanvaara-jatko-osassa, jossa laitetaan yhteen tv-sarjan kolmas ja neljäs kausi.

Käsikirjoituksen tehnyt Kirsi Sulonen kertoo, että hän sai eteensä paksun tv-käsikirjoituksen, jossa oli melko lyhyitä kohtauksia ja paljon kuvailevia tekstejä.

– TV-käsikirjoitus on aivan eri taiteenlaji kuin näytelmän dramatisointi. Urakkana näytelmäkäsikirjoituksen tekeminen on aikamoinen, ja sitä kirjoittaa tavallaan palapelinä. Käsikirjoitukseen piti saada kahdesta kaudesta punainen lanka. Isoin urakka oli, mitä juonilinjoja jätän pois ja mitä otan mukaan. Oma haasteensa oli vuodenajat, jotka ovat Taivaan tulissa olennainen asia, ohjaaja Kirsi Sulonen toteaa.

Taivaan tulet tv-sarjan käsikirjoitti näyttelijä ja ohjaaja Kari Väänänen. Hän ei ole käynyt katsomassa Laukaan aiempia versioita.

– Hänen kanssaan on hauskaa käydä kirjeenvaihtoa. Kun kysyn viestissä häneltä, että onko jokin asia ok, hän vastaa aina, että tee mitä tykkäät, luotan suhun. Tulee vahvasti olo, että hän on kirjoittanut sarjan joskus, ja hän on iloinen, jos se jatkaa elämistään näytelmäversioissa.

Sulonen sanoo, että Hallanvaaraa voi katsoa myös omana näytelmänään eli katsojan ei tarvitse tietää, mitä sarjan edellisillä kausilla on tapahtunut. Joitain juoneen liittyviä asioita hän sanoo selventävänsä katsojalle, mutta ei alleviivaten.

Rooleissa ovat muun muassa Taru Eskonen-Myllylä, Leeni Hassel, Keijo Myllylä, Iiris Tervanen ja Arto Lehtikangas. Ensi-ilta on perjantaina 8.7.

40

Jyväskyläläinen Teatteriyhdistys Kulissi täyttää tänä vuonna 40 vuotta.